10 въпроса, които никога да не задавате на интервю за работа

14.02.2012
по статията работи: Лили Бончева
В края на всяко интервю е много вероятно HR-мениджърът, с когото разговаряте, да ви пита дали имате въпроси. Избягвайте такива питания, които биха могли да разрушат доброто впечатление, което сте създали до момента
10 въпроса, които никога да не задавате на интервю за работа
Снимка: Thinkstock/Guliver

 

В края на всяко интервю за работа е много вероятно HR-мениджърът (мениджърът "Човешки ресурси"), с когото разговаряте, да ви пита дали имате въпроси. В случая вашият евентуален бъдещ работодател цели две основни неща: Първо, иска да ви помогне да си изясните всичко, свързано с работата и компанията, както и да ви даде отговори на това, за което бихте могли да се чудите. И второ (което обаче е и по-малко очевидно), интервюиращият иска да получи допълнителна информация за вас чрез въпросите, които ще зададете.

Грешният въпрос може да "убие" всяко добро впечатление, което сте направили дотук. Ето защо е особено важно да си подберете смислени въпроси, свързани с работата и компанията. По-долу ще прочетете 10-те въпроса, които е добре да избягвате да задавате по една или друга причина. Те са подбрани от специалиста по управление на човешки ресурси Алисън Грийн*:

 1. Какво прави вашата компания? Ако зададете въпрос за компанията, на който сте могли да намерите отговора по-рано чрез няколкоминутно проучване, ще изглеждате неподготвени, немотивирани и мързеливи.
 2. Какви допълнителни придобивки предлагате? Не ви трябва да питате за придобивките на този етап, не ви трябва и да задавате въпроси за дребните детайли, свързани с тези придобивки – кой е здравноосигурителният фонд на компанията, предлага ли се безплатна стоматологична помощ, колко дни отпуска получават служителите и т.н. Моментът, в който е удачно да се поинтересувате от тези неща, е когато преговаряте за детайлите на предложението за работа. На този етап въпросите ви трябва да са концентрирани върху същността на работата и организацията, в която кандидатствате.
 3. Може ли в четвъртъците да си тръгвам от работа в 15:00 часа? Ако започнете да претендирате за специално отношение още преди да сте нает, работодателят ще приеме, че занапред непрекъснато ще искате подобни отстъпки. Дори да имате молба да работите в различно от общоприетото време, да получавате различен почивен ден от останалите, да работите от вкъщи, сега не е моментът да я представяте. Когато получите работата, бихте могли да преговаряте по всички тези въпроси. 
 4. Правите ли тест за наркотици на служителите си? Ако правят, ще разберете това много скоро. Да зададете точно този въпрос означава да повдигнете някои съмнения на работодателя за вас самия.
 5. Ще мога ли да участвам в организацията на (нещо, което не е свързано с работата, за която кандидатствате)? Може и да сте въодушевени от извънработните събития на компанията и за семинарите и екскурзиите, които сте чули, че тя организира за служителите си всяка година по два пъти. Но ако съответната дейност не е свързана с работната позиция, за която кандидатствате, не намеквайте, че тя е по-вълнуваща за вас от самата работа.
 6. Получават ли служителите ви отстъпка при закупуването на ваши продукти? В този етап на разговора трябва да се изясни дали вие и компанията сте подходящи един за друг. Дори да получите отговор на гореспоменатия въпрос, няма да можете да решите това. От друга страна, пред евентуалния си бъдещ работодател ще изглеждате като човек, който се интересува единствено от това, което компанията може да направи за вас.
 7. Проверявате ли препоръките от предишни работодатели? Приемете, че повечето работодатели проверяват препоръките. Да питате за това навежда на мисълта, че криете нещо.
 8. Колко време е обедната почивка? Всичко, което носи намек за това, че се опитвате да кривнете от работа, вместо да просперирате в нея, ще се отрази зле на шансовете да бъдете нает.
 9. Защо трябва да приема тази работа? Ако не можете сам за себе си да прецените дали наистина искате тази работа, едва ли интервюиращият ще се опита да го прецени вместо вас.
 10. Как се справих? Този въпрос ще постави в неудобно положение човека, който ви интервюира. Добрите HR-мениджъри имат нужда от малко време, за да оценят разговора ви и да сравнят представянето ви с това на другите кандидати. Не завършвайте интервюто непохватно.

 

*Алисън Грийн е собственик на популярния блог Ask a Manager ("Попитай мениджър"), където дава съвети за развитие на кариерата, търсенето на работа и управлението на персонал. Тя е автор и на книгата "Да успееш да промениш света: Наръчник за постигане на добри резултати на ръководителя на НПО" (Managing to Change the World: The Nonprofit Leader's Guide to Getting Results). Алисън е бивш ръководител в неправителствена организация, където ежедневно наблюдава процесите по управление на персонала, наемане, уволняване, развитие на служителите. В момента учи други мениджъри как да управляват успешно.

Оцени статията:
2.47/8
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 04.08   1693 г. – Смята се за датата на създаването на шампанското от бенедиктинския монах Дом Периньон. 1704 г. – Войната за испанското наследство: Гибралтар е...