Наредба № 11 от 10 юни 2004 г. за резерви от горива

МЕЕР

Държавен вестник брой: 75

Година: 2004

Орган на издаване: МЕЕР

Дата на обнародване: 26.08.2005

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1.
(1) С тази наредба се определят условията и редът за набиране и поддържане на резервите от горива за производство на електрическа и/или топлинна енергия и за студен резерв, както и осъществяването на контрол върху набирането и поддържането на тези резерви.
(2) Основните цели на тази наредба са:
1. гарантиране на сигурно и качествено задоволяване на потребностите от електрическа и топлинна енергия на обществото при временни затруднения на доставката на горива;
2. предотвратяване въвеждането на ограничителен режим на снабдяването с електрическа и топлинна енергия;
3. намаляване рисковете от щети върху обектите на електроенергийната и топлоснабдителната система, както и осигуряване нормална дейност на всички потребители.

Чл. 2.

(1) Резервите от горива по реда на тази наредба се набират и поддържат от енергийните производители и се съхраняват на площадката на всяка централа на производителя.
(2) Енергийният производител може да съхранява на една площадка резерви от горива за повече от една централа, ако транспортната схема гарантира сигурност и непрекъснатост на доставките от гориво до всяка една от тях.

Чл. 3.
(1) Енергийните производители са длъжни да набират и поддържат резерви от горива - основно, разпалващо и съдействащи за сигурността на производството, в количества, с които да продължи производството на електрическа и/или топлинна енергия в случай, че се прекъсне или наруши ритмичната им доставка.
(2) Енергийните производители, които са сключили договори за студен резерв с преносното предприятие по чл.105, ал. 1 от Закона за енергетиката (ЗЕ), набират и поддържат резерв от гориво в количества, определени в договорите за студен резерв, с които да замести аварийно отпаднали производствени мощности.

Чл. 4. Енергийните производители внасят в Министерството на енергетиката и енергийните ресурси обосновани предложения за размера на резервите от горива по чл. 3, ал. 1.

Чл. 5.
(1) Нормативите за резервите от горива по чл. 3, ал. 1 се утвърждават от министъра на енергетиката и енергийните ресурси по реда на глава втора, раздел втори.
(2) Утвърдените от министъра на енергетиката и енергийните ресурси нормативи за резервите от горива се поддържат от енергийните производители непрекъснато през периода, за който са утвърдени, и могат да се използват при условията на глава трета, раздел първи.

Чл. 6. Разходите за набиране и поддържане на резерви от горива по чл. 3, ал. 2 и чл. 5, ал. 1 са икономически обосновани по смисъла на чл.31, т. 2, букви "б", "в" и т. 3 ЗЕ.

Глава втора
РЕЗЕРВИ ОТ ГОРИВА. УТВЪРЖДАВАНЕ НА НОРМАТИВИТЕ ЗА РЕЗЕРВИ ОТ ГОРИВА

Раздел I
Резерви от горива

Чл. 7.
(1) Резервите от горива по чл. 3, ал. 1 се определят съобразно прогнозите за производство на енергия по чл.9 ЗЕ и/или с договорения режим на работа, включително и със собствените нужди на централата, според типа на горивните инсталации, вида, качеството, предназначението на горивото и транспортната схема за неговата доставка.
(2) Резервът от горива по чл. 3, ал. 2 се определя съобразно степента на сигурност на енергийната система от министъра на енергетиката и енергийните ресурси съгласно чл.4, ал. 2, т. 4 ЗЕ.
(3) Размерът на резервите по ал. 1 се изчислява по месеци за период 15 месеца с начало 1 януари всяка следваща година.

Чл. 8.
(1) При пълно прекъсване на доставката резервът от основно твърдо гориво трябва да осигури непрекъсната работа на централата в съответствие с прогнозния и/или договорения режим на работа в продължение на:
1. седем денонощия - за централи на местни твърди горива, доставяни с гуменолентов транспорт;
2. четиринадесет денонощия през зимен и седем денонощия през летен сезон - за централи на местни твърди горива, доставяни с вагони или автотранспорт, при наличие на директни транспортни схеми между източника на твърдо гориво и централата;
3. двадесет денонощия през зимен и десет денонощия през летен сезон - за централи на местни твърди горива, доставяни с вагони или автотранспорт, когато няма директни транспортни схеми между източника на твърдо гориво и централата;
4. тридесет денонощия през зимен и двадесет денонощия през летен сезон - за централи на вносни твърди горива;
5. пет денонощия - за централи, ползващи подсушено или обогатено гориво, произведено на територията на централата или при наличие на директни транспортни схеми.
(2) Когато прогнозното и/или договореното производство на енергия може да се изпълни за по-малко от предвиденото в ал. 1 време, резервът от основно твърдо гориво трябва да осигури това производство при пълно прекъсване на доставката.
(3) Когато основното твърдо гориво на централата е смес от два или повече източника с различие в калоричността между тях повече от 10 %, резервът от основно гориво се определя, като се имат предвид изискванията по ал. 1 и 2 и дяловото участие на отделните видове твърдо гориво в общото условно гориво съгласно графиците за тяхната доставка.
(4) Когато в централата се доставят горива с участие в баланса на горивата по-малко от 10 %, чиято калоричност се различава с повече от 10 % от останалите, резервът от основно гориво се определя от количествата с участие в баланса на горивата над 10 %, като се спазват изискванията по ал. 1 и 2.
(5) При пълно прекъсване на доставката резервът от основно течно гориво трябва да осигури непрекъсната работа на централата в съответствие с прогнозния и/или договорения режим на работа в продължение на:
1. петнадесет денонощия - за енергийни котли;
2. десет денонощия - за водогрейни и парни котли;
3. три денонощия - за горните типове котли, когато доставката е по тръбопровод от нефтопреработвателен завод.

Чл. 9.
(1) Когато основното гориво на централата е твърдо, резервът от течно гориво за разпалване трябва да гарантира планираните пускания и спирания, както и собствените нужди на централата от топлинна енергия в продължение на 3 денонощия.
(2) Когато основното гориво на централата е природен газ или се използва геотермална енергия, енергийният производител набира и поддържа резерв от течно гориво в количества, с които да осигури работата на централата за съответния прогнозен и/или договорен режим, включително и за собствени нужди на централата, в продължение на 5 денонощия.
(3) Алинея 2 не се прилага за производители на електрическа и топлинна енергия по комбиниран начин, използващи газови турбини и/или бутални двигатели.

Чл. 10. Енергиен производител, експлоатиращ атомна електрическа централа, набира и поддържа резерви от свежо ядрено гориво не по-малко от необходимото свежо ядрено гориво за презареждане на един енергоблок от всеки тип инсталирана мощност на една площадка.

Чл. 11.
(1) Всеки енергиен производител набира и поддържа резерв от горива за размразяване, за дизел генератори, спомагателно гориво за разпалване и др., които да съдействат за сигурността на производството в размер, съобразен с характеристиката и времето на използване на съответните съоръжения.
(2) Резервът от гориво за размразяване се набира и поддържа само за зимния сезон.

Чл. 12. Размерът на резервите от горива по чл. 3, ал. 2 се определя съобразно правилата по чл.83, ал. 1, т. 4 ЗЕ.

Раздел II
Утвърждаване на нормативите за резерви от горива

Чл. 13.
(1) Всяка календарна година до 30 септември енергийните производители представят в Министерството на енергетиката и енергийните ресурси своите предложения за размера на резервите от горива по чл. 3, ал. 1 за период 15 месеца считано от 1 януари следващата година.
(2) Към предложенията се прилагат:
1. анализът на резултатите от набирането и поддържането на резервите от горива за производство на електрическа и/или топлинна енергия за предходния период;
2. изходните данни, въз основа на които е предложен размерът на резервите от горива;
3. договорите и/или други обстоятелства, с които са съобразени.
(3) Енергийният производител представя:
1. за всеки вид резерв от гориво таблица съгласно приложение № 1;
2. за централи с комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия - общите резерви от горива за двете производства.

Чл. 14.
(1) Министърът на енергетиката и енергийните ресурси или упълномощено от него лице може да поиска от енергийния производител да представи предложение за резерв от горива или да допълни своето предложение, когато:
1. е представена непълна или неточна информация;
2. липсват достатъчно доказателства за предложения размер на резервите от горива.
(2) Енергийният производител представя исканите предложения или допълнения по ал. 1 в 10-дневен срок.

Чл. 15.
(1) Всяка календарна година до 30 октомври министърът на енергетиката и енергийните ресурси:
1. утвърждава нормативи за резерви от горива по чл. 3, ал. 1;
2. мотивирано отказва да утвърди предложените количества резерви от горива, когато предложенията са непълни, неточни или необосновани.
(2) Министърът на енергетиката и енергийните ресурси може служебно да утвърди нормативи за резерви от горива въз основа на нормативите от предходната година и/или сходна по тип и режим на работа централа в срока по ал. 1:
1. за енергиен производител, който не е представил предложение в срок или допълнителна информация по чл. 14, ал. 1;
2. в случай по ал. 1, т. 2.
(3) Размерът на резервите по ал. 1 и 2 се утвърждава по месеци за период 15 месеца с начало 1 януари всяка следваща година, като за периода 1 януари - 31 март се прилагат последните утвърдени нормативи.
(4) Когато в срока по ал. 1 министърът на енергетиката и енергийните ресурси не утвърди нормативи за резерви от горива, енергийният производител поддържа резерви от горива в съответствие с последните утвърдени за него нормативи и/или съобразени с прогнозния и/или договорен режим на работа на централата и сроковете по чл. 8 - 11.

Чл. 16.
(1) Министърът на енергетиката и енергийните ресурси може да актуализира нормативите за резерв от горива по предложение на енергийния производител или служебно по реда в чл. 13 - 15 в рамките на 30 дни при:
1. разлика, по-голяма от 10 % между договорените и прогнозните количества електрическа и/или топлинна енергия;
2. налагане на допълнителни задължения към обществото по чл.70 ЗЕ;
3. въвеждане на ограничителен режим и/или временно прекъсване или ограничаване на производството или снабдяването с електрическа, топлинна енергия и природен газ по реда на глава седма от ЗЕ;
4. промяна или прекратяване на договорите за доставка на основно гориво, когато това гориво е твърдо и не може да бъде заменено с друго със същите характеристики.
(2) Енергийният производител уведомява министъра на енергетиката и енергийните ресурси за всяка промяна на договорените количества енергия и студен резерв до 10 дни след датата на промяната, включително и за размера на резерва от горива по чл. 3, ал. 2.

Глава трета
ИЗПОЛЗВАНЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА РЕЗЕРВИТЕ ОТ ГОРИВА. ОТЧЕТНОСТ И КОНТРОЛ

Раздел I
Използване и възстановяване на резервите от горива

Чл. 17. Утвърденият резерв от твърдо и течно основно гориво се използва за осигуряване на непрекъсната работа на централата при:
1. прекъсване на доставката на основно гориво;
2. производство на енергия над договорените количества по искане на оператора на преносната система до изземване на 25 % от утвърдения резерв от горива;
3. допълнително производство на енергия по чл.70 ЗЕ;
4. въвеждане на ограничителен режим, временно прекъсване или ограничаване на производството или снабдяването с енергия и природен газ по реда на глава седма от ЗЕ; 5. невъзможност да се подава с необходимото количество и налягане на основно гориво природен газ към инсталациите за производство на енергия.

Чл. 18. Утвърденият резерв от течно гориво за разпалване се използва при:
1. прекъсване подаването на основно гориво към котелните инсталации;
2. изчерпване на запаса от основно гориво;
3. допълнителен брой спирания и пускания, разпоредени от оператора на преносната система;
4. стабилизиране работата на централата;
5. поддържане собствените технологични нужди на централата и положителни температури в производствените помещения при изчерпване на основното гориво.

Чл. 19. Утвърдените резерви от горива за размразяване, за дизел генератори, спомагателно гориво за разпалване и др., които съдействат за сигурността на производството, се използват по предназначение и в съответствие с разработени от енергийния производител инструкции.

Чл. 20. Резервите от горива по чл. 3, ал. 2 се използват по реда и начините, предвидени в договорите за студен резерв, и в съответствие с правилата по чл.83, ал. 1, т. 4 ЗЕ.

Чл. 21.
(1) Енергийният производител писмено уведомява министъра на енергетиката и енергийните ресурси и оператора на електроенергийната система:
1. при наличие на предпоставки, които могат да доведат до причини за използване на резервите от горива;
2. за началото на използване на резервите от горива.
(2) Енергийният производител незабавно взема мерки за преодоляване на причините, довели до използване на резерва от горива, и за възстановяване на нормативния резерв, за което уведомява лицата по ал. 1.

Чл. 22. Когато утвърденият резерв от гориво по чл. 8 и чл. 9, ал. 2 е използван повече от 25 %, енергийният производител веднага писмено уведомява за предприетите мерки и предполагаемия срок за нормализиране на режима на работа и възстановяване на резерва:
1. операторите на електроенергийната и топлопреносната система;
2. преносното предприятие;
3. всички лица, с които има сключен договор за доставка на енергия;
4. министъра на енергетиката и енергийните ресурси;
5. областните управители и кметовете на общините, на чиято територия се намира централата за производство на топлинна енергия или за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия.

Чл. 23.
(1) Енергийният производител започва да възстановява използваните резерви от горива до размера на утвърдените нормативи от писменото уведомяване по чл. 21 и преустановяване на причината за използването им.
(2) Възстановяването на използваните резерви от горива до размера на утвърдените нормативи трябва да приключи за:
1. основните твърди и течни горива, течно гориво за разпалване и горивата, съдействащи за сигурността на производство, не по-късно от:
а) 20 дни - за местните твърди и течни и вносните течни;
б) 35 дни - за вносните твърди горива;
2. свежо ядрено гориво - не по-късно от 30 ефективни денонощия преди края на разчетната горивна кампания на който и да е от енергоблоковете.
(3) Допустимо е отклонение от утвърдените от министъра на енергетиката и енергийните ресурси нормативи за резерви от горива в следните случаи:
1. средномесечно намаление до:
а) 10 % за резерва от твърдото местно гориво;
б) 15 % за резерва от твърдото вносно гориво;
в) 10 % за резерва от течно гориво;
2. намаления до 25 % през отделни периоди от месеца, когато е спазен утвърденият норматив за резерви от горива за съответния месец.

Чл. 24. Енергийният производител уведомява лицата по чл. 22, когато приключи възстановяването на резерва от горива и преустановяването на причината, довела до тяхното използване.

Раздел II
Отчетност и контрол

Чл. 25. (1) Енергийният производител организира периодична отчетност, като:
1. отчита ежедневно по оперативни данни наличните резерви от горива;
2. установява ежемесечно действителните наличности и при необходимост прави съответна корекция в оперативната информация;
3. изготвя и изпраща в Министерството на енергетиката и енергийните ресурси отчет по видове горива съгласно приложение № 2 и доклад за I тримесечие, I полугодие и за изминалата година за наличностите и движението на резерва от горива през отчетния период.
(2) Периодичните отчети и доклади по ал. 1, т. 3 се изготвят и се изпращат в Министерството на енергетиката и енергийните ресурси в срок до 15-о число на месеца, следващ отчетния период.
(3) Енергиен производител, експлоатиращ атомна електрическа централа, изпраща в Министерството на енергетиката и енергийните ресурси отчет за резерва от свежо ядрено гориво 30 дни преди спиране за презареждане на реактора на който и да е от енергоблоковете.

Чл. 26. Контролът по спазване на разпоредбите на тази наредба се осъществява от министъра на енергетиката и енергийните ресурси при условията и по реда на чл.75 до чл.81 ЗЕ.

Чл. 27. В изпълнение на контролните си правомощия министърът на енергетиката и енергийните ресурси:
1. извършва проверки чрез лицата по чл.77, ал. 1, т. 1 ЗЕ;
2. уведомява органите на специализирания контрол с оглед предприемането на мерки от кръга на тяхната компетентност;
3. налага принудителни административни мерки и административни наказания.

Чл. 28.
(1) Нарушенията по тази наредба се установяват с актове, съставени на лицата по чл.77, ал. 1, т. 1 ЗЕ.
(2) Наказателните постановления се издават от министъра на енергетиката и енергийните ресурси или от упълномощено от него длъжностно лице.
(3) Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват при условията на чл.75 - 79 ЗЕ и Закона за административните нарушения и наказания.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Горива" са твърдите, течните и газообразните горива, които се използват в централите за или по повод производство на електрическа и/или топлинна енергия, както и свежо ядрено гориво за атомна електрическа централа.
2. "Гориво за размразяване" е горивото, което се изгаря и директно се използва за размразяване на твърдо гориво.
3. "Директни транспортни схеми" са транспортните схеми при превоз на гориво с вагони и/или автотранспорт, при които не се ползва републиканската транспортна мрежа, а само вътрешни индустриални железопътни линии и пътища между източника на гориво и централата.
4. "Експлоатираща организация на атомна електрическа централа" е юридическото лице (организацията), което пряко осъществява дейностите по експлоатация на ядрена инсталация (ядрени енергийни реактори и други съоръжения, разположени на площадката на атомната електрическа централа) при спазване на всички нормативни и специфични за дейността изисквания. 5. "Енергиен производител" е производителят на електрическа и/или топлинна енергия с една или няколко централи, както и експлоатиращата организация на атомна електрическа централа, получили лиценз за производство на енергия по чл.39, ал. 1, т. 1 ЗЕ.
6. "Ефективно денонощие" e времето, приведено към календарно денонощие, през което ядреният реактор може да работи на номиналната си топлинна мощност (или на мощност, приведена към номиналната).
7. "Зимен сезон" обхваща периода от 1 януари до 31 март и от 1 ноември до 31 декември.
8. "Летен сезон" обхваща периода от 1 април до 30 октомври.
9. "Нормативи за резерв от горива" са утвърдените от министъра на енергетиката и енергийните ресурси количества горива, с които се гарантира производството на електрическа и/или топлинна енергия и/или сигурността на електроенергийната система в случай, че се наруши доставката на горива.
10. "Основно гориво" е горивото, за което са проектирани котлите на централата и планирани да работят при нормални експлоатационни условия.
11. "Отчетен или фактически резерв от гориво за месец" представлява средноаритметичната стойност на ежедневните количества гориво на склад за същия месец, отчетени в началото на деня.
12. "Разпалващо гориво" е горивото, което се използва при пускане, натоварване до стационарен режим и спиране на централа, както и за стабилизиране на горивния процес.
13. "Разчетна горивна кампания" е времето в ефективни денонощия, през което се оползотворява разчетният запас по реактивност в ядреното гориво при номинални параметри.
14. "Резерв от горива" са количествата от всяко едно от тях, които трябва да се намират в наличност на територията на централа при описаните в наредбата условия.
15. "Свежо ядрено гориво" e ядреното гориво, което не е подлагано на облъчване в активната зона на реактора (зона в реактора, където е заредено ядреното гориво и се извършва управляемата верижна реакция на делене).

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Лицата по чл.4, ал. 4 от Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти, които са задължени лица съгласно чл.85, ал. 1 и чл.128 ЗЕ, са длъжни да:
1. Изготвят и представят ежегодно до 25 февруари в Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" информация за резервите си от нефтопродукти за текущата календарна година.
2. Уведомяват председателя на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" за всеки случай на ползване на резервите от нефтопродукти и за сроковете за тяхното възстановяване. Уведомлението се отправя писмено или по електронен път най-късно в работния ден, следващ деня на изтеглянето.

§ 3. Указания по приложение на наредбата дава министърът на енергетиката и енергийните ресурси.

§ 4. Наредбата се издава на основание чл.85, ал. 2 и чл.128 ЗЕ.

§ 5. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Приложение № 1
към
чл. 13, ал. 3, т. 1

Енергиен производител: .........................................................................................................................

Предложение за резерви от горива в зависимост от предназначението
и вида им за периода ................. 20 ...... година

Таблица I
Централа(и)/площадка,
хил.тона

Предложение за резерв от Стойност за месеца
I II ..................... XI XII
I Твърдо гориво - вид (описва се видът), в т.ч. по
1 чл. 8, ал. 1, т. 1
2 чл. 8, ал. 1, т. 2
3 чл. 8, ал. 1, т. 3
4 чл. 8, ал. 1, т. 4
5 чл. 8, ал. 1, т. 5
6 чл. 8, ал. 2
7 чл. 8, ал. 3
II Течно гориво - мазут, в т.ч. по
1 чл. 8, ал. 4, т. 1
2 чл. 8, ал. 4, т. 2
3 чл. 8, ал. 4, т. 3
4 чл. 9, ал. 1
5 чл. 9, ал. 2
6 чл. 11, ал. 1, в т.ч за
6.1 разпалване
6.2 други (описва се конкретното предназначение)
III Течно гориво - газьол за промишлени нужди, в т.ч. по
1 чл. 8, ал. 4, т. 2
2 чл. 9, ал. 1
3 чл. 9, ал. 2
4 чл. 11, ал. 1, в т.ч за
4.1 спомагателно гориво за разпалване
4.2 други (описва се конкретното предназначение)
IV Течно гориво - дизелово гориво, в т.ч. по
1 чл. 9, ал. 1
2 чл. 9, ал. 2
3 чл. 11, ал. 1, в т.ч за
3.1 дизел генератори
3.2 други (описва се конкретното предназначение)
V Течно гориво - др. вид
(например керосин за размразяване и т.н.), в т.ч....
Длъжностно лице за контакти:
Тел.:
Изп. директор:

Таблица II

Вид свежо
ядрено гориво
Предназначение Брой касети

Длъжностно лице за контакти:
Тел.:
Изп. директор:

Указания за попълване на таблиците:
А. Таблица I:
1. За всяка централа на енергийния производител се попълва отделна таблица. Ако на една площадка се съхраняват резерви за различни централи, централите се описват.
2. Когато резервът от твърдо гориво е съставен от няколко вида гориво, които се съхраняват поотделно, таблицата се разширява и ред I се попълва за всеки вид гориво.
3. В колона 1 се попълва поредният номер.
2. В колона 2 са показани членовете, в съответствие с които се предлага размерът на резервите.
3. В колона 3 се попълва средномесечната стойност на резерва от гориво в съответствие с цитираните в колона 2 членове.
Забележка. Стойност на основното гориво за централи със:
- непрекъснат режим на работа се определя, като количеството гориво, необходимо за прогнозното и/или договореното производство на електрическа и/или топлинна енергия за съответния месец, се раздели на дните на месеца и се съобрази със сроковете по чл. 8;
- прекъснат режим на работа се определя, като количеството гориво, необходимо за прогнозното и/или договореното производство на електрическа и/или топлинна енергия за съответния месец, се раздели на дните, за които ще бъде произведена тази енергия.
Б. Таблица II: Енергиен производител, експлоатиращ атомна електрическа централа, попълва таблица I в частта, за която съхранява горива, и таблица II.

Приложение № 2
към
чл. 25, ал. 1, т. 3

Енергиен производител: .........................................................................................................................

ФОРМА ЗА ПЕРИОДИЧЕН ОТЧЕТ
на резервите от горива
Период: I тримесечие (I полугодие)
година ..............................................

Таблица I

№ по ред Резерв от гориво според предназначението и вида Резерв по чл. 5, ал. 1 или чл. 12 (х.т/т) Фактически склад (х.т/т) Допустимо отклонение по чл. 23, ал. 3 (%) Фактическо отклонение (%) Разлика К.6 - К.5 (%)
1 2 3 4 5 6 7
1. Резерв от основно твърдо гориво - в т. ч. по:
1.1 чл. 8, ал. 1 - 3 - за производство
1.2 чл. 12 - за студен резерв
3. Резерв от течно гориво - мазут
4. Резерв от течно гориво - газьол за промишлени нужди
5. Резерв от течно гориво - дизелово гориво
6. Резерв от течно гориво - др. вид
Длъжностно лице за контакти:
Тел.:
Изп. директор:

Таблица II

Вид свежо
ядрено гориво
Резерв по чл. 10, брой касети Фактически резерв, брой касети Отклонение, %

Длъжностно лице за контакти:
Тел.:
Изп. директор:
Указания за попълване на таблиците:
A. Таблица I:
1. В колона 1 се попълва номер по ред.
2. В колона 2 се попълва наименованието на съответния вид гориво.
3. В колона 3 се попълва нормативът за резерв от гориво, утвърден от министъра на енергетиката и енергийните ресурси, или резервът от гориво за студен резерв.
4. В колона 4 се попълва фактическият склад, определен като средноаритметична стойност за месеца.
5. В колона 5 се попълва допустимото отклонение съгласно чл. 23, ал. 3 със знак минус.
6. В колона 6 се попълва фактическото отклонение, определено по формулата:
К.6 = (К.4 - К.3)/К.3*.
7. В колона 7 се попълва разликата между фактическото и нормативното отклонение със съответния знак.
8. * К - колона (К.3 означава колона 3).
Б. Таблица II:
Попълва се от енергиен производител, експлоатиращ атомна електрическа централа.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив