МОСВ укрива доклад за некоректни измервания на въздуха в София

08.10.2024 | 11:15
по статията работи: econ.bg
Поне две от петте станции на министерството не показват реалното замърсяване с азотен диоксид, от десетина години станцията за мониторинг на въздуха на Орлов мост е преместена в "Младост"
МОСВ укрива доклад за некоректни измервания на въздуха в София
Снимка: под лиценза на creative commons

Министерство на околната среда и водите са крили от обществеността в продължение на години, че системата за измерване на въздуха в София е компрометирана и не отчита коректно замърсяването, въпреки че са разполагали с данни за това. Междувременно хиляди жители на града са страдали, а някои от тях вероятно и починали преждевременно от болести, свързани със замърсения въздух.

Скандалната информация се съобщава от екологичното сдружение "За Земята" след спечелено съдебно дело срещу МОСВ, с което организацията изиска да се оповестят резултатите от доклад за условията за разполагането на пунктовете за контрол на качеството на атмосферния въздух в страната. Документът е изготвен още през 2022 г. по поръчка на тогавашния министър на околната среда. От "За Земята" напомнят, че преди да пратят казуса в съда, от МОСВ са им отказали да предоставят резултатите от въпросния доклад. 

Според експертните оценки в доклада, който е бил готов още същата година, автоматичните измервателни станции „Младост“ и „Павлово“, които са двете транспортно-ориентирани автоматични измервателни станции в София, не отговарят на изискванията, защото са разположени далеч от пътното платно (те трябва да са на най-много 10 метра от тротоара - б.р.). По този начин те показват по-ниско от реалното ниво на замърсяване с азотен диоксид. Той е сред най-обществено значимите замърсители на въздуха в градовете в европейски мащаб и вероятно най-важният, произхождащ от транспорта. През тази година германски екип от специалисти, поканени от "За Земята", отчете с фина апаратура, че в София пиковото замърсяване с азотен диоксид надвишава 18 пъти нивата, препоръчвани от Световната здравна организация. Така бе потвърден факт, който от години се отрича от властите у нас - национални и местни. 

„Важно за здравето на всеки жител на София и за икономиката на града е възможно най-бързо да се поправят пропуските в мониторинговата система за въздуха. Това трябва да стане прозрачно и с участието на гражданите. Ключов е и въпросът за отговорността. Съответните органи също така би трябвало да потърсят виновните за циничното укриване на тази информация и да разследват действията, граничещи с престъпление срещу общественото здраве”, посочи Ивайло Попов от "За Земята".

Както "Сега" многократно е писал, официалните станции на МОСВ са далеч от местата с най-голям автомобилен трафик и, съответно, с най-голямо атмосферно замърсяване. Освен споменатите в "Младост" и "Павлово", станции на Изпълнителната агенция по околната среда има още в "Надежда", "Хиподрума" и "Дружба". Допреди десетина година станция имаше и на Орлов мост, но след това заради строителството на метрото тя бе преместена в "Младост" и повече не бе върната. 

"Проблемите на официалната системата за измерване на въздуха в София са технически, но от друга страна се дължат и на действия на администрацията, включително преместването на измервателната станция за трафика от едно от най-ключовите кръстовища на града, Орлов мост, в двора на НИМХ в "Младост", който е на практика парк. Така станцията е разположена, според данни от доклада, на 65 метра от най-близкия бордюр. Това е над 6 пъти по-далеч спрямо официални изисквания за коректно измерване (най-много 10 м. отстояние от пътя)", пишат от "За Земята".

„Повод за преместването на измервателната станция от Орлов мост преди години беше провеждащ се в близост ремонт, свързан с изграждането на едноименната метростанция. Причините тя да не се върне след това на мястото ѝ обаче смятаме, че са свързани с нежеланието на определени хора в отговорните органи, както и на определени политици, да се вземат конкретни, понякога непопулярни първоначално мерки срещу замърсяването на въздуха в града от транспорта“, каза Ивайло Попов. „Най-лошото в случая обаче е, че докато в София няма коректно измерване на замърсяването на въздуха, не може да се очаква да има никакви реални мерки за противодействие на проблемите, които произтичат от него. Тъпчем на едно място”.

От МОСВ отговарят пред Нова телевизия , че "твърдението, че разположението на пунктовете за мониторинг не отговаря на изискванията на европейското и националното законодателство, е некоректно и силно преувеличено". Позицията гласи още, че пунктовете се разполагат изцяло съгласно изискванията и се отчитат конкретни условия на предоставените от съответната община терени. От МОСВ заявяват, че по последни данни за 2023 г. броят на превишенията е намалял във всички станции в страната, включително в тези с променено местоположение. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 08.10   927 г. – С тържествена сватбена церемония в Константинопол е сключен бракът между византийската принцеса Мария Лакапина и българския цар Петър I. 927 г. –...