Четирима нетипични милиардери

17.01.2013 | 09:00
по статията работи: Теодора Пенева
Може би харесвате тези известни личности, но те със сигурност не попадат в традиционния профил на милиардера
Четирима нетипични милиардери
Снимка: Wikipedia.org

В много страни милиардът вече не е нищо особено. Списъкът на списание „Форбс“ на личности със състояние над 1 млрд. долара наброява 1,226 души и според експерти милиардът се е превърнал в новия милион.

Вероятно си мислите, че световните милиардери са предимно борсови акули или богати наследници.

Бизнес ориентираното електронно издание „Бизнес инсайдър“ предлага на вниманието ни четири известни личности, които не се вписват точно в традиционния профил на милиардера.

Поне не този, който повечето хора са си изградили.

Опра Уинфри

Разбира се, че Опра Уинфри (горе, снимка: Wikipedia.org) е голямо име не само в САЩ, но и в целия свят. Телевизионното ѝ ток-шоу има милиони почитатели и се счита за най-успешното на всички времена. Въпреки това, от всички актьори, спортисти и телевизионни знаменитости, единствено тя попада в списъка със световни милиардери. Освен това е единствен представител на афро-американците в САЩ, попадащ в класацията. Състоянието ѝ възлиза на 2,7 млрд. долара.

Любимката на Америка се радва на 42-акрова резиденция в щата Калифорния, оценена на 100 млн. долара. Въпреки огромното си състояние Уинфри е активен филантроп и се бори за правата на децата.

116449Дъстин Московиц

28 години не ви ли се струват една твърде крехка възраст за един човек да бъде милиардер? Дъстин Московиц (вдясно, снимка: Wikipedia.org) натрупа своите 2,7 млрд. долара по начина, по който го прави всеки двадесет и няколко годишен американец – чрез социалната мрежа Facebook ("Фейсбук"). Московиц е един от четиримата колежани съквартиранти, основали фирмата. Останалите трима са Едуардо Саверин, Крис Хюз и, разбира се, главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг.

Длъжността, която заема Дъстин във Facebook, е на главен технически директор. През 2008 г. Обаче той напуска поста си, за да основе собствена софтуерна компания - Asana, която... е, да кажем, че нямаше същия успех като предишното му бизнес начинание.

И Дъстин Московиц попада сред така наречените „скромни богаташи“. Занимава се с благотворителност и кара велосипед до работното си място.

116448

Стивън Спилбърг

Със своите 26 филма, повечето от които – касови, американският режисьор си е заслужил мястото в който пожелае списък. Включително в този на „Форбс“ за най-богатите хора в света. Общо Стивън Спилбърг (вляво, снимка: Wikipedia.org) притежава 3,2 млрд. долара, спечелени с приходите от продукциите си. Сред тях са „Джурасик парк“, „Челюсти“, „Спасяването на редник Райън“, „Извънземното“ и „Мюнхен“.

С приходите от „Списъкът на Шиндлер“ той основава фондация Righteous Persons, чиято цел е да формира разнообразна и динамична еврейска общност в рамките на Съединените щати. Самият Спилбърг приема юдаизма в началото на деветдесетте години на миналия век.

403378f5-f760-f3a0-d2c2-7cd8d54849c0Сър Джеймс Дайсън

Британският изобретател е оставил отпечатъка си върху милиони домакинства със своите разчупени технологични нововъведения. Може би най-известните му са вакуумната прахосмукачка, която не се нуждае от торби за боклук, и вентилаторът без въртяща се перка. Все пак, на пръв поглед този тип предприемачество не звучи като нещо, което ще донесе много пари. Поне не толкова много.

Е, изобретенията на Дайсън (вдясно, снимка: Wikipedia.org) се оказват незаменими и в момента той притежава 4,2 милиарда долара. Златна мина се оказват и вложенията му в Ingenious Media – инвестиционната компания, която стои зад филми като „Аватар“ (след излизането си на голям екран продукцията се превърна в кинофилма, събрал най-много приходи за всички времена).

Джеймс Дайсън неведнъж е казвал, че бизнесът не е само за хора с костюми, а за всеки, който има идеи.

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Оцени статията:
4.91/11
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...