Димитър Чобанов: Ще има ли нова сделка в банковия сектор в България?

29.04.2017 | 09:05
по статията работи: econ.bg
Понастоящем средата в Централна и Източна Европа изглежда благоприятни за нови инвеститори. По тази причина текущите оценки могат да стимулират продавачите
Димитър Чобанов: Ще има ли нова сделка в банковия сектор в България?
Снимка: БГНЕС

Първа инвестиционна банка официално оповести, че ангажира Citigroup Global Markets Limited за консултант на банката относно бъдещото й развитие. 

Възможностите пред банката са свързани със стратегическо партньорство или консолидация, привличане на нови ключови инвеститори или емисия на нов капитал. По този начин тя би могла да обезпечи финансово стратегията си за развитие в условията на засилена конкуренция на местния пазар. 

Понастоящем средата в Централна и Източна Европа изглежда благоприятни за нови инвеститори. По тази причина текущите оценки могат да стимулират продавачите. Например, Банка Трансилвания в Румъния се оценява на 2.2 млрд. евро, което превишава 1.6 пъти собствения й капитал. 

При две грузински банки, които се търгуват на Лондонската фондова борса, това съотношение е дори по-добро. Bank of Georgia и TBC Bank са оценени на 1.7 млрд. евро и 960 млн. евро, съответно 2 пъти и 1.6 пъти над собствения им капитал. По-общият поглед също показва оптимистични нагласи спрямо региона. Извадка от 14 банки от Източна Европа, които се търгуват или имат интерес да се търгуват по-активно, показва, че те са оценени на над 1.3 пъти собствения им капитал или над 10 пъти годишната им печалба. Тези позитивни оценки са свързани с относително по-бързото развитие на съответните икономики и на региона като цяло. 

Например, през 2016 г. БВП на Румъния се повиши с 4.8%, докато БВП на Грузия нарасна с 2.7% в реално изражение при 1.9% средно за Европейския съюз и 1.8% за Еврозоната. 

Освен това очакванията са тези темпове да се запазят в средносрочен период, което ще допринесе за по-нататъшно разширяване на кредитната активност при наличието на повече инвестиционни възможности. Също така състоянието на банковите системи е добро от гледна точка на капиталова адекватност, ликвидност и рентабилност. На този фон ситуацията в България също изглежда благоприятна. Икономическият растеж през 2016 г. е 3.4% в реално изражение, която я нарежда на пето място по този показател в Европейския съюз. 

Нещо повече - този резултат е регистриран в условията на подобряване на състоянието на публичните финанси, тъй като е постигнат балансиран бюджет. Освен това очакванията в средносрочен период са, че България ще успее да понижи съотношението между държавен дълг и БВП, което би могло да допринесе за подобряване на кредитния рейтинг. 

Банковата система в България е стабилна, ликвидна и добре капитализирана. Според данните на Българската народна банка към края на 2016 г. общата капиталова адекватност е 22.15%, а съотношението на капитала от първи ред – 20.88%, като размерът на този капитал при всички банки е достатъчен за покриване на изискванията за предпазен капиталов буфер и буфер за системен риск. 

Освен това качеството на активите се подобрява, но все още делът на необслужваните кредити остава относително висок. Въпреки тенденцията за понижаване на лихвените проценти възвръщаемостта на активите е 1.37%, а възвръщаемостта на балансовия капитал – 10.4%. Коефициентът на ликвидните активи се повишава до 38.24%. В резултат от прегледа на качеството на активите, проведен през 2016 г., Първа инвестиционна банка получи препоръки за изграждане на допълнителен капиталов буфер в размер на 205.7 млн. лв. Към края на март 2017 г., дори без привличането на допълнителни акционери, банката вече е изпълнила тези препоръки. 

Това се случва, тъй като през 2016 г. тя реализира консолидирана печалба преди данъчно облагане и провизии в размер на 266 млн. лв. и е заделила провизии от 156.1 млн. лв. докато консолидираната печалба след данъчно облагане от 98.8 млн. лв. ще бъде изцяло капитализирана. 

Така, според данните на банката, в края на 2016 г. общата капиталова адекватност е 15.13%, като се изпълнява регулаторното изискване от 13.5%. Коефициентът на ликвидните активи е 28.1% и нараства. Подобно на банковия сектор като цяло, проблем все още остава качеството на активите въпреки реализираното му подобряване. Като цяло Първа инвестиционна банка предизвиква интереса както на местния фондов пазар, така и от страна на чуждестранни инвеститори. Това, заедно с благоприятната среда в региона, предполага, че е възможно с подкрепата на избрания консултант в краткосрочен период да се реализира сделка с част от капитала на банката. 

Димитър Чобанов, финансист и преподавател в УНСС пред БГНЕС.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 22.11   1497 г. – Вашко да Гама достига нос Добра надежда. 1906 г. – На международна конференция в Берлин е възприето съгласие сигналът SOS да бъде международен при...