Наредба № 12 от 17 юни 2003 г. за прегледите по реда на държавния пристанищен контрол

МТС

Държавен вестник брой: 26

Година: 2006

Орган на издаване: МТС

Дата на обнародване: 31.03.2006

Раздел I
Общи разпоредби

Чл. 1.
(1) С тази наредба се определят условията и редът за осъществяване на прегледи по реда на държавния пристанищен контрол на чужди кораби на територията на Република България за установяване спазването на изискванията за безопасност, безопасна експлоатация и предотвратяване на замърсяването на околната среда.
(2) (Доп., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Контролът по ал. 1 се осъществява от Изпълнителна агенция "Морска администрация" непрекъснато.

Чл. 2. (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Общият брой на прегледите по реда на държавния пристанищен контрол за една година съответства на най-малко 25 на сто от средния годишен брой на индивидуалните кораби, посетили български пристанища, изчислен на база на последните три календарни години, за които е водена статистика.

Чл. 3.
(1) (Предишен текст на чл. 3, изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) При извършване на прегледи по реда на тази наредба на кораб, плаващ под знамето на държава, която не е страна по съответна конвенция, Изпълнителна агенция "Морска администрация" предоставя режим за кораба и неговия екипаж не по-благоприятен от предоставения на екипажа и корабите, плаващи под знамето на държава, страна по конвенцията.
(2) (Нова, ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Когато кораб плава под знамето на държава, която не е страна по някой от международните договори, посочени в приложение № 10, и не е снабден със свидетелства, издадени в съответствие с изискванията на тези договори, или членове на екипажа не притежават валидни свидетелства в съответствие с изикванията на Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците (утвърдена с Решение № 192 на Бюрото на МС от 22.XII.1981 г., обн., ДВ, бр. 31 от 2005 г.), задължително се извършва задълбочена или в случаите по чл. 17 - задължителна разширена проверка на кораба.

Чл. 4. При извършване на прегледи по реда на тази наредба Изпълнителна агенция "Морска администрация" полага всички възможни усилия за избягване на неправомерно задържане или забавяне на кораба.

Чл. 5. Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" може да предприема и други мерки по отношение на проверяван кораб, които са в неговите правомощия съгласно националното законодателство.

Раздел II
Приложно поле

Чл. 6.
(1) (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) На преглед по реда на тази наредба подлежи всеки кораб и екипажът му, когато:
1. се намира в пристанище на Република България или на котва в прилежащите към пристанището рейдове и стоянки;
2. е застанал на офшорна платформа или на друго закотвено съоръжение над континенталния шелф на Република България, както и когато е на котва в близост до такава платформа или съоръжение;
3. е застанал на котва в териториалните води на Република България, освен в случай на укриване от лошо време.

Чл. 7.
(1) За кораби с бруто тонаж, по-малък от 500 бруто тона, се прилагат съответните изисквания на международните договори, по които Република България е страна.
(2) Когато съответният международен договор е неприложим, Изпълнителна агенция "Морска администрация" предприема необходимите мерки, за да гарантира, че тези кораби не представляват явна заплаха за безопасността, здравето или околната среда.

Чл. 8. Разпоредбите на тази наредба не се прилагат за риболовни кораби, военни кораби, граничнополицейски кораби, дървени кораби с елементарна постройка, държавни кораби, използвани с нетърговска цел, и кораби за развлечение, които не извършват търговска дейност.

Чл. 9. (Отм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.).

Чл. 10. (Отм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.).

Раздел III
Инспектори

Чл. 11.
(1) Прегледите по тази наредба се извършват от инспектори, осъществяващи държавен пристанищен контрол в съответните териториални дирекции на Изпълнителна агенция "Морска администрация" във Варна и Бургас.
(2) (Отм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.).

Чл. 12.
(1) Инспекторите са квалифицирани за целите на тази наредба морски лица, които:
1. имат висше образование с магистърска степен по корабоводене, корабни машини и механизми, корабостроене и радиоелектроника и свръзки;
2. имат минимален плавателен стаж пет години на длъжност от оперативно или управленско ниво;
3. имат минимален стаж една година като инспектор, извършващ прегледи и освидетелстване на кораби в съответствие с международните договори, по които Република България е страна;
4. писмено и говоримо ползват английски език - за документиране на резултатите от проверките и взаимодействие с капитана и екипажа на проверявания кораб;
5. притежават достатъчно знания и опит за извършване на проверки и освидетелстване на кораби за установяване съответствието на корабите с изискванията на националното законодателство и с международните договори, по които Република България е страна.
(2) За инспектор може да бъде назначено и лице, което отговаря на изискванията по ал. 1, т. 1, 4 и 5, завършило е квалификационен курс за инспектори и има най-малко две години стаж като инспектор по контрол, упражняван от държавата на знамето.
(3) Не могат да бъдат назначавани за инспектори лица, които:
1. имат търговски интерес в пристанището;
2. работят по трудово правоотношение или по граждански договор с организации, признати по реда на наредбата по чл.73, ал. 4 от Кодекса на търговското корабоплаване.
(4) Не се допуска извършване на преглед от инспектор, който има търговски интерес по отношение на проверявания кораб.

Чл. 12а. (Нов, ДВ, бр. 26 от 2006 г.)
(1) Инспекторите по чл. 11 са лица, които имат минимален стаж една година като инспектор, извършващ прегледи и освидетелстване на кораби, в съответствие с международните договори, по които Република България е страна, и притежават:
1. свидетелство за правоспособност съгласно правила II/2 или III/2 на Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците и имат минимален плавателен стаж пет години на длъжност от оперативно или управленско ниво в палубна или машинна команда, или
2. диплома за инженер - корабостроител, радиоелектроник, или специалност, свързана с корабоплаването, и минимален трудов стаж пет години по специалността.
(2) За инспектор може да бъде назначено и лице, което:
1. притежава приложимо висше образование, и
2. е преминало квалификационен курс за инспектор по корабна безопасност в одобрено от ИА "МА" учебно заведение, и
3. притежава минимален стаж две години като инспектор, извършващ прегледи и освидетелстване на кораби, в съответствие с международните договори, по които Република България е страна.
(3) Инспекторите по ал. 1 и 2 трябва да ползват писмено и говоримо английски език - за документиране на резултатите от проверките и взаимодействие с капитана и екипажа на проверявания кораб, а също и да притежават необходимите знания по международните договори (приложение № 10), националното законодателство и процедурите и инструкциите за извършване на държавен пристанищен контрол, утвърдени от изпълнителния директор на ИА "МА".
(4) При извършване на прегледите по ал. 1 инспекторите, осъществяващи държавен пристанищен контрол, могат да привличат по своя преценка и други експерти.
(5) Не могат да бъдат назначавани за инспектори и не могат да бъдат привлечени като експерти лица, които:
1. имат търговски интерес в пристанището и/или по отношение на проверявания кораб;
2. работят по трудово правоотношение или по граждански договор с организации, признати по реда на Наредба № 4 от 2004 г. за признаване на организации за извършване на прегледи на кораби и корабопритежатели (ДВ, бр. 7 от 2004 г.).

Чл. 13. Инспекторите, осъществяващи държавния пристанищен контрол, се легитимират с идентификационна инспекторска карта съгласно чл.370, ал. 3 и 4 от Кодекса за търговското корабоплаване, в която се посочва, че инспекторът е упълномощен да извършва прегледите по тази наредба.

Раздел IV
Прегледи

Чл. 14. Прегледите по тази наредба са:
1. проверки;
2. задълбочени проверки;
3. задължителни разширени проверки.

Чл. 14а. (Нов, ДВ, бр. 26 от 2006 г.)
(1) Проверка се извършва на всички кораби, които не подлежат на задължителна разширена проверка по чл. 17 и имат целеви фактор, по-голям от 50, съгласно информационната система "SIRENAC", ако е изтекъл поне един месец от датата на последната проверка, извършена в пристанище на държава, чиято администрация е член на Парижкия меморандум за разбирателство по държавен пристанищен контрол.
(2) Кораби, различни от тези по ал. 1 се проверяват в следната последователност:
1. кораби, за които са налице условията, посочени в приложение № 1, независимо от техния целеви фактор;
2. кораби по приложение № 2 - в последователност съгласно цялостния им целеви фактор, посочен в информационната система "SIRENAC".

Чл. 14б. (Нов, ДВ, бр. 26 от 2006 г.)
(1) Кораби, които са били проверени през последните 6 месеца от компетентните органи на държава, чиято администрация е член на Парижкия меморандум за разбирателство по държавен пристанищен контрол, могат да не се проверяват, ако са налице едновременно следните условия:
1. по отношение на кораба не е налице някое от условията по чл. 14а;
2. при последния преглед по реда на държавния пристанищен контрол не са установени недостатъци;
3. не са налице явни основания за извършване на преглед.
(2) Корабите по ал. 1 се проверяват за спазване на експлоатационните изисквания, предвидени в международните договори, по които Република България е страна.

Чл. 15.
(1) (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Проверка се извършва за:
1. (изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) наличие и валидност на свидетелствата и документите, посочени в приложение № 3;
2. общото състояние на кораба, включително на машинното отделение и на надстройката, на хигиената и условията на живот и труд на борда на кораба, както и на спазването на изискванията за предотвратяване на замърсяването на околната среда.
(2) (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Проверката може да включва и преглед на свидетелства и документи, които не са посочени в приложение № 3, но за които се изисква да се намират на борда на кораба, съгласно международните договори, по които Република България е страна.

Чл. 16.
(1) Задълбочена проверка се извършва, когато при проверката по чл.15 възникнат явни основания да се смята, че състоянието на кораба, неговото оборудване, комплектоването му с екипаж или условията за живот и работа не отговарят на изискванията на международните договори, по които е Република България е страна.
(2) Задълбочена проверка се извършва и за спазване на експлоатационните изисквания на кораба и предотвратяване на замърсяване.

Чл. 17.
(1) На задължителна разширена проверка подлежат:
1. газовози и химикаловози, за които са изминали повече от 10 години от датата на построяването им според корабните свидетелства за безопасност;
2. нефтени танкери, по-големи от 3000 бруто тона, за които са изминали повече от 15 години от датата на построяването им според корабните свидетелства за безопасност;
3. кораби за насипни товари, за които са изминали повече от 12 години от датата на построяването им според корабните свидетелства за безопасност;
4. пътнически кораби, за които са изминали повече от 15 години от датата на построяването им според корабните свидетелства за безопасност, с изключение на ро-ро фериботите и високоскоростните пътнически плавателни съдове.
(2) (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Корабите по ал. 1 подлежат на задължителна разширена проверка след изтичане на 12 месеца от извършването на последната разширена проверка в пристанище на държава, чиято администрация е член на Парижкия меморандум за разбирателство по държавен пристанищен контрол.
(3) (Отм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.).
(4) Задължителната разширена проверка обхваща минимум елементите, посочени в приложение № 4, като се отчита тяхната практическа изпълнимост или ограничаващите обстоятелства, свързани с безопасността на хората, кораба, пристанището или извършващите се дейности.
(5) В периода между две задължителни разширени проверки може да бъде извършена проверка по чл.15.
(6) Със съгласието на капитана или на корабопритежателя на пътнически кораб задължителната разширена проверка може да продължи, докато корабът извършва преход от или към българско пристанище. В този случай инспекторите са длъжни да не възпрепятстват нормалната експлоатация на кораба и да не предизвикват ситуации, които по преценка на капитана на кораба могат да застрашат безопасността на пътниците, екипажа или кораба.

Чл. 18. (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.)
(1) Корабният агент или капитанът на кораб по чл. 17, ал. 1, на който е извършена разширена проверка преди повече от 12 месеца, предоставя информацията съгласно приложение № 5 на капитана на съответното пристанище или на началника на отдел "Преглед, освидетелстване и регистрация на кораби и корабопритежатели" към съответната дирекция "Морска администрация".
(2) Информацията по ал. 1 се предоставя най-малко три дни преди очакваното време на пристигане в българско пристанище, а когато преходът е по-малък от три дни - преди отплаване от предходното пристанище.

Чл. 19. Задълбочена проверка се извършва и след подаден сигнал или жалба до Изпълнителна агенция "Морска администрация", че условията на живот и труд на кораба не отговарят на международните договори.

Чл. 20.
(1) (Изм. и доп., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) След завършване на проверката, на задълбочената проверка или задължителната разширена проверка инспекторът изготвя доклад за извършена проверка, съгласно приложение № 6, който изпраща по електронен път на информационните системи на Парижкия и Черноморския меморандум за разбирателство по държавен пристанищен контрол.
(2) Копие от доклада за извършена проверка се предоставя на капитана на кораба.

Чл. 21.
(1) В доклада за извършената проверка по чл.20 инспекторът определя срок, в който всички потвърдени или открити по време на проверката или на разширената проверка недостатъци следва да бъдат отстранени съгласно изискванията на международните договори, по които Република България е страна.
(2) (Отм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.).

Раздел V
Забрана за отплаване на кораб
(Загл. изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.)

Чл. 21а. (Нов, ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Капитанът на пристанището делегира със заповед правомощието си за издаване на заповед за забрана за отплаване на кораб от съответното пристанище на инспекторите, осъществяващи държавния пристанищен контрол.

Чл. 22.
(1) (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) При недостатъци, описани в доклада на инспектора за извършена проверка и посочени в приложение № 7, които представляват явна заплаха за безопасността, здравето или околната среда, инспекторът издава заповед за забрана за отплаване на кораба или заповед за преустановяване на корабните операции, във връзка с които са били открити недостатъците. Заповедта за забрана за отплаване се издава независимо от очакваната продължителност на престоя на кораба в пристанището.
(2) (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) За извършване на повторна проверка на кораба корабният агент подава писмено заявление до съответната дирекция "Морска администрация", че установените недостатъци са отстранени.
(3) (Нова, ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Заявлението по ал. 2 се подава в работното време на съответната дирекция "Морска администрация".
(4) (Предишна ал. 3, изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Когато недостатъкът, който е основание за забрана за отплаване, е резултат от случайно претърпени вреди по време на преход на кораба към пристанището, инспекторът не издава заповед за забрана за отплаване на кораба, ако:
1. са спазени изискванията, съдържащи се в Правило I/11(с) на Международната конвенция за безопасност на човешкия живот по море по отношение на уведомяването на администрацията на държавата на знамето, назначения сървейър или признатата организация, отговорна за издаването на съответното свидетелство;
2. (изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) преди влизане в пристанището капитанът или корабопритежателят е изпратил до инспекторът подробно описание на обстоятелствата, при които е възникнал инцидентът, и на претърпените щети и информация за изискваното уведомяване на администрацията на държавата на знамето;
3. са предприети необходимите действия за отстраняване на недостатъците;
4. (изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) инспекторът се е уверил, че недостатъците, които представляват явна заплаха за безопасността, здравето или околната среда, са отстранени.
(4) Заповедта за задържане на кораба или за преустановяване на корабните операции не може да бъде отменена от капитана на пристанището преди отстраняването на недостатъците.
(5) (Нова, ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Заповедта за забрана за отплаване на кораба или за преустановяване на корабните операции подлежи на незабавно изпълнение и не може да бъде отменена преди отстраняването на недостатъците и заплащане на разноските съгласно чл. 43.

Чл. 23.
(1) (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Инспекторът взема решение дали откритите недостатъци са достатъчно сериозни, за да налагат забрана за отплаване на кораба, след като провери дали:
1. корабът притежава необходимата валидна документация;
2. корабът е комплектован с екипаж съгласно документа за надеждно комплектоване на кораба с екипаж.
(2) По време на прегледа инспекторът проверява и способността на кораба и/или на екипажа:
1. да плава безопасно по време на предстоящия рейс;
2. безопасно да обработва, превозва и следи за състоянието на товара по време на предстоящия рейс;
3. безопасно да експлоатира машинното отделение по време на предстоящия рейс;
4. да осигурява непрекъснато движението и управлението на руля на кораба по време на предстоящия рейс;
5. да се бори ефективно с пожари във всяка част на кораба, ако се наложи по време на предстоящия рейс;
6. да напусне кораба бързо и безопасно и да извърши спасяване, ако се наложи по време на предстоящия рейс;
7. да предотврати замърсяване на морската среда по време на предстоящия рейс;
8. да поддържа адекватна устойчивост на кораба по време на предстоящия рейс;
9. да поддържа адекватна водонепроницаемост по време на предстоящия рейс;
10. да осъществи необходимата комуникация при ситуации на бедствие по време на предстоящия рейс;
11. да осигури безопасни и здравословни условия на живот и работа на борда по време на предстоящия рейс;
12. да осигури максимално количество информация в случай на инцидент.

Чл. 24.
(1) (Предишен текст на чл. 24, изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Когато общото състояние на кораба не отговаря на изискванията за безопасност, инспекторът може да спре прегледа и да издаде заповед за забрана за отплаване на кораба до предприемане на необходимите действия от страна на отговорните лица за привеждане на състоянието на кораба в съответствие с международните договори, по които Република България е страна.
(2) (Нова, ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Инспекторът, извършил проверка на кораб, на който е наложена забрана за отплаване, незабавно уведомява писмено администрацията на държавата на знамето, под което плава корабът, като прилага копие от доклада.
(3) (Нова, ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Инспекторът уведомява по реда на ал. 2 и признатата организация, издала свидетелство за клас или съответното свидетелство, от името на държавата на знамето, когато установените недостатъци са свързани с нейната дейност.
(4) (Нова, ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Когато уведомяването по ал. 2 не може да бъде извършено, както и във всички случаи, когато инспекторът счете за необходимо, той уведомява консула или най-близкото дипломатическо представителство на държавата на знамето.

Чл. 25. (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.)
(1) Когато на борда на кораб липсват някои от изискваните документи съгласно Международния кодекс за управление на безопасната експлоатация на кораби и предотвратяването на замърсяване (ISM), инспекторът издава заповед за забрана за отплаване на кораба.
(2) Ако след приключване на прегледа не бъдат установени други несъответствия, изискващи да се забрани отплаването, освен това по ал. 1, инспекторът може да отмени заповедта за забрана за отплаване на кораба, когато това е необходимо, за да се избегне пренатоварване на пристанището.
(3) Изпълнителният директор на ИА "МА" забранява посещение до друго българско пристанище на кораб, на който е разрешено отплаване при условията на ал. 2, освен ако не бъдат представени доказателства, че корабът е снабден с липсващите свидетелства, или в случай на непреодолима сила.
(4) В случаите по ал. 2 инспекторът незабавно уведомява администрациите - членове на Парижкия и Черноморския меморандум за разбирателство по държавен пристанищен контрол.

Чл. 26.
(1) (Изм. и доп., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Инспекторът забраняват отплаване на кораба, ако не е оборудван със система за регистриране на данните за движението на кораба (VDR), когато употребата й е задължителна в случаите, посочени в приложение № 8.
(2) Ако недостатъкът по ал. 1 не може да бъде отстранен за срок от 30 дни в пристанището на задържането, капитанът на пристанището може да разреши на кораба да отплава до най-близкото подходящо пристанище, където недостатъкът да бъде отстранен.

Чл. 27. (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Когато основанието за издаване на заповед за забрана за отплаване на кораба е несъответствие на условията на труд и живот на борда на кораба с изискванията на международните договори, инспекторът писмено уведомява и генералния секретар на Международната организация по труда.

Чл. 28.
(1) Когато недостатъците по чл.22, ал. 1 не могат да бъдат отстранени в пристанището, където се извършва проверката, капитанът на пристанището може да разреши на кораба да отплава до най-близкия подходящ кораборемонтен завод или пристанище, избрани от капитана на кораба при спазване на условията, определени от администрацията на държавата на знамето и съгласувани с капитана на българското пристанище. Тези условия трябва да гарантират, че корабът може да отплава без риск за безопасността и здравето на пътниците и екипажа, за други кораби или за околната среда.
(2) (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Когато недостатъците, поради които се налага изпращане на кораба в кораборемонтен завод, са свързани с корпуса на кораба, инспекторът може да поиска измерване на дебелината на части от корабния корпус, преди корабът да получи разрешение за отплаване до определения кораборемонтен завод.
(3) (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) В случаите по ал. 1 и 2 капитанът на пристанището писмено уведомява за условията на отплаването:
1. компетентните органи в държавата, където се намира кораборемонтният завод;
2. лицата по чл. 24, ал. 2, 3 и 4;
3. администрациите - членове на Парижкия и Черноморския меморандум за разбирателство по държавен пристанищен контрол.

Чл. 29. (В сила от 1 януари 2007 г.)
(1) (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Ако кораб е отплавал от българско пристанище без разрешение за отплаване, капитанът на пристанището незабавно уведомява администрациите - членове на Парижкия и Черноморския меморандум за разбирателство по държавен пристанищен контрол.
(2) (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Ако корабът не посети определения кораборемонтен завод, намиращ се на територията на Република България, капитанът на пристанището незабавно уведомява администрациите - членове на Парижкия и Черноморския меморандум за разбирателство по държавен пристанищен контрол.

Раздел VI
Забрана за посещение на пристанище
(Загл. изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.)

Чл. 30. (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.)
(1) Изпълнителният директор на ИА "МА" издава заповед, с която забранява посещение на кораб в българско пристанище, когато са налице едновременно следните условия:
1. корабът е тип газовоз, химикаловоз, за насипни товари, нефтен танкер или пътнически;
2. корабът плава под знамето на държава от черния списък, публикуван в годишния доклад на Парижкия меморандум за разбирателство по държавен пристанищен контрол;
3. на кораба е било забранено отплаване повече от два пъти през последните 24 месеца от пристанище на държава, чиято администрация е член на Парижкия меморандум за разбирателство по държавен пристанищен контрол.
(2) Изпълнителният директор на ИА "МА" издава заповед, с която забранява посещение на кораб в българско пристанище, когато са налице едновременно следните условия:
1. корабът е тип газовоз, химикаловоз, за насипни товари, нефтен танкер или пътнически;
2. корабът плава под знамето на държава, определена като "високорискова" или "много високорискова" в черния списък, публикуван в годишния доклад на Парижкия меморандум за разбирателство по държавен пристанищен контрол;
3. на кораба е било забранено отплаване повече от веднъж през последните 36 месеца в пристанище на държава, чиято администрация е член на Парижкия меморандум за разбирателство по държавен пристанищен контрол.

Чл. 31.
(1) (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Ако на кораб, отговарящ на условията по чл. 30, бъде забранено отплаване от българско пристанище за втори или трети път, капитанът на пристанището връчва заповед за забрана за посещение на пристанището и изпраща копие до корабопритежателя.
(2) (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Заповедта за забрана за посещение на българско пристанище влиза в сила от момента, в който на кораба е разрешено да напусне пристанището след отстраняване на недостатъците, довели до налагане на забраната за отплаване.
(3) (Доп., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" информира за издадената заповед за забрана за посещение и администрацията на държавата на знамето, заинтересованата призната организация, другите държави - членки на Европейския съюз, Европейската комисия, Административния център по морски дела и Секретариата на Парижкия меморандум за разбирателство.

Чл. 32. (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Изпълнителният директор на ИА "МА" забранява посещение на пристанището на кораб:
1. за който е издадена заповед за забрана за посещение от администрация - член на Парижкия меморандум за разбирателство по държавен пристанищен контрол;
2. в случаите по чл. 28, ал. 1, когато капитанът на кораба не е спазил нарежданията на компетентните органи в държавата, където е забранено отплаването, или не е посетил определения кораборемонтен завод и корабопритежателят не предостави доказателства, че са удовлетворени изискванията на компетентните органи на държавата, където са открити недостатъците за пълното съответствие на кораба с приложимите изисквания на международните договори.

Чл. 33. (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) В случай на непреодолима сила или за да се намали рискът от замърсяване, изпълнителният директор на ИА "МА" може да разреши посещение на кораб в пристанището, ако корабопритежателят или капитанът на кораба са предприели адекватни мерки за удовлетворяване на изискванията за безопасност.

Чл. 34.
(1) (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Заповедта за забрана за посещение на може да бъде отменена от изпълнителният директор на ИА "МА", след извършване на задължителна разширена проверка по молба на корабопритежателя.
(2) (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Молбата по ал. 1 се придружава с удостоверение от администрацията на държавата на знамето, доказващо, че корабът напълно отговаря на приложимите разпоредби на международните договори. В съответните случаи молбата за отмяна на заповедта за забрана за посещение се придружава с удостоверение от признатата организация, която е издала свидетелството за клас, посочващо, че корабът отговаря напълно на стандартите за клас, определени от признатата организация.
(3) (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Заповедта за забрана за посещение се отменя след извършване на задължителна разширена проверка на кораба, която е удостоверила, че корабът напълно отговаря на приложимите разпоредби на международните договори.

Чл. 35. (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Задължителната разширена проверка по чл. 34, ал. 3 се извършва:
1. в българско пристанище - със съгласието на изпълнителния директор на ИА "МА" или упълномощено от него лице;
2. в пристанище, договорено от изпълнителния директор на ИА "МА" или упълномощено от него лице и капитана на кораба, за който е издадена заповед за забрана за посещение в българско пристанище, след съгласие от администрацията - член на Парижкия меморандум за разбирателство по държавния пристанищен контрол, в която това пристанище се намира.

Чл. 36.
(1) (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Ако резултатите от разширената проверка покажат съответствие с международните договори, изпълнителният директор на ИА "МА" отменя заповедта за забрана за посещение.
(2) (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Изпълнителният директор на ИА "МА" писмено уведомява за отмяната на заповедта:
1. корабопритежателя;
2. администрацията на държавата на знамето, заинтересованата призната организация, другите държави - членки на Европейския съюз, Европейската комисия, Административния център по морски дела и Секретариата на Парижкия меморандум за разбирателство.
(3) (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Информацията за корабите, на които е забранено посещение на пристанища, се изпраща на информационната система "SIRENAC".

Раздел VII
Предоставяне на информация

Чл. 37.
(1) (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Когато по оперативни причини не може да бъде извършена проверка на кораб по чл. 14a, ал. 1 или задължителна разширена проверка на кораб по чл. 17 с целеви фактор, по-голям от 7, за който са изминали повече от 12 месеца от последната разширена проверка, инспекторът, осъществяващ държавен пристанищен контрол незабавно информира системата "SIRENAC", че такава проверка не е извършена.
(2) (В сила от 1 януари 2007 г.) Всеки 6 месеца изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" уведомява Европейската комисия за случаите по ал. 1 и за причините, поради които тези проверки не са извършени.
(3) Броят на непроверените по оперативни причини кораби за всяка календарна година не може да надвишава 5 на сто от средногодишния брой на корабите, подлежащи на проверки по ал. 1, през последните 3 календарни години, за които е водена статистика.
(4) На кораб по ал. 1, който не е бил проверен в чуждо пристанище по оперативни причини и който пристигне в българско пристанище, се извършва съответната проверка.

Чл. 38.
(1) Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" публикува всеки месец на страницата на агенцията в Интернет информация за задържаните по реда на държавния пристанищен контрол кораби, в това число и корабите, които са били задържани повече от един път за последните 24 месеца.
(2) Публикуваната информация съдържа данните, посочени в приложение № 9.

Чл. 39. (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" осъществява сътрудничество и обмен на информация с администрациите - членове на Парижкия и Черноморския меморандум за разбирателство по държавен пристанищен контрол.

Чл. 40. (Изм. и доп., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Всички държавни органи, физически и юридически лица незабавно уведомяват капитана на пристанището за всички установени от тях недостатъци, които могат да застрашат безопасното управление на кораб или опазването на морската среда, и оказват съдействие на органите, осъществяващи държавния пристанищен контрол.

Чл. 40а. (Нов, ДВ, бр. 26 от 2006 г.)
(1) Изпълнителният директор на ИА "МА" ежегодно изпраща на Европейската комисия информация относно:
1. броя на инспекторите, осъществяващи държавен пристанищен контрол на национално ниво и във всяко пристанище;
2. общия брой на корабите, посетили пристанищата на Република България.
(2) Информацията по ал. 1, т. 1 се изпраща съгласно таблицата в приложение № 11.

Чл. 40б. (Нов, ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Изпълнителният директор на ИА "МА" изпраща на всеки 6 месеца до Европейската комисия информация относно ИМО номера и датата на пристигане на корабите, посещаващи българските пристанища, с изключение на редовните фериботни линии и процента на проверените индивидуални кораби, посетили пристанищата на Република България.

Раздел VIII
Обжалване и разноски

Чл. 41. (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Заповедта за забрана за отплаване или за забрана за посещение на пристанище подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.

Чл. 42.
(1) (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Ако на кораба неправомерно е наложена забрана за отплаване или неправомерно е забавен, корабопритежателят има право на обезщетение за всички претърпени вреди.
(2) Тежестта на доказване на претърпените вреди се носи от корабопритежателя.

Чл. 43.
(1) (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Когато в резултат от прегледа се установят недостатъци, даващи основание за забрана за отплаване на кораба, всички обичайни разноски, свързани с прегледа, са за сметка на корабопритежателя.
(2) Всички разноски, свързани с проверките по чл.32, т. 2, са за сметка на корабопритежателя.
(3) (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Всички разноски, свързани със забраната за отплаване на кораб заради недостатъци или липса на валидни свидетелства, са за сметка на корабопритежателя.
(4) (Нова, ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Разноските за извършване на проверката по чл. 34, ал. 3 са за сметка на корабопритежателя.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Система "SIRENAC" е информационна система, регламентирана от Парижкия меморандум за разбирателство с цел въвеждане, съхраняване, обработка и извеждане на информация, свързана с извършените прегледи по държавен пристанищен контрол.
1а. (Нова, ДВ, бр. 26 от 2006 г.) "Кораб" е всеки морски кораб, за който се прилага една или повече от конвенциите от приложение № 10 и който не плава под българско знаме.
1б. (Нова, ДВ, бр. 26 от 2006 г.) "Индивидуален кораб" е всеки кораб, чието посещение в българско пристанище е първо за съответната календарна година.
2. "Явни основания" са налице при:
а) кораби, които са посочени в приложение № 1 и т. 3, 4, 5 (б), 5 (в), 8 и 11 от приложение № 2;
б) неправилно водене на дневника за нефтени операции;
в) открити недостатъци при проверката на свидетелствата и другата документация;
г) (изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) признаци, че членовете на екипажа не са в състояние да отговорят на изискванията за компетентност за морските лица в Република България съгласно Международна конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците (STCW);
д) (изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) доказателство, че товарните или други операции не са извършени безопасно или в съответствие с указанията на Международната морска организация;
е) невъзможност на капитана на нефтен танкер да представи запис от системата за следене и контрол на разтоварването на нефт за последния преход под баласт;
ж) липса на актуализирано разписание на тревогите или наличие на членове от екипажа, които не са запознати със задълженията си при възникване на пожар или при заповед за напускане на кораба;
з) подаване на фалшиви сигнали за бедствие, което не е последвано от правилни процедури за отменяне;
и) липса на основно оборудване или съоръжения, които се изискват от международните договори, или неработещи такива;
к) прекомерно нехигиенични условия на борда на кораба;
л) значително износване или несъответствия в корпуса или конструкцията на кораба, което може да постави под заплаха конструктивната цялост на кораба, неговата водонепроницаемост и защитеност от атмосферни влияния - по преценка на инспектора;
м) информация или признаци, че капитанът или екипажът не са запознати с извършването на основни операции на борда на кораба, свързани с безопасността или предотвратяване за замърсяването, или че такива операции не са били извършени;
н) други подобни случаи.
3. (Изм. и доп., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) "Явна заплаха" е обстоятелство, което по недвусмислен начин представлява непосредствена опасност за безопасността, живота и здравето на хората и опазване на морската среда.
4. "Система за регистриране на данните за движението на кораба" е оборудване, инсталирано на борда на кораба, което непрекъснато следи, регистрира и съхранява определени показатели на движението на кораба по време на преход.
5. "Адекватни мерки" са навременни, уместни и достатъчни мерки, предприети с цел съответствие с изискванията за безопасност.
6. "Офшорна платформа" е плаваща или закрепена платформа, извършваща дейност на или над континенталния шелф.
7. "Цялостен целеви фактор" е сумата от стойностите на приложимия целеви фактор, определен в Парижкия меморандум за разбирателство.
8. "Корабопритежател" е лице, което експлоатира кораба от свое име, независимо от това, дали е собственик на кораба или го ползва на друго законно основание.
9. "Търговски интерес в пристанището" е налице, когато лицето извършва за своя или чужда сметка морски превоз на товари и пътници, ремонт или снабдяване на кораби.
10. "Търговски интерес по отношение на проверяван кораб" е налице, когато лицето извършва за своя или за чужда сметка обслужване, ремонт или снабдяване на проверявания кораб.
11. (Нова, ДВ, бр. 26 от 2006 г.) "Забрана за отплаване" е писмена забрана за кораб да отплава поради установени недостатъци, които заедно или поотделно правят кораб немореходен.
12. (Нова, ДВ, бр. 26 от 2006 г.) "Заповед за преустановяване на корабните операции" е писмена забрана за кораб да продължи да извършва операции поради установени недостатъци, които заедно или поотделно правят опасно продължаването на тези операции.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 2. (Отм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.).

§ 3. В Наредба № 7 от 2001 г. за реда за посещение, маневриране и престой на корабите в пристанищата и рейдовете, за товарене и разтоварване, за качване на кораба и слизане на брега на екипажа, на пътниците или други лица, както и за връзка на кораба с брега (ДВ, бр. 55 от 2001 г.), чл.4 се отменя.

§ 4. (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Разпоредбите на чл. 12а, чл. 37, ал. 2, чл. 40а и 40б влизат в сила от датата на присъединяване на Република България към Европейския съюз. Разпоредбата на чл. 12 е в сила до датата на присъединяване на Република България към Европейския съюз.

§ 5. Разпоредбите на чл.31, ал. 3 и чл.36, ал. 2, т. 2 влизат в сила от 1 януари 2007 г., с изключение на частта им относно "администрацията на знамето" и "заинтересованата призната организация".

§ 6. Наредбата се издава на основание на чл.73, ал. 3 от Кодекса за търговското корабоплаване.

Приложение № 1
към
чл.9, ал. 2

Кораби, които подлежат на проверка независимо от целевия им фактор

1. За които е постъпила информация от държавни органи и търговски дружества за недостатъци, които биха могли да възпрепятстват безопасното им плаване и обработка.
2. Които не отговарят на условията, посочени в Наредба № 7 от 2001 г. за реда за посещение, маневриране и престой на корабите в пристанищата и рейдовете, за товарене и разтоварване, за качване на кораба и слизане на брега на екипажа, на пътниците или други лица, както и за връзка на кораба с брега (ДВ, бр. 55 от 2001 г.).
3. Които са били предмет на доклад или уведомление от страна - членка на ЕС.
4. За които е постъпило оплакване от капитана, член на екипажа или друго лице или организация, заинтересувани от безопасното плаване на кораба, във връзка с условията на труд и живот или предотвратяване на замърсяване, освен ако оплакването не е очевидно неоснователно. Самоличността на лицето, подало оплакването, не може да бъде разкривана на капитана или собственика на кораба, за който е подадено оплакване.
5. Които са: - претърпели сблъскване или засядане, докато са плавали към пристанището; - за които има данни, че са извършили нарушение на правилата за изхвърляне на вредни вещества или отпадъчни води; - маневрирали по опасен начин, нарушавайки правилата, приети от Международната морска организация, или не са спазвали практиките и процедурите за безопасно плаване и са управлявани по начин, който представлява заплаха за живота, имуществото или околната среда.
6. На които в предходните шест месеца класът е бил временно или напълно отнет поради съображения за безопасност.

Приложение № 2
към
чл. 9, ал. 3
(Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.)

Критерии, определящи целевия фактор

1. Кораби, които посещават българско пристанище за първи път или след отсъствие от 12 месеца или повече.
(Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) При прилагането на този критерий трябва да се вземат предвид проверките, извършени от администрациите - членове на Парижкия меморандум за разбирателство по държавен пристанищен контрол. При липсата на подходяща информация за тази цел се използва наличната информация от системата "SIRENAC" и се проверяват кораби, които не са регистрирани в системата "SIRENAC".
2. Кораби, които не са инспектирани от държава - членка на Европейския съюз, в предходните шест месеца.
3. Кораби, чиито документи (свидетелства) за оборудване и конструкция, предвидени в международните договори, по които Република България е страна, и свидетелството за клас са издадени от организации, които не са признати при условията на наредбата по чл.73, ал. 4 от Кодекса на търговското корабоплаване.
4. Кораби, които плават под знамето на държава, фигурираща в черния списък, публикуван в годишния доклад на Парижкия меморандум за разбирателство.
5. Кораби, на които е било разрешено да напуснат пристанище на държава членка при определени условия, като:
а) недостатъци, които трябва да бъдат поправени преди отплаване;
б) недостатъци, които трябва да бъдат поправени в следващото посетено пристанище;
в) недостатъци, които трябва да бъдат поправени за период от 14 дни;
г) недостатъци, за които други условия са били поставени.
6. Кораби, за които при предишна проверка са установени недостатъци.
7. (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Кораби, на които е било забранено отплаване от предишното пристанище.
8. Кораби, които плават под знамето на държава, която не е ратифицирала всички необходими международни договори.
9. Кораби, на които е даден клас с коефициент за недостатъци над средния.
10. Кораби от категориите, посочени в чл.17, ал. 1, т. 1 - 4.
11. Кораби, които са над 13 години.
Точки 5, 6 и 7 се прилагат само за проверки, извършени през предходните 12 месеца. Цялостният фактор трябва да надвишава сумата от сбора на стойностите, определени за т. 3, 4, 8, 9, 10 и 11.
За целите на чл.37, ал. 1 цялостният целеви фактор се определя, без да се взема под внимание т. 10.

Приложение № 3
към чл. 15, ал. 1, т. 1
(Доп., ДВ, бр. 26 от 2006 г.)

Списък на корабните документи и свидетелства, които подлежат на проверка

1. Международно свидетелство за тонажа (1969).
2. Свидетелство за сигурност на пътнически кораб; - Свидетелство за сигурност на конструкцията на товарен кораб; - Свидетелство за сигурност на оборудването и снабдяването на товарен кораб; - Свидетелство за сигурност на радиосредствата на товарен кораб; - Свидетелство за освобождаване; - Свидетелство за сигурност на товарния кораб.
3. Международно свидетелство за годност на кораба да превозва втечнени газове наливно.
4. Международно свидетелство за годност на кораба да превозва опасни химически товари наливно.
5. Международно свидетелство за предотвратяване на замърсяване с нефт.
6. Международно свидетелство за предотвратяване на замърсяване при превозване наливно на вредни течни вещества.
7. Международно свидетелство за товарните водолинии 1966. - Международно свидетелство за освобождаване по товарните водолинии.
8. Дневник за нефтените операции, част I и II.
9. Дневник за товарните операции.
10. Документ за надлежно комплектоване на кораба с екипаж. - Свидетелства за правоспособност.
11. Медицински свидетелства.
12. Информация за устойчивост.
13. Копие от Документа за съответствие и Свидетелството за управление на безопасността, издадени в съответствие с Международния кодекс за управление на безопасната експлоатация на корабите и предотвратяване на замърсяване.
14. Свидетелства за здравината на корпуса и машините и механизмите, издадени от класификационната организация (изискват се само ако корабът поддържа своя клас при класификационна организация).
15. Документ за съответствие със специалните изисквания за кораби, превозващи опасни товари.
16. Свидетелство за сигурност на високоскоростен плавателен съд и разрешително за експлоатация на високоскоростен съд.
17. Специален списък или манифест на опасните товари или подробен товарен план.
18. Корабен дневник по отношение на записите за проведени тестове и учебни тревоги и на записите за проверка и поддръжка на спасителните средства.
19. Свидетелство за сигурност на кораб със специално предназначение.
20. Свидетелство за сигурност на подвижно офшорно сондиращо средство.
21. За нефтени танкери записът от системата за следене и контрол на разтоварване на нефт за последния преход под баласт.
22. Разписание по тревогите, пожарен план, а за пътнически кораби и плана за борба за живучест.
23. Авариен план в случай на замърсяване с нефт на борда на кораба.
24. Папки с доклади за извършени прегледи (за кораби за насипни товари и нефтени танкери).
25. Доклади от предишни прегледи по реда на държавен пристанищен контрол.
26. За ро-ро пътнически кораби, информация за А/А максималното съотношение.
27. Сертификат за товарене на зърно.
28. Ръководство за укрепване на товара.
29. (Нова, ДВ, бр. 26 от 2006 г.) План за управление на твърди отпадъци и план за дневник за твърди отпадъци.
30. (Нова, ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Система за подпомагане на капитана на пътнически кораб за вземане на решения при аварийни ситуации.
31. (Нова, ДВ, бр. 26 от 2006 г.) План за координиране на операции по търсене и спасяване на пътнически кораби, извършващи рейдове по определена линия.
32. (Нова, ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Информация за определяне устойчивостта, товаренето и разтоварването на корабите за насипни товари.
33. (Нова, ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Товарни и разтоварни планове за кораби за насипни товари.
34. (Нова, ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Свидетелство за наличието на застраховка или друго финансово обезпечаване на гражданската отговорност за щети от замърсяване от нефт.

Приложение № 4
към
чл. 17, ал. 4

Елементи на задължителна разширена проверка

1. За всички кораби:
- прекъсване на корабното електрическо захранване и включване на аварийния генератор;
- проверка на аварийното осветление;
- работа на аварийната пожарна помпа при два пожарни шланга, свързани към пожарната магистрала;
- работа на сантинните помпи;
- затваряне на водоплътните врати;
- спускане на една спасителна лодка на вода;
- тестване на дистанционно аварийно спиране на котли, вентилация, горивни помпи и др.;
- тестване на рулевото устройство, в това число и на спомагателното рулево устройство;
- проверка на аварийния източник на захранване за радиооборудването; - проверка и доколкото е възможно, тестване на сепаратора на машинното отделение.
2. За газовози и химикаловози: Освен елементите, посочени в т. 1, задължителната разширена проверка на газовози и химикаловози включва и следните допълнителни елементи:
- наблюдение на товарните танкове и на устройствата за безопасност, свързани с измерване на температура, налягане и ниво на течност в танка;
- проверка на устройствата за кислороден анализ и за определяне на взривоопасни концентрации на газ във въздуха, включително и тяхната калибровка; проверка за наличието на химически детектори (силфони) с уместен брой подходящи газови детекторни тръби за специфичния превозван товар;
- предпазни комплекти за употреба при напускане на кабините, осигуряващи подходяща дихателна защита и защита на очите за всеки човек на борда (в зависимост от вида на превозваните продукти, посочени в Международното свидетелство за годност или Свидетелството за годност на кораба да превозва опасни химически товари наливно или втечнени газове наливно, както е уместно);
- проверка дали превозваният продукт е посочен в Международното свидетелство за годност или Свидетелството за годност на кораба да превозва опасни химически товари наливно или втечнени газове наливно, както е уместно;
- проверка на стационарните уредби за борба с пожари на палубата независимо от това, дали са пенни, сухо-химически или други така, както се изискват от превозвания продукт.
3. За кораби за насипни товари: освен елементите, посочени в т. 1, задължителната разширена проверка на корабите за насипни товари включва и следните допълнителни елементи:
- възможна корозия на фундаментите на палубните механизми;
- възможна деформация и/или корозия на люковите закрития;
- възможни пукнатини или местна корозия в напречните прегради;
- достъп до товарните хамбари;
- проверка дали следните документи се намират на борда, преглеждането им и проверка дали са заверени от администрацията на държавата на знамето или признатата организация:
• доклади за прегледи на конструкцията
• доклади за оценка на състоянието
• доклади за измерване на дебелината на обшивката
• описателен документ съгласно Резолюция А.744(18) на Международната морска организация.
4. За нефтени танкери: освен елементите, посочени в т. 1, задължителната разширена проверка на нефтените танкери включва и следните допълнителни елементи:
- стационарна палубна система за гасене на пожари с пяна;
- противопожарното оборудване като цяло;
- проверка на автоматичните противопожарни клапани в машинното отделение, помпеното отделение и надстройката;
- проверка на налягането на инертния газ и кислородното му съдържание;
- баластни танкове: поне един от баластните танкове в областта на товара да бъде най-общо огледан през гърловината му или чрез достъп от палубата, а ако инспекторът открие основания за по-подробна проверка - да влезе в танка;
- проверка дали следните документи се намират на борда, преглеждането им и проверка дали са заверени от държавата на знамето или класификационната организация:
• доклади за прегледи на конструкцията
• доклади за оценка на състоянието
• доклади за измерване на дебелината на обшивката
• описателен документ съгласно Резолюция А.744(18) на Международната морска организация.
За пътнически кораби, с изключение на ро-ро фериботи и високоскоростни пътнически плавателни съдове:
oсвен елементите, посочени в т. 1, задължителната разширена проверка на пътническите кораби включва и следните допълнителни елементи:
- тестване на системата за откриване и известяване на пожари;
- тестване на изрядното затваряне на противопожарните врати;
- тестване на системата за публично оповестяване;
- пожарна тревога, на която задължително да се демонстрират всички комплекти от снаряжението на пожарникаря и в която да вземе участие част от домакинската команда;
- ключовите членове на екипажа трябва да покажат, че са запознати с плана за борба за живучест на кораба.

Приложение № 5
към
чл. 18, ал. 1
(Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.)

Информация, която следва да бъде изпратена на компетентния орган

1. Име.
2. Знаме.
3. (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Идентификационен номер на Международната морска организация.
4. Дедуейт.
5. Дата на построяване на кораба съгласно свидетелствата за сигурност на кораба.
6. За танкери:
6.1. конфигурация: единичен корпус, единичен корпус с танкове за сегрегиран баласт, двоен корпус.
6.2. състояние на товарните и баластните танкове: пълни, празни, инертирани.
6.3. обем и вид на товара.
7. Очаквано време на пристигане в пристанището на назначение или на пилотското място, според изискванията на компетентния орган.
8. Планирана продължителност на престоя в пристанището.
9. Планирани операции в пристанището на назначение (товарни, разтоварни, други).
10. Планирано извършване на прегледи и съществени ремонтни работи по време на престоя в пристанището на назначение.

Приложение № 6
към чл.20, ал. 1
(Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.)

Съдържание на доклада за извършен преглед по реда на държавния пристанищен контрол

I. Обща информация:
1. име на инспектора, изготвил доклада;
2. дата и място на проверката;
3. име на проверявания кораб;
4. знаме, под което плава корабът;
5. тип на кораба;
6. ИМО номер;
7. позивни;
8. бруто тонаж;
9. дедуейт (където е уместно);
10. година на построяване, определена на базата на датата, посочена в корабните свидетелства за сигурност;
11. класификационна организация/организации, които са издали свидетелството за клас на кораба, ако има такива;
12. (изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) класификационна организация/организации и/или всеки друг орган или организация, които са издали свидетелства на този кораб от името на администрацията на държавата на знамето в съответствие с приложимите конвенции;
13. име и адрес на корабопритежателя;
14. име и адрес на беърбоутчартьора, отговорен за избора на кораба и вида на чартъра, в случай че корабът превозва течни или твърди насипни товари;
15. дата на окончателно изготвяне на доклада за извършена проверка;
16. (изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) посочване, че може да бъде публикувана по-подробна информация относно проверката или забраната за отплаване.
II. Информация за проверката:
1. (изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) свидетелствата, издадени при прилагане на съответните международни конвенции, както и органите или организациите, които са издали въпросните свидетелства, включително датата на издаване и на валидност;
2. части или елементи от кораба, които са били проверени (в случай на задълбочена или на задължителна разширена проверка);
3. вид на проверката (проверка, задълбочена проверка, задължителна разширена проверка);
4. естество на недостатъците;
5. предприетите мерки.
III. (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Допълнителна информация в случай на забрана за отплаване:
1. (изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) дата на издаване на заповедта за забрана за отплаване;
2. (изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) дата на отменяне на заповедта на забрана за отплаване;
3. (изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) естество на недостатъците, наложили издаване на заповед за забрана за отплаване (с препращане към конвенциите, ако е необходимо);
4. информация за последния междинен или годишен преглед;
5. (изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) посочване дали класификационната организация носи отговорност за недостатъците, които са довели до забрана за отплаване;
6. предприетите мерки.

Приложение № 7
към чл. 22, ал. 1
(Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.)

Списък на недостатъците по конвенции, които се считат за достатъчно сериозни, за да наложат забрана за отплаване на проверявания кораб (списъкът не е изчерпателен)
(Загл. изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.)

1.1. Общи
(Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Липсата на валидни свидетелства и документи, изисквани от съответните конвенции. Корабите, плаващи под знамето на държава, която не е страна по съответна конвенция или не се е присъединила към друг международен договор или не е въвела в законодателството си разпоредби на друг международен договор, нямат право да притежават свидетелствата, предвидени в тази конвенция или друг международен договор. Липсата на изискваните свидетелства не може сама по себе си да съставлява причина за забрана за отплаване на тези кораби. Въпреки това при прилагане на принципа за не по-благоприятно третиране корабът трябва, преди да отплава, да отговаря в значителна степен на съответните изисквания.
1.2. Несъответствия по Конвенция SOLAS (препратките са посочени в скоби)
1. Неизправност на корабните силови уредби, както и на електрическото оборудване на кораба
2. Недостатъчна чистота на машинното отделение, превишено количество на нефто-водната смес в сантините, изолация на тръбопроводи, в това число изпускателни тръби в машинното отделение, замърсени с нефтени продукти, неизправност на сантинните помпи.
3. Неизправност на аварийния дизел генератор, аварийното осветление, акумулаторите и превключвателите.
4. Неизправност на главната и спомагателната рулева машина.
5. Липса, недостатъчно количество/вместимост или значително износване на личните спасителни средства, спасителните съдове и устройствата за спускането им на вода.
6. Липса, несъответствие с изискванията или значително износване на системите за откриване на пожари, пожарната сигнализация, противопожарните средства, стационарната уредба за гасене на пожари, вентилационните клапани, автоматичните противопожарни клапани, устройствата за бързо затваряне до степен, която не им позволява да изпълняват своето предназначение.
7. Липса, значително износване или неизправност на системата за противопожарна защита на товарната палуба на танкерите.
8. Липса, несъответствие или значително износване на светлини, фигури или звукови сигнали.
9. Липса или неизправност на радиооборудването за комуникация при бедствие и безопасност.
10. Липса или неизправност на навигационно оборудване, като се вземат под внимание разпоредбите на правило V-12(о) на SOLAS.
11. Липса на коригирани навигационни карти и/или други навигационни публикации, необходими за предстоящия рейс, като се има предвид, че електронните карти могат да се използват като заместител на хартиените карти.
12. Липса на вентилация за продухване на помещението на товарните помпи без произвеждане на искри (правило II-2.59.3.1 на SOLAS).
13. Сериозно несъответствие в експлоатационните изисквания, описани в раздел 5.5 на Приложение I към Парижкия меморандум за разбирателство.
14. (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Броят, съставът или притежаваните свидетелства на екипажа не съответстват на Документа за надеждно комплектоване на кораба с екипаж.
15. Невъзможност да изпълни програмата за разширен преглед съгласно Правило 2, глава ХI на SOLAS 74.
16. Липса или повреда на регистратор на данните за движение на кораба, когато използването му е задължително.
1.3. Несъответствия по Международния кодекс за изискванията към конструкцията и оборудването на кораби, превозващи опасни химически товари наливно (препратките са посочени в скоби)
1. Транспортиране на вещество, което не е упоменато в Свидетелството за годност на кораба или липсва информация за товара (16.2).
2. Липсващи или повредени предпазни устройства за високо налягане (8.2.3).
3. Електрическите уредби не са взривобезопасни или не отговарят на изискванията на Кодекса (10.2.3).
4. Наличие на източници на възпламеняване в опасни участъци, упоменати в 10.2 (11.3.15).
5. Нарушаване на специалните изисквания (15).
6. Превишаване на максимално допустимото количество товар за танк (16.1).
7. Недостатъчна топлинна защита за чувствителните продукти (16.6).
1.4. Несъответствия по Международния кодекс за изискванията към конструкцията и оборудването на кораби, превозващи втечнени газове наливно (препратките са посочени в скоби)
1. Транспортиране на вещество, което не е упоменато в Свидетелството за годност на кораба или липсва информация за товара (18.1).
2. Липсват затварящи устройства за жилищни или служебни помещения (3.2.6).
3. Преграда, която не е херметична (3.3.2).
4. Дефектни въздушни затвори (3.6).
5. Липсващи или дефектни бързо затварящи се клапани (5.6).
6. Липсващи или дефектни предпазни клапани (8.2).
7. Електрическите уредби не са взривобезопасни или не отговарят на изискванията на Кодекса (10.2.4).
8. (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Неработещи вентилатори в района на товарните помещения (12.1).
9. Неработещи сигнализатори на високо налягане за товарните танкове (13.4.1).
10. Дефектна уредба за сигнализиране при наличие на газ и/или дефектна уредба за сигнализиране при наличие на токсичен газ (13.6).
11. Транспортиране на вещества, които следва да бъдат химически стабилизирани и за които няма валиден сертификат за инхибитор (17/19).
1.5. Несъответствия по Конвенцията за товарните водолинии
1. Наличие на области със значителни повреди или корозия или точкова корозия на обшивката и наложени от тях усилвания в палубите и корпуса, намаляващи мореходността или местната здравина на кораба, освен ако са извършени временни ремонтни работи, позволяващи на кораба да извърши преход до пристанище, където да му бъде направен текущ ремонт.
2. Очевиден случай на недостатъчна устойчивост.
3. (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Липса на достатъчна и надеждна информация в утвърдена форма, която бързо и лесно да позволява на капитана да организира товаренето и баластирането на кораба по начин, който дава възможност да се поддържа достатъчен запас от устойчивост на всеки етап от и при всякакви обстоятелства на рейса и да се избягва появата на неприемливи напрежения в конструкцията на кораба.
4. Липса, значително износване или дефектиране на затварящи устройства, съоръжения за затваряне на люковите закрития и водонепроницаеми врати.
5. Прекомерно натоварване на кораба.
6. Липса на марка на газенето или невъзможност марката на газенето да бъде прочетена.
1.6. Несъответствия по Анекс I на Конвенция MARPOL (препратките са посочени в скоби)
1. Липса, значително износване или неизправност на уредбата за филтрация на нефтоводните смеси, системата за следене и контрол на изхвърлянето на нефтени продукти или съоръженията за сигнализация при превишаване на нормата от 15 ppm.
2. Остатъчната вместимост на танковете за отстойни води и/или танковете за нефтени отпадъци е недостатъчна за предстоящия рейс.
3. Няма Дневник за нефтените операции на борда.
4. Монтирано непозволено отклонение за изхвърляне на нефтени отпадъци.
5. Липсва папка с доклади за извършени прегледи или папката не съответства на Правило 13G(3)(b) на Конвенция MARPOL
1.7. Несъответствия по Анекс II на Конвенция MARPOL (препратките са посочени в скоби)
1. Липса на ръководство за изискваното оборудване и работните процедури.
2. Товарът не е категоризиран (3 (4)).
3. Няма Дневник за товарните операции на борда.
4. Транспортиране на нефтоподобни вещества без спазване на установените изисквания или без надлежно изменено и допълнено свидетелство (14).
5. Монтирано непозволено отклонение за изхвърляне на нефтени отпадъци.
1.8. Несъответствия по Конвенция STCW
1. (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Наличие на член от екипажа, който не притежава изисквано свидетелство или не притежава валиден и надлежно издадено свидетелство или няма валиден документ за освобождаване или не може да покаже документно доказателство, че е подал молба за издаване на свидетелство за потвърждаване до администрацията на държавата на знамето.
2. Неспазване на приложимите изисквания за безопасно комплектоване на кораба с екипаж, определени от администрацията на държавата на знамето.
3. Несъответствие на организацията на носене на навигационна или машинна вахта с изискванията, определени за кораба от администрацията на държавата на знамето.
4. Липса в състава на вахтата на лице с достатъчна квалификация да оперира с оборудването, което е жизнено важно за безопасното корабоводене, радиокомуникациите, свързани с безопасността или предотвратяване на замърсяване на морската среда.
5. Невъзможност за представяне на доказателство за наличие на професионална квалификация за изпълнение на задълженията, възложени на членовете на екипажа, касаещи безопасността на кораба и предотвратяване на замърсяване.
6. Невъзможност да бъдат осигурени за първата вахта в началото на рейса и за последващите вахти лица, които са достатъчно отпочинали и по всякакъв друг начин годни за носене на вахта.
(Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Недостатъците, водещи до забрана за отплаване на кораба, посочени в точка 1.8 (Конвенция STCW 78), са достатъчни основания за забрана за отплаване на кораб по тази конвенция.
1.9. Несъответствия по конвенции на МОТ
1. Недостатъчно количество храна за преход до следващото пристанище.
2. Недостатъчно количество питейна вода за преход до следващото пристанище.
3. Прекомерно нехигиенични условия на борда на кораба.
4. Липса на отопление в надстройката на кораб, плаващ в райони, където температурите могат да достигнат изключително ниски стойности.
5. Прекомерно количество боклук, блокиране на коридори/жилищни помещения с оборудване или товар или някакви други небезопасни условия в тях.
1.10. (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Несъответствия, които не налагат непременно забрана за отплаване на кораба, но при които следва да бъдат преустановени товаро-разтоварните операции
Неизправността (или неправилната поддръжка) на системата за инертен газ, както и на устройства или механизми, свързани с товара.

Приложение № 8
към
чл. 26, ал. 1

Изисквания относно системата за регистриране на данни за движение на кораба

I. При пристигане в българско пристанище изброените кораби трябва да бъдат оборудвани със система за регистриране на данни за движение на кораба, която да отговаря на изискванията на Резолюция А. 861 (20) на Международната морска организация (IMO) и на изискванията на Стандарт № 61996 на Международната комисия по електроника (IEC):
1. пътнически кораби, построени на или след 1 юли 2002 г.;
2. ро-ро пътнически кораби, построени преди 1 юли 2002 г. - не по-късно от извършването на първия им преглед на или след 1 юли 2002 г.;
3. пътнически кораби, които не са ро-ро и са построени преди 1 юли 2002 г. - не по-късно от 1 януари 2004 г.;
4. други кораби с тонаж, равен или по-голям от 3000 БТ, построени на или след 1 юли 2002 г.
II. При пристигане в българско пристанище изброените кораби, построени преди 1 юли 2002 г., трябва да бъдат оборудвани със система за регистриране на данни за движение на кораба, която да отговаря на съответните изисквания на IMO:
1. товарни кораби с тонаж, равен или по-голям от 20 000 БТ, не по-късно от определената от IMO дата или, ако няма определена такава дата, не по-късно от 1 януари 2007 г.;
2. товарни кораби с тонаж, равен или по-голям от 3000 БТ, но не повече от 20 000 БТ, не по-късно от определената от IMO дата или, ако няма решение на IMO, не по-късно от 1 януари 2008 г.

Приложение № 9
към чл.38
(Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.)

Съдържание на информацията, свързана със задържанията и проверките в български пристанища

1. Име на кораба.
2. ИМО номер.
3. Тип на кораба.
4. Бруто тонаж.
5. Година на построяване, определена на базата на датата, посочена в корабните свидетелства за сигурност.
6. Име и адрес на корабопритежателя.
7. Име и адрес на беърбоутчартьора, отговорен за избора на кораба и вида на чартъра, в случай че корабът превозва течни или твърди насипни товари.
8. Администрация на държавата на знамето на кораба.
9. Класификационната организация/организации, която е издала свидетелствата за клас на този кораб, ако има такива.
10. (Изм., ДВ, бр. 26 от 2006 г.) Класификационната организация/организации и/или всеки друг орган или организация, които са издавали свидетелства на този кораб от името на администрацията на държавата на знамето в съответствие с приложимите конвенции, като се посочат издадените свидетелства.
11. Пристанище и дата на последната разширена проверка, като се посочва, ако е уместно, дали е било постановено задържане.
12. Пристанище и дата на последния специален преглед и името на признатата организация, която го е извършила.
13. Брой на задържанията през последните 24 месеца.
14. Държава и пристанище на задържане.
15. Дата на отмяна на заповедта за задържане.
16. Продължителност на задържането (в дни).
17. Брой на открити недостатъци и причини за задържане (с ясни и точни термини).
18. Описание на мерките, предприети от компетентния орган, и където е уместно, от класификационната организация като последица от задържането.
19. Причините за отказ на достъп до българско пристанище, ако е направен такъв (с ясни и точни термини).
20. Посочване, където е уместно, дали класификационната организация или друга организация, която е извършила прегледа, носи отговорност за недостатъците, които са довели до задържане.
21. Описание на мерките, предприети в случай, че на кораба е разрешено да отплава до най-близкото подходящо пристанище (кораборемонтен завод) или е отказан достъп до българско пристанище.

Приложение № 10
към чл. 3, ал. 2
(Ново, ДВ, бр. 26 от 2006 г.)

"Конвенции" по смисъла на тази наредба са:
1. Международна конвенция за товарните водолинии - 1966 г. (LOAD LINES-66);
2. Международна конвенция от 1974 г. за опазването на човешкия живот на море (SOLAS 74);
3. Международна конвенция за безопасност на човешкия живот на море от 1974 г., както е изменена с протокол от 1988 г. (SOLAS);
4. Международна конвенция за предотвратяване на замърсяването от кораби, 1973 г., изменена с протокол от 1978 г. (MARPOL 73/78) и с протокол от 1997 г.;
5. Конвенция за международните правила за предпазване от сблъскване на море - 1972 г. (COLREGS);
6. Международна конвенция за тонажно измерване на корабите - 1969 г. (TONNAGE-69);
7. Конвенция № 147 на Международната организация на труда относно търговското корабоплаване (минимални норми), 1976 г.;
8. Международна конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците, 1978 г. (STCW);
9. Международна конвенция за гражданска отговорност за щети при замърсяване с нефт, 1992 г. (CLC 92);
10. Протоколите и измененията на конвенциите по т. 1 - 9, които са в сила за Република България.

Приложение № 11
към чл. 40а
(Ново, ДВ, бр. 26 от 2006 г.)

Пристанище

Брой на инспекторите, осъществяващи държавен пристанищен контрол

Брой на инспекторите, привлечени при осъществяване на държавен пристанищен контрол

Процентно съотношение между броя на инспекторите по колони 2 и 3 по отношение на времето за проверки

1 2 3 4
Пристанище ....
Пристанище ....
Общо
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив