Наредба № 24 от 28 февруари 2006 г. за реда за пускане на пазара на употребявана земеделска и горска техника и резервни части, осигуряващи нейната безопасност

МЗГ

Държавен вестник брой: 21

Година: 2006

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 15.03.2006

Чл. 1. С тази наредба се определя редът за пускане на пазара на употребявана земеделска и горска техника и на резервни части, осигуряващи нейната безопасност, наричани за краткост "техника".

Чл. 2.
(1) В зависимост от вида й техниката и резервните части, осигуряващи нейната безопасност, се пуска на пазара чрез изпитване и проверка за съответствие с приложимите изисквания за безопасност, според действащото към момента на изпитването законодателство.
(2) Наредбата не се отнася за нови системи, компоненти и отделни технически възли, осигуряващи безопасността, за които има изисквания за одобрение на типа.

Чл. 3. Изпитванията и проверките по чл. 2 се извършват от центровете за изпитване на земеделска, горска техника и резервни части в Русе и Пловдив.

Чл. 4. Резултатите от изпитванията се оформят в протоколи, съответстващи по форма и съдържание на изискванията на организацията, акредитирала изпитвателните лаборатории към съответните специализирани администрации по чл. 3.

Чл. 5. Резултатите от проверките, удостоверяващи съответствието на техниката по чл. 2, се оформят в протоколи.

Чл. 6.
(1) На базата на резултатите от изпитванията и проверките центровете по чл. 3 издават удостоверение за съответствие по образец съгласно приложение № 1.
(2) Екземпляр от удостоверението за съответствие по ал. 1 служебно се предоставя на Контролно-техническата инспекция.
(3) Контролно-техническата инспекция извършва регистрация на техниката само при наличие на удостоверение за съответствие по ал. 1.
(4) При несъответствие с изискванията за безопасност изпитването се прекратява и водещият дейността по изпитването съвместно с възложителя съставят констативен протокол.
(5) В случай че заявителят не спази сроковете за отстраняване на несъответствията, записани в констативния протокол по ал. 4, изпитването приключва, като се издават протоколи по чл. 4 и 5, без да му се издава удостоверение за съответствие.
(6) Отказът по ал. 5 се мотивира и може да бъде обжалван по реда на Закона за административното производство.

Чл. 7.
(1) За колесни трактори и ремаркета, получили удостоверение за съответствие, центровете за изпитване на земеделска, горска техника и резервни части издават и протокол за техническа идентификация съгласно изискванията на Национална служба "Полиция".
(2) Собствениците на техниката я регистрират като моторно превозно средство в регионалните служби на "КАТ - Пътна полиция", като прилагат и издадения протокол.

Чл. 8. За изпитването на техниката собствениците подават до изпълнителния директор на центъра за изпитване на земеделска, горска техника и резервни части заявка по образец съгласно приложение № 2.

Чл. 9.
(1) Заявителят и центърът за изпитване сключват договор. Договорът се изготвя по образец, утвърден от изпълнителния директор на центъра за изпитване на земеделска, горска техника и резервни части. С договора се уреждат условията на изпитването, проверките и сроковете, в които те се извършват.
(2) Дължимата за услугата такса се определя съгласно Тарифата за таксите за изпитване на земеделска и горска техника и резервни части, които се събират в системата на Министерството на земеделието и горите (обн., ДВ, бр. 13 от 1999 г.; изм., бр. 64 от 2002 г.).
(3) Командировъчните разходи се изчисляват съгласно Наредбата за командировките в страната (обн., ДВ, бр. 11 от 1987 г.; посл. изм., ДВ, бр. 40 от 1999 г.).
(4) Транспортните разходи се изчисляват въз основа на представени документи за извършени пътни разходи.
(5) Разходите по ал. 3 и 4 са за сметка на клиента.
(6) Приходите по ал. 2 се разходват от центровете за изпитване на земеделска, горска техника и резервни части за усъвършенстване дейността по изпитване.

Чл. 10. При поискване заявителите на изпитването получават от центровете за изпитване на земеделска, горска техника и резервни части информация за методите за изпитване и изискванията, на които трябва да отговаря техниката.

Чл. 11.
(1) Заявителите предоставят техниката за изпитване напълно комплектувана, изправна, регулирана и функционално годна, заредена с гориво и агрегатирана с подходящо енергетично средство.
(2) При сключване на договора заявителят предоставя на изпитвателните лаборатории към центровете за изпитване на земеделска, горска техника и резервни части инструкция за експлоатация на техниката на български език.
(3) Заявителят предоставя техниката на територията на центровете за изпитване на земеделска, горска техника и резервни части в Русе или Пловдив, когато методите на изпитване или акредитацията изискват това.
(4) При изпитване на техника без маркировки за производител, година на производство и сериен/фабричен номер центровете по чл. 3 нанасят неизтриваем идентификационен номер и съставят констативен протокол, който се прилага към протокола от изпитване.

Чл. 12. Изпитването започва, след като водещият дейността по изпитването състави акт за приемане за изпитване, подписан от заявителя или негов упълномощен представител.

Чл. 13.
(1) Допуска се несъществените несъответствия с изискванията за безопасност да се отстранят от заявителя с инструментите, приложени към машината.
(2) При невъзможност за отстраняване на несъответствията изпитването се прекъсва до отстраняване на несъответствието, като се съставя констативен протокол.
(3) Разходите за транспорт и/или престой до отстраняване на несъответствието са за сметка на заявителя.
(4) В случай че заявителят не спази сроковете за отстраняване на несъответствията, записани в констативния протокол по ал. 2, изпитването приключва, като се издават протоколите по чл. 4 и 5.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Употребявана земеделска и горска техника" е техника, образци от която са били пуснати в употреба и по някаква причина тяхната регистрация по Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника и/или Закона за движение по пътищата е била прекратена, както и техника, внесена като употребявана, от други държави.
2. "Изпитване" е дейност, при която акредитирана лаборатория измерва в оценяваната техника стойността на параметър за съответствие на изискванията за безопасност.
3. "Проверка" е дейност, при която акредитирана лаборатория установява наличието в оценяваната техника на компонент, съответстващ на изискванията за безопасност.
4. "Земеделска и горска техника" са самоходните, несамоходните и стационарните машини, съоръжения, инсталации и апарати, използвани в земеделието и горите.
5. "Пускане на пазара на употребявана земеделска и горска техника" е предоставянето на тази техника безплатно или срещу заплащане, при което тя преминава от етапа на придобиване или внос към етапа на разпространение и/или на използване.
6. "Водещият дейността по изпитването" е специалистът, служебно упълномощен от изпълнителния директор на съответната администрация да организира всички действия, свързани с изпитването на техниката, и да представлява тази администрация пред възложителя.

Заключителни разпоредби

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл.10, ал. 3 от Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника.

§ 3. Тази наредба влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Приложение № 1
към чл. 6, ал. 1

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ
ЦЕНТЪР ЗА ИЗПИТВАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКА, ГОРСКА ТЕХНИКА И РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ - РУСЕ / ПЛОВДИВ

лого на
адми-
нистра-
цията

Изх. № /

УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА СЪОТВЕТСТВИЕ

Въз основа на резултатите от проведеното изпитване (протокол № / ) и извършените
проверки за съответствие (протокол № / ), ЦИЗГТРЧ - Русе / Пловдив, удостоверява, че
употребяваният (та) .............................................................
.............................................................................................................................................
.............................................................................................................................................
(наименование, марка и модел на техниката)
фабр. №: .........................., година на производство: ..............................., отговаря на приложимите
изисквания за безопасност съгласно: ........................................................
.............................................................................................................................................
.............................................................................................................................................
(означение на нормативните документи за технически изисквания)


ИЗП. ДИРЕКТОР: ..........................
(име, фамилия)

Приложение № 2
към чл. 8

До
г-н Изпълнителния
директор на ЦИЗГТРЧ -
Русе*/Пловдив*


ЗАЯВКА

От: ........................................................................, ЕГН ........................................................
(трите имена на заявителя) (за физически лица)
адрес, телефон: ...................................................................................................................
представител на ..................................................................................................................
(за юридически лица - наименование на фирмата)
..............................................................................................................................................
(адрес, телефон, факс)

Г-н Изпълнителен директор,
моля да бъде извършено изпитване и проверка на безопасност на:
..............................................................................................................................................
(наименование на продукта, марка и модел)
..............................................................................................................................................
Номерът на фактурата от внос / договорът за покупка е*: ...............................................
За целта моля да ни предоставите договор за извършване на изпитването и проверката.

Дата: ...............

Заявител: ...............
(подпис)

* Излишното се заличава.

(наименование, адрес, телефони, факс, е-mail: на администрацията, издаваща удостоверението за
съответствие)

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив