Наредба № 13 от 02.04.2007 г. за характеризиране на повърхностните води

Държавен вестник брой: 37

Година: 2007

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 15.05.2007

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1.
(1) С тази наредба се уреждат условията и редът за характеризирането на повърхностните водни тела.
(2) С наредбата се определят и:
1. повърхностните водни тела в границите на всеки район за басейново управление, които се идентифицират като попадащи в една от следните категории повърхностни води: реки, езера, преходни води и крайбрежни води или като изкуствени или силно модифицирани водни тела; определянето на повърхностно водно тяло като изкуствено или силно модифицирано се извършва в съответствие с чл. 156б от Закона за водите;
2. типовете на повърхностните водни тела за всяка категория повърхностни води по т. 1 в границите на всеки район за басейново управление;
3. местонахождението и границите на всички типове повърхностни водни тела в границите на всеки район за басейново управление на водите и се извършва тяхното първоначално характеризиране;
4. специфични референтни условия за всички типове повърхностни водни тела, определени по т. 2;
5. видът и големината на натиска от човешка дейност върху водните тела в границите на всеки район за басейново управление на водите.

Глава втора
ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ТИПОВЕТЕ НА ПОВЪРХНОСТНИТЕ ВОДНИ ТЕЛА

Чл. 2.
(1) Директорите на басейновите дирекции диференцират съответните повърхностни водни тела за всяка една от категориите повърхностни води по чл. 1, ал. 2, т. 1, които попадат в границите на района за басейново управление, според техния тип, като се използва система от фактори, посочени в приложение № 1.
(2) Повърхностните водни тела в границите на всеки район за басейново управление се диференцират по типове въз основа на стойностите на задължителни и незадължителни фактори или въз основа на комбинация от тях, необходими, за да се осигури определянето на специфични за всеки тип биологични референтни условия. Списъкът на факторите, въз основа на които всички басейнови дирекции извършват идентифицирането на типовете повърхностни водни тела, се одобрява от министъра на околната среда и водите по предложение на органите по ал. 1.
(3) За определяне типа на изкуствените и силно модифицираните повърхностни водни тела се използват факторите от приложение № 1 за онази категория повърхностни води, която е най-близко по характер до тях.Чл. 3. (1) Органите по чл. 2, ал. 1 изготвят карта и/или карти в географска информационна система (ГИС) за географското местонахождение и границите на типовете повърхностни водни тела в границите на района за басейново управление на водите.
(2) Картата и/или картите по ал. 1 се предоставят на Европейската комисия в съответствие с реда и изискванията на наредбата по чл. 11, ал. 2 от Закона за опазване на околната среда.

Глава трета
ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РЕФЕРЕНТНИ УСЛОВИЯ ЗА ТИПОВЕТЕ ПОВЪРХНОСТНИ ВОДНИ ТЕЛА

Чл. 4.
(1) Директорите на басейновите дирекции за всеки един от определените по глава втора типове повърхностни водни тела определят:
1. специфични за типа хидроморфологични и физикохимични условия ;
2. специфични за типа биологични референтни условия.
(2) Специфичните условия по ал. 1, т. 1 за всеки един тип повърхностни водни тела се определят въз основа на съответните хидроморфологични, химични и физикохимични елементи за качеството, посочени в т. 1.1 на приложение № 2.
(3) Специфичните условия по ал. 2 се определят въз основа на стойностите на хидроморфологичните и физикохимичните показатели, които отговарят на много добро екологично състояние, съгласно таблиците към т. 1.2 на приложение № 2.
(4) Специфичните референтни условия по ал. 1, т. 2 се определят въз основа на съответните биологични елементи за качество, посочени в т. 1.1 на приложение № 2.
(5) Специфичните референтни условия по ал. 4 се определят въз основа на стойностите на биологичните елементи за качество, които отговарят на много добро екологично състояние, съгласно таблиците към т. 1.2 на приложение № 2.Чл. 5. (1) Специфичните за типа условия по чл. 4, ал. 1, т. 1 и 2 за изкуствените и силно модифицираните повърхностни водни тела се определят въз основа на стойностите на хидроморфологичните, физикохимичните и биологичните елементи за качество, които отговарят на максималния екологичен потенциал, съгласно табл. 1.2.5 към т. 1.2 на приложение № 2.
(2) Стойностите на хидроморфологичните, физикохимичните и биологичните елементи за качеството, представляващи максималния екологичен потенциал, се актуализират на всеки 6 години.Чл. 6. (1) Определянето на специфични за типа условия по чл. 4, ал. 1, т. 1 и 2 може да се основава на използването на пространствени данни от мониторинга на водите, на моделиране или на комбинация от тези два метода.
(2) Когато няма достатъчно надеждни данни и/или има обективни пречки за използването на методите по ал. 1, директорите на басейновите дирекции могат да използват експертна оценка за определянето на специфичните условия по ал. 1.
(3) При определянето на много добро екологично състояние на водите по отношение на концентрациите на специфични синтетични замърсители се използват границите на определяне на най-съвременните аналитични методи, използвани в практиката за анализ на тези замърсители.
(4) Когато се използват пространствени данни от мониторинга на водите за определяне на специфичните за типа биологични референтни условия, басейновите дирекции планират и поддържат мрежа от референтни мониторингови станции за всеки един от определените типове повърхностни водни тела.
(5) Мрежата по ал. 4 се изгражда с достатъчен брой станции във водни тела с много добро екологично състояние, за да се осигури достатъчно ниво на надеждност по отношение на стойностите на референтните условия, като се вземат предвид пространствената и сезонната изменчивост на стойностите на биологичните елементи за качество, които съответстват на много добро екологично състояние за съответния тип повърхностно водно тяло.
(6) Определянето на специфични за типа биологични референтни условия чрез използване на моделирането може да включва използването на прогнозни методи или методи за оценка на данни от минали периоди. Тези методи трябва да използват исторически, палеоложки или други налични данни и да осигуряват достатъчно ниво на надеждност по отношение на стойностите на референтните условия.
(7) Когато не е възможно да се определят специфични за типа референтни условия за даден биологичен елемент за качество вследствие на висока степен на природно обусловена изменчивост на този елемент, а не само в резултат на сезонна промяна, тогава този елемент може да се изключи от оценката на екологичното състояние за съответния тип повърхностни води. Басейновите дирекции описват причините за такова изключване в плана за управление на речните басейни.

Глава четвърта
ОПРЕДЕЛЯНЕ НА НАТИСКА ОТ ЧОВЕШКА ДЕЙНОСТ ВЪРХУ ВОДНИТЕ ТЕЛА

Чл. 7.
(1) Директорите на басейновите дирекции събират и поддържат в актуално състояние информация за вида и големината на значимия натиск от човешка дейност, на който повърхностните водни тела в границите на всеки район за басейново управление е възможно да са подложени.
(2) Органите по ал. 1 извършват оценка и идентифициране на значими замърсявания от точкови източници и по-специално на такива с вещества, посочени в приложение № 3, от битови, промишлени, селскостопански и други инсталации и дейности.
(3) Оценката и идентифицирането по ал. 2 се извършва въз основа на информация, събрана в съответствие с изискванията на нормативните актове, посочени в т. 1 и 2 от приложение № 4.
(4) Информацията по ал. 3 за целите на първите планове за управление на речните басейни включва и тази, събрана в съответствие с изискванията на нормативните актове, посочени в т. 3 и 4 от приложение № 4.
(5) Органите по ал. 1 извършват оценка и идентифициране на значими замърсявания от дифузни източници и по-специално на такива с вещества, посочени в приложение № 3, от битови, промишлени, селскостопански и други инсталации и дейности.
(6) Оценката и идентифицирането по ал. 5 се извършва въз основа на информация, събрана в съответствие с изискванията на нормативните актове, посочени в т. 5, 6 и 7 от приложение № 4.
(7) Информацията по ал. 6 за целите на първите планове за управление на речните басейни включва и тази, събрана в съответствие с изискванията на нормативните актове, посочени в т. 8 от приложение № 4. Чл. 8. (1) Директорите на басейновите дирекции извършват оценка и идентифициране на:
1. значимите водовземания за използване за битови, промишлени, селскостопански и други цели, включително и на сезонните колебания и общата годишна потребност от вода, както и загубите на вода в разпределителните системи;
2. въздействието на значимото регулиране на оттока, включително и на отклоняването и прехвърлянето на води във водосбора на други речни басейни, върху общата характеристика на оттока и водните баланси;
3. на други значими въздействия от човешка дейност върху състоянието на повърхностните води.
(2) Органите по ал. 1:
1. идентифицират значимите морфологични изменения на водните тела;
2. извършват оценка на видовете земеползвания, включително идентифициране на основните населени, промишлени и селскостопански райони, и където е целесъобразно, на горите и местата за риболов.Чл. 9. (1) Директорите на басейновите дирекции извършват оценка на податливостта на състоянието на повърхностните водни тела на натиска от човешката дейност, определен в чл. 7 и 8.
(2) Органите по ал. 1 използват събраната информация по чл. 7 и 8, както и всяка друга подходяща информация, включително съществуващите мониторингови данни за околна среда, за извършване на оценка на вероятността повърхностните водни тела в границите на района за басейново управление, да не се постигнат целите за качеството на околната среда, определени за водните тела по чл. 156а от Закона за водите.
(3) Органите по ал. 1 извършват по-нататъшно характеризиране на водните тела, за които е определено, че има риск да не постигнат целите за качество на околната среда, с цел оптимизиране планирането на програми за мониторинг на водите по чл. 169а и на програмите от мерки по чл. 156м от Закона за водите.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "специфични за даден тип водни тела хидроморфологични и физикохимични условия" означава състояние в настоящето или в миналото, когато е нямало или е имало много малки изменения в стойностите на хидроморфологичните и физикохимичните елементи за качество, каквито биха могли да се регистрират при отсъствие на антропогенно въздействие;
2. "специфични за даден тип водни тела биологични референтни условия" означава състояние в настоящето или в миналото, когато е нямало или е имало много малки изменения в стойностите на биологичните елементи за качество, каквито биха могли да се регистрират при отсъствие на антропогенно въздействие; билогичните референтни условия трябва да се представят чрез стойностите на биологичните елементи за качество при изчисляването на съотношението на екологичното качество и последващото класифициране на екологичното състояние;
3. "точков източник на замърсяване" е обект, от който отпадъчните води чрез едно или повече зауствания постъпват в дадено водно тяло;
4. "дифузен източник на замърсяване" означава дейност или дейности, замърсяването от които не може да се асоциира (свърже) с точков източник на замърсяване и произхожда в резултат на пространствено използване на земи;
5. "референтна мониторингова станция" е географско място, разположено на водно тяло от даден тип, състоянието на водите на което отговаря на специфичните за типа биологични референтни условия и на специфичните хидроморфологични и физикохимични условия.

Заключителни разпоредби

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл. 135, т. 9 от Закона за водите. § 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник". Приложение № 1 към чл. 2, ал. 1

Типове повърхностни водни тела

Реки

Характеристика

Физични и химични фактори, които определят характеристиката на реката или част от реката и следователно биологичната популационна структура и състав
Задължителни
фактори
надморска височина
географска ширина
географска дължина
геология
размер
Незадължителни
фактори

разстояние от изворите
енергия на течението (функция от
дебита и наклона)
средна широчина на водата
средна дълбочина на водата
среден наклон на водата
форма на основното речно корито
категория на оттока на реката
форма на долината
пренос на неразтворени вещества
способност за неутрализиране на
киселини
среден състав на субстрата
преобладаващ тип на субстрата
хлориди
температурен диапазон на въздуха
средна температура на въздуха
валежи

Езера
Характеристика Физични и химични фактори, кои-
то определят характеристиката на
езерото или част от езерото и сле-
дователно биологичната популаци-
онна структура и състав
Задължителни
фактори
надморска височина
географска ширина
географска дължина
дълбочина
геология
размер
Незадължителни
фактори
средна дълбочина на водата
форма на езерото
времепрестой
средна температура на въздуха
температурен диапазон на въздуха
характеристики на смесване (мо-
номиктично, димиктично, поли-
миктично)
способност за неутрализиране на
киселини
фоново състояние на биогенните
елементи
среден състав на субстрата
колебания на водното ниво
Преходни води
Характеристика Физични и химични фактори, които определят характеристиката на преходните води и следователно биологичната популационна структура и състав
Задължителни
фактори
географска ширина
географска дължина
приливен диапазон
соленост
Незадължителни
фактори
дълбочина
скорост на течението
вълново въздействие
времепрестой
средна температура на водата
характеристики на смесване
мътност
среден състав на субстрата
форма
температурен диапазон на водата
Крайбрежни води
Характеристика Физични и химични фактори, които определят характеристиката на крайбрежните води и следователно биологичната популационна структура и състав
Задължителни
фактори
географска ширина
географска дължина
приливен диапазон
соленост
Незадължителни
фактори
скорост на течението
вълново въздействие
средна температура на водата
характеристики на смесване
мътност
времепрестой (в закрити заливи)
среден състав на субстрата
температурен диапазон на водата
Приложение № 2
към чл. 4, ал. 2

Състояние на повърхностните води

1.1. Елементи за качество за класифициране на екологичното състояние
1.1.1. Р е к и
Биологични елементи
Състав и обилие на водната флора
Състав и обилие на дънната безгръбначна фауна
Състав, обилие и възрастова структура на рибната фауна
Хидроморфологични елементи в подкрепа на биологичните елементи
Хидрологичен режим
количество и динамика на водния отток
връзка с подземни водни тела
Непрекъснатост на реките
Морфологични състояния
вариране на дълбочината и широчината на реката
структура и субстрат на речното корито
структура на крайречната зона
Химични и физикохимични елементи в подкрепа на биологичните елементи
Общи елементи
Температурни условия
Условия на окисляване
Соленост
Състояние на вкисляване
Биогенни условия
Специфични замърсители
Замърсяване с приоритетни вещества, които се заустват във водното тяло
Замърсяване с други вещества, които се заустват в значителни количества във водното тяло
1.1.2. Е з е р а
Биологични елементи
Състав, обилие и биомаса на фитопланктона
Състав и обилие на друга водна флора
Състав и обилие на дънната безгръбначна фауна
Състав, обилие и възрастова структура на рибната фауна
Хидроморфоложки елементи в подкрепа на биологичните елементи
Хидрологичен режим
количество и динамика на водния отток
времепрестой
връзка с подземно водно тяло
Морфологични условия
изменение на дълбочината на езерото
количество, структура и субстрат на езерното дъно
структура на езерния бряг
Химически и физико-химични елементи, поддържащи биологичните елементи
Общи елементи
Прозрачност
Температурни условия
Условия на окисляване
Соленост
Състояние на вкисляване
Биогенни условия
Специфични замърсители
Замърсяване с приоритетни вещества, които се заустват във водното тяло
Замърсяване с други вещества, които се заустват в значителни количества във водното тяло
1.1.3. П р е х о д н и в о д и
Биологични елементи
Състав, обилие и биомаса на фитопланктона
Състав и обилие на друга водна флора
Състав и обилие на дънна безгръбначна фауна
Състав и обилие на рибна фауна
Хидроморфологични елементи в подкрепа на биологичните елементи
Морфологични условия
изменение на дълбочината
количество, структура и субстрат на дъното
структура на междуприливната зона
Приливен режим
отток на пресни води
вълново въздействие
Химически и физико-химични елементи, поддържащи биологичните елементи
Общи елементи
Прозрачност
Температурни условия
Условия на окисляване
Соленост
Биогенни условия
Специфични замърсители
Замърсяване с всички приоритетни вещества, зауствани във водното тяло
Замърсяване с други вещества, зауствани в значителни количества във водното тяло
1.1.4. К р а й б р е ж н и в о д и
Биологични елементи
Състав, обилие и биомаса на фитопланктона
Състав и обилие на друга водна флора
Състав и обилие на дънна безгръбначна фауна
Хидроморфологични елементи в подкрепа на биологичните елементи
Морфологични условия
изменение на дълбочината
структура и субстрат на крайбрежното дъно
структура на междуприливната зона
Приливен режим
посока на доминиращите течения
вълново въздействие
Химически и физико-химични елементи, поддържащи биологичните елементи
Общи елементи
Прозрачност
Температурни условия
Условия на окисляване
Соленост
Биогенни условия
Специфични замърсители
Замърсяване с всички приоритетни вещества, зауствани във водното тяло
Замърсяване с други вещества, зауствани в значителни количества във водното тяло
1.1.5. И з к у с т в е н и и с и л н о м о д и ф и- ц и р а н и п о в ъ р х н о с т н и в о д н и т е л а
Елементите за качество, приложими за изкуствените и силно модифицираните повърхностни водни тела, трябва да бъдат онези, които се прилагат за която и да е от четирите категории естествени повърхностни води, посочени по-горе, която има най-голямо сходство с въпросното силно модифицирано или изкуствено водно тяло.
1.2. Нормативни дефиниции на класификациите за екологичното състояние

Таблица 1.2. Обща дефиниция за реки, езера, преходни води и крайбрежни води

Следващият текст представя обща дефиниция за екологично качество. За целите на класифицирането, стойностите на елементите за качество за екологичното състояние за всяка категория повърхностни води са дадени в таблици 1.2.1 - 1.2.4.

Елемент

Много добро състояние

Добро състояние

Умерено състояние

Общ Не съществуват или има незна-
чителни антропогенни измене-
ния на стойностите на физико-
химичните и хидроморфологич-
ните елементи за качество за
типа повърхностно водно тяло
от тези, които нормално се
асоциират с този тип в ненару-
шени условия.
Стойностите на биологичните
елементи за качество за повър-
хностното водно тяло отразяват
стойностите, които нормално се
асоциират с този тип в ненару-
шени условия и показват отсъс-
твие или само незначително
отклонение от ненарушените
условия.
Това са специфичните за типа
условия и съобщества.
Стойностите на биологичните
елементи за качество за типа
повърхностно водно тяло
показват ниски нива на откло-
нение, получени вследствие
човешки дейности, но те се
отклоняват само малко от тези,
които обикновено се асоциират
с типа повърхностен воден обект
в ненарушени условия.

Стойностите на биологичните
елементи за качество за типа
повърхностно воден обект се
различават в умерена степен от
тези, обикновено асоциирани
с типа повърхностно водно тяло
в ненарушени условия.
Стойностите показват призна-
ци на умерено отклонение
вследствие човешки дейности и
са значително по-изменени,
отколкото в условията на
добро състояние.
Водите, чието състояние е по-лошо от умереното, ще бъдат класифицирани като лоши или много лоши. Водите със значителни изменения на стойностите на биологичните елементи за качество за типа повърхностно водно тяло и в които съответните биологични съобщества се отличават съществено от тези, които нормално се асоциират с типа повърхностно водно тяло в ненарушени условия, се класифицират като лоши.
Водите с изключително силни изменения на стойности на биологичните елементи за качество за типа повърхностно водно тяло и в които отсъстват големи части от съответните биологични съобщества, които нормално се асоциират с типа повърхностно водно тяло в ненарушени условия, се класифицират като много лоши.
Таблица 1.2.1. Дефиниции за много добро, добро и умерено екологично състояние на реките

Биологични елементи за качество

Елемент

Много добро състояние

Добро състояние

Умерено състояние

Фито-
планктон
Таксономичният състав на
фитопланктона съответства
изцяло или почти изцяло на
ненарушени условия.
Средната стойност на обилието
на фитопланктон съответства
изцяло на специфичните за типа
физико-химични условия и не е
такава, която значимо да про-
мени специфичните за типа
условия по отношение на проз-
рачността.
Цъфтежът на планктона е с чес-
тота и интензитет, които съот-
ветстват на специфичните за
типа физико-химични условия.

Съществуват леки изменения в
състава и обилието на планктони-
те таксони в сравнение със специ-
фичните за типа съобщества. Те-
зи изменения не свидетелстват
за ускорен растеж на водорасли
вследствие на нежелани наруше-
ния в равновесието на организмите
във водното тяло или на физико-
химичните качества на водата
или утайките.
Възможно е леко засилване на
честотата и интензитета на
специфичния за типа цъфтеж на
планктона.

Таксономичният състав на
планктона се различава в
умерена степен от специфич-
ните за типа съобщества.
Обилието на планктона е
нарушено в умерена степен и
може да е такова, че да доведе
до значителни нежелани
нарушения на стойностите на
други биологични и физико-
химични елементи за качество.
Възможно е леко засилване
на честотата и интензитета
на цъфтеж на планктона.
През летните месеци е
възможен постоянен цъфтеж.
Макрофити
и фито-
бентос
Таксономичният състав съответ-
ства изцяло или почти изцяло
на ненарушени условия.
Няма измерими промени в сред-
ното обилие на макрофити и
средното обилие на фитобентос.
теж на фитобентос или на по-вис-
ши форми на растителност, която

Съществуват леки изменения в
състава и обилието на макрофит-
ните и фитобентосните таксони в
сравнение със специфичните за
типа съобщества. Тези изменения
не свидетелстват за ускорен рас-
при добро състояние.
Очевидни са умерени измене-
да води до нежелани нарушения в
равновесието на организмите във
водното тяло или на физико-хи-
мичното качество на водата или
седиментите.
Фитобентосното съобщество не е
неблагоприятно засегнато от бак-
териални туфи и слоеве, възник-
нали вследствие на антропогенна
дейност.

Таксономичният състав на
макрофитните и фитобентосни-
те организми се различава в
умерена степен от типичното
за типа съобщество и е нарушен
значително повече, отколкото
ния в средното обилие на
макрофитите и средното
обилие на фитобентоса.
Фитобентосното съобщество
може да бъде смущавано и
в някои райони изместено
от бактериални туфи и слоеве,
възникнали вследствие
човешка дейност.
Безгръбнач-
на бентосна
фауна
Таксономичният състав и оби-
лието съответстват изцяло или
почти изцяло на ненарушените
условия.

Няма изменение в съотношението
между чувствителните и нечувст-
вителните към смущения таксони
от нивата при ненарушени условия.
Няма изменения на нивото на
разнообразие на таксоните на
безгръбначните организми от
нивото при ненарушени условия.

Съществуват леки изменения в
състава и обилието на таксоните
на безгръбначните организми от
тези на специфичните за типа
съобщества.
Има леко изменение в съотноше-
нието между чувствителните и не-
чувствителните към смущения так-
сони от специфичните за типа нива.
Има леко изменение на разнооб-
разието на таксоните на безгръб-
начните организми от специфич-
ните за типа нива.

Съставът и обилието на таксо-
ните на безгръбначните орга-
низми се различават в умерена
степен от специфичните за типа
съобщества.
Отсъстват големи таксономич-
ни групи от специфичното за
типа съобщество.
Съотношението между чувстви-
телните и нечувствителните
към смущения таксони и ниво-
то на разнообразие са същест-
вено по-ниски от специфично-
то за типа ниво и значително
по-ниски от това за добро
състояние.

Рибна
фауна
Видовият състав и обилието
съответстват изцяло или почти
изцяло на ненарушените условия.
Всички специфични за типа чув-
ствителни към смущения биоло-
гични видове са налице.

Няма предизвикани от човека
смущения във възрастовите
структури на рибните съобщества
и те не свидетелстват за неуспеш-
но възпроизвеждане или развитие
на всеки конкретен вид.

Съществуват леки изменения във
видовия състав и обилието от
специфичните за типа съобщества,
дължащи се на човешко въздейст-
вие върху физико-химичните и
хидроморфологичните елементи
за качество.

Има признаци за смущения във
възрастовите структури на рибни-
те съобщества, предизвикани от
човешко въздействие върху физи-
ко-химични или хидроморфологич-
ни елементи за качество и в някои
случаи свидетелстват за неуспех
при възпроизводството или разви-
тието на конкретни видове, до сте-
пен, при която е възможно отсъ-
ствието на определени възрастови
категории.

Съставът и обилието на видо-
вете риби се различават в умере-
на степен от тези на специфич-
ните за типа съобщества, дъл-
жащи се на човешко въздейст-
вие върху физико-химични или
хидроморфологични елементи
за качество.
Възрастовата структура на риб-
ните съобщества показва голе-
ми признаци на антропогенни
смущения до степен, при която
умерена част от специфичните
за типа видове отсъстват или са
с много ниско обилие.

Хидроморфологични елементи за качество

Елемент

Много добро състояние

Добро състояние

Умерено състояние

Хидрологи-
чен режим
Количеството и динамиката на
оттока и свързаната с тях връзка с
подземни води показват изцяло
или почти изцяло ненарушени
условия.
Условия, съответстващи на пости-
гането на описаните по-горе стой-
ности за биологичните елементи
за качество.
Условия, съответстващи на пос-
тигането на описаните по-горе
стойности за биологичните еле-
менти за качество.
Непрекъс-
натост на
реката
Непрекъснатостта на реката не
е нарушена от човешки дейности
и позволява ненарушена мигра-
ция на водните организми и пре-
нос на утайки.
Условия, съответстващи на пости-
гането на описаните по-горе стой-
ности за биологичните елементи
за качество.
Условия, съответстващи на пос-
тигането на описаните по-горе
стойности за биологичните еле-
менти за качество.
Морфоло-
гични
условия
Руслата, измененията на ширина-
та и дълбочината, скорости на
течението, условия на субстрата
и структурата и условия на край-
речната зона съответстват изцяло
или почти изцяло на тези при
ненарушени условия.
Условия, съответстващи на пости-
гането на описаните по-горе стой-
ности за биологичните елементи
за качество.
Условия, съответстващи на пос-
тигането на описаните по-горе
стойности за биологичните еле-
менти за качество.

Физико-химични елементи за качество(1)

Елемент

Много добро състояние

Добро състояние

Умерено състояние

Общи
условия
Стойностите на физико-химични-
те елементи съответстват изцяло
на тези при ненарушени условия.
Концентрациите на биогенните
вещества остават в диапазона,
който нормално се асоциира с
ненарушените условия.
Няма признаци на нарушаване на
нивата на соленост, pH, кислоро-
ден баланс, способност за неутра-
лизиране на киселини и темпе-
ратурата вследствие човешка дей-
ност и те остават в диапазона,
който нормално се асоциира с
ненарушените условия.
Температурата, кислородният
баланс, pH, способността за неут-
рализиране на киселини и солено-
стта не достигат нива извън устано-
вения диапазон, така че да осигу-
рят функционирането на специфич-
ната за типа екосистема и пости-
гането на описаните по-горе стой-
ности за биологичните елементи
за качество.
Концентрациите на биогенните
вещества не превишават установе-
ните нива, така че да осигурят
функционирането на специфичната
за типа екосистема и постигането
на описаните по-горе стойности за
биологичните елементи за качество.
Условия, отговарящи на пости-
гането на описаните по-горе
стойности за биологичните ка-
чествени елементи.
Специфични
синтетични
замърсители
Концентрации близо до нулата
и най-малко под границите на
откриваемост на най-модерните
широко използвани аналитични
методи.
Концентрации, които не превиша-
ват стандартите, определени в съ-
ответствие с процедурата в Наред-
бата по чл. 135, т. 14 от Закона за
водите, без да се нарушават Законът
за защита на растенията, Законът за
защита от вредното въздействие на
химичните вещества и препарати и
Наредбата за условията и реда за
пускане на пазара на биоциди
(ДВ, бр. 110 от 2004 г.) (<скос).
Условия, отговарящи на пости-
гането на описаните по-горе
стойности за биологичните ка-
чествени елементи.
Специфични
несинте-
тични за-
мърсители
Концентрациите остават в диапа-
зона, който нормално се асоциира
с ненарушените условия
(фонови нива = фн).

Концентрации, които не превиша-
ват стандартите, определени в
съответствие с процедурата в На-
редбата по чл. 135, т. 14 от Закона
за водите(2), без да се нарушават
Законът за защита на растенията,
Законът за защита от вредното въз-
действие на химичните вещества и
препарати и Наредбата за условия-
та и реда за пускане на пазара на
биоциди (ДВ, бр. 110 от 2004 г.)
(<скос).
Условия, отговарящи на пости-
гането на описаните по-горе
стойности за биологичните ка-
чествени елементи.

(1) Използвани са следните съкращения: фн = фонови нива; скос = стандарт за качеството на околната среда.
(2) Прилагането на стандартите, изведени съгласно тази наредба, няма да изисква намаляване на концентрациите на замърсяващите вещества под фоновите нива (скос > ф).
Таблица 1.2.2. Дефиниции за много добро, добро и умерено екологично състояние в езерата

Биологични елементи за качество

Елемент

Много добро състояние

Добро състояние

Умерено състояние

Фито-
планктон

Таксономичният състав и
обилието на фитопланктона
съответстват изцяло или поч-
ти изцяло на тези при ненару-
шени условия.

Средната биомаса на фито-
планктон съответства на спе-
цифичните за типа физико-хи-
мични условия и не е такава,
че да промени значително
специфичните за типа условия
на прозрачност.
Цъфтежът на планктона е с чес-
тота и интензитет, които съот-
ветстват на специфичните за
типа физико-химични условия.

Съществуват леки изменения в
състава и обилието на таксоните
на планктона в сравнение със
специфичните за типа съоб-
щества. Тези изменения не сви-
детелстват за ускорен растеж
на водорасли, което води до не-
желателни смущения в равнове-
сието на организмите във водния
обект или на физико-химичното
качество на водата или
утайките.

Възможно е леко увеличаване
на честотата и интензитета на
специфичния за типа цъфтеж на
планктона.

Таксономичният състав и
обилието на планктона се
различават в умерена степен
от специфичните за типа
съобщества.
Биомасата е умерено нару-
шена и може да е толкова, че
да предизвика значителни
нежелани смущения в състо-
янието на други биологични
елементи за качество и фи-
зико-химичното качество на
водата или утайките.
Възможно е умерено увели-
чаване на честотата и интен-
зитета на цъфтежа на план-
ктона. През летните месеци
е възможен постоянен
цъфтеж.
Макрофити
и фито-
бентос
Таксономичният състав съот-
ветства изцяло или почти
изцяло на ненарушени условия.
Няма измерими промени в
средното обилие на макрофи-
тите и средното обилие на
фитобентоса.
Съществуват леки изменения в
състава и обилието на таксоните
на макрофитите и фитобентоса
в сравнение със специфичните
за типа съобщества. Тези изме-
нения не свидетелстват за уско-
рен растеж на фитобентос или
на по-висши растения, което
води до нежелателни смущения
в равновесието на организмите
във водното тяло или на физико-
химичното качество на водата.

Фитобентосното съобщество не
е засегнато неблагоприятно от
бактериални туфи и слоеве
вследствие човешка дейност.

Таксономичният състав на
макрофитните и фитобенто-
сните организми се различа-
ва в умерена степен от ти-
пичните за типа съобщества
и е нарушен значително
повече от тези при добро
състояние.
Очевидни са умерени изме-
нения в средното обилие на
макрофитите и средното оби-
лие на фитобентоса.
Фитобентосното съобщество
може да бъде смущавано и в
някои райони изместено от
бактериални туфи и слоеве,
възникнали вследствие чо-
вешка дейност.

Безгръб-
начна
бентосна
фауна

Таксономичният състав и
обилието съответстват изцяло
или почти изцяло на ненару-
шените условия.
Няма признаци за изменение
в съотношението между чувст-
вителните и нечувствителните
към смущения таксони от ни-
вата при ненарушени условия.
Няма изменения на нивото
на разнообразие на таксоните
на безгръбначните организми
от нивото при ненарушени
условия.

Съществуват леки изменения
в състава и обилието на так-
соните на безгръбначните ор-
ганизми спрямо специфичните
за типа съобщества.
Наблюдава се леко изменение
на съотношението между так-
соните на чувствителните и
нечувствителните към смуще-
ния организми от специфич-
ните за типа нива.
Наблюдава се леко изменение
на разнообразието на таксоните
на безгръбначните организми
от специфичните за типа нива.

Съставът и обилието на так-
соните на безгръбначните
организми се различават в
умерена степен от специфич-
ните за типа условия.
Отсъстват големи групи от
специфичното за типа съоб-
щество.
Съотношението между чув-
ствителните и нечувствител-
ните към смущения таксони
и нивото на разнообразие са
съществено по-ниски от
специфичното за типа ниво
и значително по-ниски от
нивата при добро състояние.

Рибна
фауна

Видовият състав и обилие
съответстват изцяло или поч-
ти изцяло на ненарушените
условия.
Всички специфични за типа
чувствителни видове са налице.

Възрастовите структури на
рибните съобщества показват
малки признаци на антропо-
генно смущение и не са пока-
зателни за неуспешно възпро-
изводство или развитие на
определени видове.

Съществуват леки изменения
във видовия състав и обилие
от нивата на специфичните за
типа съобщества, дължащи се
на човешко въздействие върху
физико-химичните или хидро-
морфологичните елементи за
качество.

Видни са признаци на смуще-
ния във възрастовите структу-
ри на рибните съобщества, пре-
дизвикани от човешко въздей-
ствие върху физико-химични
или хидроморфологични еле-
менти за качество и в някои
случаи те свидетелстват за
неуспех при възпроизводството
или развитието на конкретни
видове, до степен, при която е
възможно отсъствието на оп-
ределени възрастови категории.


Съставът и обилието на риб-
ни видове се различават в
умерена степен от тези на
специфичните за типа съоб-
щества в резултат на човеш-
ко въздействие върху физи-
ко-химични или хидромор-
фологични елементи за ка-
чество.
Налице са сериозни призна-
ци на смущения във възрас-
товата структура на рибните
съобщества вследствие на
антропогенни въздействия
върху физико-химични или
хидроморфологични елемен-
ти за качество до степен, че
умерена пропорционална
част от специфичните за типа
видове отсъстват или са с
много ниско обилие.

Хидроморфологични елементи за качество

Елемент

Много добро състояние

Добро състояние

Умерено състояние

Хидроло-
гичен
режим
Количеството и динамиката на
оттока, нивото, времепрестоят и
свързаната с това връзка с под-
земни води показват изцяло или
почти изцяло ненарушени
условия.

Условия, отговарящи на постига-
нето на посочените по-горе стой-
ности за биологичните елементи
за качество.

Условия, отговарящи на пости-
гането на посочените по-горе
стойности за биологичните еле-
менти за качество.
Морфоло-
гични
състояния
Промените в дълбочината на
езерата, количеството и структу-
рата на субстрата, както и струк-
турата и състоянието на брегова-
та зона на езерото съответстват
изцяло или почти изцяло на тези
при ненарушени условия.
Условия, отговарящи на постига-
нето на посочените по-горе стой-
ности за биологичните елементи
за качество.


Условия, отговарящи на пости-
гането на посочените по-горе
стойности за биологичните еле-
менти за качество.

Физико-химични елементи за качество(1)
Елемент

Много добро състояние

Добро състояние

Умерено състояние

Общи
условия

Стойностите на физико-химичните
елементи съответстват изцяло
или почти изцяло на тези при
ненарушени условия.

Концентрациите на биогенните
вещества остават в диапазона,
нормално асоцииран с ненаруше-
ните условия.
Няма признаци на антропогенни
смущения на нивата на соленост,
pH, кислороден баланс, способ-
ност за неутрализиране на кисе-
лини и температурата и те оста-
ват в диапазона, нормално асоции-
ран с ненарушените условия.

Температурата, кислородният
баланс, pH, способността за неут-
рализиране на киселини и солено-
стта не достигат нива извън уста-
новения диапазон, така че да оси-
гурят функционирането на екосис-
темата и постигане на посочените
по-горе стойности за биологични-
те елементи за качество.
Концентрациите на биогенните
вещества не превишават устано-
вените нива, така че да осигурят
функционирането на екосистемата
и постигане на посочените по-го-
ре стойности за биологичните
елементи за качество.

Условия, отговарящи на пости-
гането на посочените по-горе
стойности за биологичните
елементи за качество.

Специфични
синтетични
замърсители

Концентрации близо до нулата
и най-малко под границите на
откриваемост на най-модерните
широко използвани аналитични
методи.

Концентрации, които не преви-
шават стандартите, определени в
съответствие с процедурата в На-
редбата по чл. 135, т. 14 от Закона
за водите, без да се нарушават Зако-
нът за защита на растенията, Зако-
нът за защита от вредното въздей-
ствие на химичните вещества и
препарати и Наредбата за условия-
та и реда за пускане на пазара на
биоциди (ДВ, бр. 110 от 2004 г.)
(<скос).
Условия, отговарящи на пости-
гането на посочените по-горе
стойности за биологичните
елементи за качество.

Специфични
несинтетич-
ни замърси-
тели

Концентрациите остават в диа-
пазона, нормално асоцииран с
ненарушените условия
(фонови нива = фн).

Концентрации, които не преви-
шават стандартите, определени в
съответствие с процедурата в На-
редбата по чл. 135, т. 14 от Закона
за водите(2), без да се нарушават За-
конът за защита на растенията,
Законът за защита от вредното въз-
действие на химичните вещества
и препарати и Наредбата за условия-
та и реда за пускане на пазара на
биоциди (ДВ, бр. 110 от 2004 г.)
(<скос).
Условия, отговарящи на пости-
гането на посочените по-горе
стойности за биологичните
елементи за качество.
(1) Използвани са следните съкращения: фн = фонови нива; скос = стандарт за качеството на околната среда.
(2) Прилагането на стандартите, изведени съгласно тази наредба, няма да изисква намаляване на концентрациите на замърсяващите вещества под фоновите нива (скос > ф).

Таблица 1.2.3. Дефиниции за много добро, добро и умерено екологично състояние в преходните води

Биологични елементи за качество

Елемент

Много добро състояние

Добро състояние

Умерено състояние

Фито-
планктон

Съставът и обилието на таксони-
те на фитопланктона съответстват
на тези при ненарушени условия.

Средната биомаса на фитопланк-
тон съответства на специфичните
за типа физико-химични условия
и не е такава, че да промени зна-
чително специфичните за типа
условия за прозрачност.

Налице са леки изменения в
състава и обилието на таксоните
на фитопланктона.

Налице са леки изменения в био-
масата в сравнение със специфич-
ните за типа условия. Тези изме-
нения не свидетелстват за уско-
рен растеж на водорасли, което да
предизвиква нежелателно наруше-
ние в равновесието на организмите
във водното тяло или на физико-
химичното качество на водата.

Съставът и обилието на таксо-
ните на фитопланктона се разли-
чават в умерена степен от специ-
фичните за типа условия.

Биомасата е умерено нарушена
и може да е такава, че да доведе
до значителни нежелани наруше-
ния на състоянието на други
биологични елементи за каче-
ство.
Цъфтежът на планктона е с чес-
тота и интензитет, които съответ-
стват на специфичните за типа
физико-химични условия.
Възможно е леко увеличаване на
честотата и интензитета на специ-
фичния за типа цъфтеж на план-
ктона.

Възможно е умерено увеличава-
не на честотата и интензитета на
цъфтежа на планктона. През лет-
ните месеци е възможен постоя-
нен цъфтеж.

Макро-
водорасли
Съставът на таксоните на макро-
водораслите съответства на този
при ненарушени условия.

Не съществуват откриваеми
изменения в покривката от мак-
роводорасли, предизвикани от
човешки дейности.

Съществуват леки изменения в
състава и обилието на таксоните
на макроводораслите в сравнение
със специфичните за типа
съобщества. Тези изменения не
свидетелстват за ускорен растеж
на фитобентос или на по-висши
растения, което да предизвиква
нежелателно нарушение в равнове-
сието на организмите във водното
тяло или на физико-химичното
качество на водата.

Съставът на таксоните на мак-
роводораслите се различава в
умерена степен от специфични-
те за типа условия и е значител-
но по-деформиран от този при
добро състояние.

Налице са умерени изменения в
средното разпространение на
макроводораслите и може да са
в степен, водеща до нежелани
смущения в равновесието на
организмите във водния обект.
Покрито-
семенни
Таксономичният състав съответ-
ства изцяло или почти изцяло на
ненарушени условия.

Няма откриваеми изменения в
обилието на покритосеменните,
предизвикани от човешка дейност.
Съществуват леки изменения в
състава на таксоните на покрито-
семенните в сравнение със специ-
фичните за типа съобщества.
Забелязват се леки признаци на
смущения в обилието на покри-
тосеменните.

Съставът на таксоните на пок-
ритосеменните се различава в
умерена степен от специфични-
те за вида обект условия и е зна-
чително по-деформиран от този
при добро състояние.

Налице са умерени деформации
в обилието на таксоните.

Безгръб-
начна
бентосна
фауна
Нивото на разнообразие и обилие
на таксоните на безгръбначните
е в диапазона, нормално асоции-
ран с ненарушените условия.

Присъстват всички чувствителни
към смущения таксони, които се
асоциират с ненарушените
условия.
Нивото на разнообразие и обилие
на таксоните на безгръбначните
е в незначителна степен извън
диапазона, асоцииран със специ-
фичните за типа условия.

Налице са повечето таксони на
чувствителни организми от спе-
цифичните за типа съобщества.

Нивото на разнообразие и оби-
лие на таксоните на безгръбнач-
ните е в умерена степен извън
диапазона, асоцииран със специ-
фичните за типа условия.

Налице са таксони на организми,
индикаторни за замърсяване.

Отсъстват много от таксоните на
чувствителните организми от
специфичните за типа
съобщества.

Рибна
фауна
Видовият състав и обилието
съответстват на тези при нена-
рушени условия.
Обилието на чувствителни към
смущения видове показва леки
признаци на отклонение от спе-
цифичните за типа условия, дъл-
жащи се на човешко въздействие
върху физико-химичните или
хидроморфологичните елементи
за качество.
Отсъства умерена пропорцио-
нална част от специфичните за
типа чувствителни към смущения
видове в резултат на човешко
въздействие върху физико-химич-
ните или хидроморфологичните
елементи за качество.

Хидроморфологични елементи за качество

Елемент

Много добро състояние

Добро състояние

Умерено състояние

Приливен
режим
Режимът на оттока на пресните
води съответства изцяло или
почти изцяло на този при нена-
рушени условия.
Условия, отговарящи на постига-
нето на посочените по-горе стой-
ности за биологичните елементи
за качество.

Условия, отговарящи на пости-
гането на посочените по-горе
стойности за биологичните еле-
менти за качество.

Морфоло-
гични
състояния

Дълбочинните разлики, състоя-
нието на субстрата и структурата
и състоянието на междуприливни-
те зони съответстват изцяло или
почти изцяло на тези при нена-
рушени условия.

Условия, отговарящи на постига-
нето на посочените по-горе стой-
ности за биологичните елементи
за качество.

Условия, отговарящи на пости-
гането на посочените по-горе
стойности за биологичните еле-
менти за качество.

Физико-химични елементи за качество(1)
Елемент

Много добро състояние

Добро състояние

Умерено състояние

Общи условия

Стойностите на физико-химичните
елементи съответстват изцяло
или почти изцяло на тези при
ненарушени условия.

Концентрациите на хранителни
вещества остават в диапазона,
нормално асоцииран с ненару-
шените условия.

Няма признаци на смущения на
температурата, кислородния ба-
ланс и прозрачността вследствие
човешка дейност и те остават в
диапазона, нормално асоцииран
с ненарушените условия.

Температурата, окислителните
условия и прозрачността не дости-
гат нива извън установения диа-
пазон, така че да се осигури
функционирането на екосистемата
и постигане на посочените по-горе
стойности за биологичните
елементи за качество.
Концентрациите на биогенните
вещества не превишават устано-
вените нива, така че да се осигури
функционирането на екосистема-
та и постигане на посочените
по-горе стойности за биологични-
те елементи за качество.

Условия, отговарящи на пости-
гането на посочените по-горе
стойности за биологичните еле-
менти за качество.

Специфич-
ни синте-
тични
замърси-
тели
Концентрации близо до нулата
и най-малко под границите на
откриваемост на най-модерните
широко използвани аналитични
методи.

Концентрации, които не преви-
шават стандартите, определени в
съответствие с процедурата в На-
редбата по чл. 135, т. 14 от Зако-
на за водите, без да се нарушават
Законът за защита на растенията,
Законът за защита от вредното въз-
действие на химичните вещества
и препарати и Наредбата за усло-
вията и реда за пускане на пазара
на биоциди (ДВ, бр. 110 от 2004 г.)
(<скос).

Условия, отговарящи на пости-
гането на посочените по-горе
стойности за биологичните еле-
менти за качество.

Специфич-
ни несин-
тетични
замърси-
тели

Концентрациите остават в диа-
пазона, нормално асоцииран с
ненарушените условия
(фонови нива = фн).
Концентрации, които не преви-
шават стандартите, определени в
съответствие с процедурата в На-
редбата по чл. 135, т. 14 от Зако-
на за водите(2), без да се нарушават
Законът за защита на растенията,
Законът за защита от вредното въз-
действие на химичните вещества
и препарати и Наредбата за усло-
вията и реда за пускане на пазара
на биоциди (ДВ, бр. 110 от 2004 г.)
(<скос).
Условия, отговарящи на пости-
гането на посочените по-горе
стойности за биологичните еле-
менти за качество.
(1) Използвани са следните съкращения: фн = фонови нива; скос = стандарт за качеството на околната среда.
(2) Прилагането на стандартите, изведени съгласно тази наредба, няма да изисква намаляване на концентрациите на замърсяващите вещества под фоновите нива (скос > ф).

Таблица 1.2.4. Дефиниции за много добро, добро и умерено екологично състояние в крайбрежните води

Биологични елементи за качество

Елемент

Много добро състояние

Добро състояние

Умерено състояние

Фитопланктон

Съставът и обилието на таксо-
ните на фитопланктона съответ-
стват на тези при ненарушени
условия.

Средната биомаса на фитоплан-
ктон съответства на специфични-
те за вида физико-химични усло-
вия и не е такава, че да промени
значително специфичните за типа
условия на прозрачност.

Цъфтежът на планктона е с често-
та и интензитет, които съответст-
ват на специфичните за типа фи-
зико-химични условия.

Налице са признаци на леки
смущения в състава и обилието
на таксоните на фитопланктона.

Налице са леки изменения в
биомасата в сравнение със спе-
цифичните за типа условия. Те-
зи изменения не свидетелстват
за ускорен растеж на водорас-
ли, които да водят до нежела-
телни смущения в равновесието
на организмите във водното
тяло или на качеството на
водата.
Възможно е леко засилване на
честотата и интензитета на
специфичния за типа цъфтеж
на планктона.

Налице са умерени смущения в
състава и обилието на таксони на
планктона.

Биомасата на водораслите е в
значителна степен извън диапа-
зона, асоцииран със специфични-
те за типа условия, и е такава, че
да въздейства върху други био-
логични елементи за качество.


Възможно е леко засилване на
честотата и интензитета на цъф-
тежа на планктона. През летни-
те месеци е възможен постоянен
цъфтеж.

Макрово-
дорасли и
покрито-
семенни
Налице са всички таксони на мак-
роводорасли и покритосеменни,
чувствителни към смущения и асо-
циирани с ненарушените условия.

Нивата на покритието от макрово-
дорасли и на обилието на покрито-
семенните съответстват на тези
при ненарушени условия.
Налице са повечето от таксони
на макроводорасли и покрито-
семенни, чувствителни към сму-
щения и асоциирани с ненаруше-
ните условия.
Налице са признаци на леки
смущения в нивата на покритие-
то от макроводорасли и обилие-
то на покритосеменните.
Липсват умерен брой таксони на
макроводорасли и покритосеме-
нни, чувствителни към смущения
и асоциирани с ненарушените
условия.
Покритието от макроводорасли
и обилието на покритосеменни-
те са нарушени в умерена степен
и могат да бъдат такива, че да
водят до нежелани смущения в
равновесието на организмите във
водното тяло.
Безгръбнач-
на бентосна
фауна
Нивото на разнообразие и обилие-
то на таксоните на безгръбначните
е в диапазона, нормално асоцииран
с ненарушените условия.

Налице са всички таксони на ор-
ганизми, чувствителни към сму-
щения и асоциирани с ненаруше-
ните условия.
Нивото на разнообразие и оби-
лие на таксоните на безгръбнач-
ните е в незначителна степен
извън диапазона, асоцииран със
специфичните за типа условия.
Налице са повечето таксони на
чувствителни организми от
типичните за типа съобщества.
Нивото на разнообразие и
обилие на таксоните на безгръб-
начните е в умерена степен из-
вън диапазона, асоцииран със
специфичните за типа условия.
Налице са таксони на организми,
индикаторни за замърсяване.
Отсъстват голям брой от таксо-
ните на чувствителни организми
от типичните за типа съобщества.

Хидроморфологични елементи за качество
Елемент

Много добро състояние

Добро състояние

Умерено състояние

Приливен
режим

Режимът на оттока на пресните
води и посоката и скоростта на
преобладаващите течения съот-
ветстват изцяло или почти изцяло
на тези при ненарушени условия.
Условия, отговарящи на пости-
гането на посочените по-горе
стойности за биологичните
елементи за качество.

Условия, отговарящи на пости-
гането на посочените по-горе
стойности за биологичните ка-
чествени елементи.
Морфоло-
гични
състояния

Разликите в дълбочината, струк-
турата и субстрата на крайбрежно-
то дъно и структурата и състояние-
то на междуприливните зони
съответстват изцяло или почти
изцяло на тези при ненарушени
условия.

Условия, отговарящи на пости-
гането на посочените по-горе
стойности за биологичните
елементи за качество.


Условия, отговарящи на пости-
гането на посочените по-горе
стойности за биологичните еле-
менти за качество.

Физико-химични елементи за качество(1)
Елемент

Много добро състояние

Добро състояние

Умерено състояние

Общо
състояние
Физико-химичните елементи
съответстват изцяло или почти
изцяло на тези при ненарушени
условия.
Концентрациите на биогенните
вещества остават в диапазона,
нормално асоцииран с ненаруше-
ните условия.
Няма признаци на смущения на
температурата, кислородния баланс
и прозрачността вследствие човеш-
ка дейност и те остават в диапазо-
на, нормално асоцииран с ненару-
шените условия.

Температурата, окислителните
условия и прозрачността не
достигат нива извън установе-
ния диапазон, така че да се
осигури функционирането на
екосистемата и постигане на
посочените по-горе стойности
за биологичните елементи
за качество.
Концентрациите на биогенните
вещества не превишават устано-
вените нива, така че да се осигу-
ри функционирането на екоси-
стемата и постигане на посоче-
ните по-горе стойности за био-
логичните елементи за качество.
Концентрации, които не преви-

Условия, отговарящи на пос-
тигането на посочените по-горе
стойности за биологичните
елементи за качество.
Специфич-
ни синте-
тични
замър-
сители

Концентрации близо до нулата
и най-малко под границите на
откриваемост на най-модерните
широко използвани аналитични
методи.

шават стандартите, определени
в съответствие с процедурата в
Наредбата по чл. 135, т. 14 от
Закона за водите, без да се нару-
шават Законът за защита на рас-
тенията, Законът за защита от
вредното въздействие на химич-
ните вещества и препарати и На-
редбата за условията и реда за
пускане на пазара на биоциди
(ДВ, бр.110 от 2004 г.) (<скос).

Условия, отговарящи на пости-
гането на посочените по-горе
стойности за биологичните еле-
менти за качество.

Специфич-
ни несинте-
тични за-
мърсители
Концентрациите остават в диапа-
зона, нормално асоцииран с не-
нарушените условия
(фонови нива = фн).

Концентрации, които не преви-
шават стандартите, определени
в съответствие с процедурата в
Наредбата по чл. 135, т. 14 от
Закона за водите(2), без да се на-
рушават Законът за защита на
растенията, Законът за защита
от вредното въздействие на хи-
мичните вещества и препарати и
Наредбата за условията и реда
за пускане на пазара на биоциди
(ДВ, бр. 110 от 2004 г.) (<скос).

Условия, отговарящи на пости-
гането на посочените по-горе
стойности за биологичните еле-
менти за качество.

(1) Използвани са следните съкращения: фн = фонови нива; скос = стандарт за качеството на околната среда.
(2) Прилагането на стандартите, изведени съгласно тази наредба, няма да изисква намаляване на концентрациите на замърсяващите вещества под фоновите нива (скос > ф).

Таблица 1.2.5. Дефиниции за максимален, добър и умерен екологичен потенциал за силно модифицирани или изкуствени водни тела

Елемент

Много добро състояние

Добро състояние

Умерено състояние

Биологич-
ни елемен-
ти за ка-
чество
Стойностите на съответните био-
логични елементи за качество
отразяват, доколкото е възможно,
тези, асоциирани с най-близкия
сравним тип повърхностно водно
тяло, предвид физическите усло-
вия, които са резултат от изкуст-
вените или силно модифицирани-
те характеристики на водното тяло.
Съществуват леки изменения в
стойностите на съответните био-
логични елементи за качество
спрямо стойностите при макси-
малния екологичен потенциал.
Съществуват умерени изменения
в стойностите на съответните
биологични елементи за качес-
тво спрямо стойностите при мак-
сималния екологичен потенциал.


Тези стойности са нарушени в
значително по-голяма степен,
отколкото стойностите, устано-
вени при добро качество.
Хидромор-
фологични
елементи
Хидроморфологичните условия
съответстват на условията, кога-
то единствените въздействия вър-
ху повърхностния воден обект са
в резултат на факта, че водният
обект е изкуствен или силно мо-
дифициран след вземане на всич-
ки предпазни мерки за осигурява-
не на най-доброто сближаване до
екологичната цялост, по-конкрет-
но по отношение на миграцията на
фауната и подходящите територии
за хвърляне на хайвер и размно-
жаване.
Условия, отговарящи на пости-
гането на посочените по-горе
стойности за биологичните еле-
менти за качество.
Условия, отговарящи на пости-
гането на посочените по-горе
стойности за биологичните еле-
менти за качество.

Физико-химични елементи (1)

Елемент

Много добро състояние

Добро състояние

Умерено състояние

Общи условия

Физико-химичните елементи
съответстват изцяло или почти
изцяло на тези при ненарушени
условия, асоциирани с типа по-
върхностно водно тяло, най-тясно
сравним със съответния изкустве-
но или силно модифицирано водно
тяло.
Концентрациите на биогенните
вещества остават в диапазона,
нормално асоцииран с тези нена-
рушени условия.


Нивата на температурата, кисло-
родния баланс и pH съответстват
на нивата, установени в най-близ-
кия сравним тип повърхностно
водно тяло, при ненарушени
условия.

Стойностите на физико-химич-
ните елементи са в рамките на
установения диапазон, така че
да се осигурят функционирането
на екосистемата и постигането
на посочените по-горе стойности
за биологичните елементи
за качество.
Температурата и pH не достигат
нива извън установените диапа-
зони, така че да се осигурят
функционирането на екосисте-
мата и постигането на посочени-
те по-горе стойности за биоло-
гичните елементи за качество.
Концентрациите на биогенните
вещества не превишават устано-
вените нива, така че да се осигу-
рят функционирането на екосис-
темата и постигане на посочени-
те по-горе стойности за биоло-
гичните елементи за качество.

Условия, отговарящи на пости-
гането на посочените по-горе
стойности за биологичните еле-
менти за качество.
Специфич-
ни синте-
тични за
мърсители

Концентрации близо до нулата и
най-малко под границите на от-
криваемост на най-модерните
широко използвани аналитични
методи.

Концентрации, които не преви-
шават стандартите, определени
в съответствие с процедурата в
Наредбата по чл. 135, т. 14 от
Закона за водите, без да се нару-
шават Законът за защита на рас-
тенията, Законът за защита от
вредното въздействие на химич-
ните вещества и препарати и
Наредбата за условията и реда за
пускане на пазара на биоциди
(ДВ, бр. 110 от 2004 г.) (<скос).
Условия, отговарящи на пости-
гането на посочените по-горе
стойности за биологичните еле-
менти за качество.
Специфич-
ни несин-
тетични
замърси-
тели
Концентрациите остават в диа-
пазона, нормално асоцииран с
ненарушените условия, устано-
вени в типа повърхностно вод-
но тяло, което в най-голяма сте-
пен е сравнимо със съответното
изкуствено или силно модифици-
рано водно тяло (фонови нива
= фн).
Концентрации, които не преви-
шават стандартите, определени
в съответствие с процедурата в
Наредбата по чл. 135, т. 14 от
Закона за водите(2), без да се нару-
шават Законът за защита на рас-
тенията, Законът за защита от
вредното въздействие на химич-
ните вещества и препарати и На-
редбата за условията и реда за
пускане на пазара на биоциди
(ДВ, бр. 110 от 2004 г.) (<скос).
Условия, отговарящи на пости-
гането на посочените по-горе
стойности за биологичните еле-
менти за качество.

(1) Използвани са следните съкращения: фн = фонови нива; скос = стандарт за качеството на околната среда.
(2) Прилагането на стандартите, изведени съгласно тази наредба, няма да изисква намаляване на концентрациите на замърсяващите вещества под фоновите нива (скос > ф).
Приложение № 3
към чл. 7, ал. 2

Списък на основните замърсители

1. Органохалогенни съединения и вещества, които могат да образуват такива съединения във водната околна среда.
2. Органофосфорни съединения.
3. Органични съединения на калая.
4. Вещества и препарати или продуктите от разпадането им с доказани канцерогенни или мутагенни свойства или свойства, които могат да въздействат върху стероидогенните, тироидните, възпроизводителните или други, свързани с ендокрините функции във или посредством водната околна среда.
5. Устойчиви въглеводороди и устойчиви биоакумулируеми органични токсични вещества.
6. Цианиди.
7. Метали и техните съединения.
8. Арсен и неговите съединения.
9. Биоциди и продукти за растителна защита.
10. Суспендирани материали.
11. Вещества, допринасящи за еутрофикацията (по-конкретно нитрати и фосфати).
12. Вещества с неблагоприятно въздействие върху кислородния баланс (и които могат да се измерват чрез използване на показатели като БПК, ХПК и др.).

Приложение № 4
към чл. 7, ал. 3

Нормативни актове

1. Наредба № 6 за емисионни норми за допустимото съдържание на вредни и опасни вещества в отпадъчните води, зауствани във водни обекти (обн., ДВ, бр. 97 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 24 от 2004 г.) - чл. 4, 18, 19 и 20, и Закон за опазване на околната среда (ЗООС) (ДВ, бр. 91 от 2002 г.) - чл. 11, ал. 2.
2. Закон за опазване на околната среда - глава втора, чл. 117, 120, 123, 124, 126 и 130, и Наредба за условията и реда за издаване на комплексни разрешителни (обн., ДВ, бр. 26 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 105 от 2005 г.) - чл. 2, 8, 9, 11, 12, 13, 15 и 23.
3. Закон за водите - чл. 170, ал. 1, т. 4, чл. 182, ал. 1 и чл. 188, ал. 1, т. 4, и Наредба № 6 за емисионни норми за допустимото съдържание на вредни и опасни вещества в отпадъчните води, зауствани във водни обекти - чл. 4.
4. Наредба № 12 за качествените изисквания към повърхностните води, предназначени за питейно-битово водоснабдяване (ДВ, бр. 63 от 2002 г.), Наредба № 11 за качеството на водите за къпане (ДВ, бр. 25 от 2002 г.), Наредба № 4 за качеството на водите за рибовъдство и за развъждане на черупкови организми (ДВ, бр. 88 от 2000 г.).
5. Наредба № 2 за опазване на водите от замърсяване с нитрати от земеделски източници (ДВ, бр. 87 от 2000 г.) - чл. 5, 9, 10, 12 и 13 и приложение III, чл. 15, 16, 19, 18, 20 и 23.
6. Закон за защита на растенията - чл. 150, 23, 23а, 23б и 23в.
7. Закон за защита от вредното въздействие на химичните вещества и препарати и Наредба за условията и реда за пускане на пазара на биоциди (приета с ПМС № 323 от 3.ХII.2004 г., ДВ, бр. 110 от 2004 г.).
8. Наредба № 12 за качествените изисквания към повърхностните води, предназначени за питейно-битово водоснабдяване (ДВ, бр. 63 от 2002 г.), Наредба № 11 за качеството на водите за къпане (ДВ, бр. 25 от 2002 г.), Наредба № 6 за емисионни норми за допустимото съдържание на вредни и опасни вещества в отпадъчните води, зауствани във водни обекти (обн., ДВ, бр. 97 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 24 от 2004 г.), Наредба № 4 за качеството на водите за рибовъдство и за развъждане на черупкови организми (ДВ, бр. 88 от 2000 г.).

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив