Наредба за придобиване и отнемане на статут на държавен културен институт с национално значение

МС

Държавен вестник брой: 14

Година: 2006

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 14.02.2006

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С наредбата се определят условията и редът за придобиване и отнемане на статут на държавен културен институт с национално значение.

Чл. 2. Културните институти, придобили статут на държавни културни институти с национално значение, имат права и са отговорни за провеждането на държавната политика в областта на опазването, съхраняването, създаването и разпространяването на високи образци от българското културно наследство и съвременната българска култура чрез осъществяване на дълготрайни и краткотрайни програми и проекти с представителен за националната култура характер на територията на страната.

Раздел II
Условия и ред за придобиване на статут на национален културен институт с национално значение

Чл. 3.
(1) Статут на държавен културен институт с национално значение се предоставя на културен институт, който осъществява общонационални и представителни функции по създаването, трайното опазване и разпространяването на културни ценности.
(2) Наличието на условията по ал. 1 се установява чрез оценка на културния институт, която включва анализ на неговите същностни характеристики, на начина на организацията и ефективността на управлението на културните дейности в него, както и анализ на предвидените и реализираните от него културни инициативи.

Чл. 4.
(1) (Изм., ДВ, бр. 51 от 2005 г., бр. 14 от 2006 г.) Националните центрове по изкуствата и културните дейности предлагат на министъра на културата културните институти, на които да бъде извършена оценка по чл. 3, ал. 2.
(2) (Изм., ДВ, бр. 51 от 2005 г., бр. 14 от 2006 г.) Министърът на културата назначава комисия, която извършва оценката на културния институт.
(3) При изготвяне на оценката комисията може да изисква допълнителна информация и документи от съответния културен институт.

Чл. 5.
(1) (Изм., ДВ, бр. 51 от 2005 г., бр. 14 от 2006 г.) Министърът на културата въз основа на резултатите от оценката прави предложение до Министерския съвет за предоставяне на статут на държавен институт с национално значение. Предложението се внася в Министерския съвет не по-късно от 30 юни с оглед включването на необходимите средства за финансиране на държавния културен институт с национално значение чрез бюджета на Министерството на културата за следващата година.
(2) Министерският съвет предоставя статут на държавен културен институт с национално значение с решение, което се обнародва в "Държавен вестник".

Раздел III
Условия и ред за отнемане на статут на държавен културен институт с национално значение

Чл. 6.
(1) (Изм., ДВ, бр. 51 от 2005 г., бр. 14 от 2006 г.) Министърът на културата може ежегодно да организира извършването на контролна оценка за установяване на наличието на условията по чл. 3 по отношение на културните институти, които са придобили статут на държавен културен институт с национално значение.
(2) (Изм., ДВ, бр. 51 от 2005 г., бр. 14 от 2006 г.) Оценката по ал. 1 се извършва по предложение на националните центрове по изкуствата и културните дейности от комисия, назначена от министъра на културата.

Чл. 7.
(1) (Изм., ДВ, бр. 51 от 2005 г., бр. 14 от 2006 г.) Когато при извършване на оценката по чл. 6 се констатира, че са отпаднали условията, въз основа на които е предоставен статутът, министърът на културата внася в Министерския съвет предложение за отнемане на статута на държавния културен институт с национално значение.
(2) Министерският съвет отнема статута на държавен културен институт с национално значение с решение, което се обнародва в "Държавен вестник".

Чл. 8. При преобразуване предоставеният статут на държавен културен институт с национално значение не преминава върху новообразувания културен институт.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 1. Държавните културни институти с национално значение, придобили този статут до влизането в сила на наредбата, запазват статута си и подлежат на оценка по реда на чл. 6.

§ 2. Наредбата се приема на основание чл.7, ал. 2 от Закона за закрила и развитие на културата.

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив