Наредба № 25 от 28 февруари 2006 г. за определяне нормите на максимално допустими стойности на остатъчни количества от ветеринарномедицински продукти в суровини и храни от животински произход

МЗГ

Държавен вестник брой: 66

Година: 2006

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 14.09.2006

(Обн., ДВ, бр. 23 от 17.03.2006 г. - в сила от 01.05.2006 г.)

Чл. 1.
(1) С тази наредба се определят нормите за максимално допустимите остатъчни количества (МДОК) от фармакологичноактивните субстанции (ФАС) в състава на ветеринарномедицински продукти (ВМП) в суровини и храни от животински произход, при които те се считат безопасни за здравето на хората.
(2) Разпоредбите на наредбата не се прилагат за ФАС от биологичен произход, използвани в имунологични ВМП и предназначени за предизвикване на активен или пасивен имунитет или за установяване на имунния статус на животните.

Чл. 2. Фармакологичноактивните субстанции от състава на ВМП се разделят на 4 групи:
1. за които са установени МДОК, посочени в приложение № 1;
2. които са практически безвредни за здравето на хората и за които не съществува необходимост от установяване на МДОК, посочени в приложение № 2;
3. за които са установени временни МДОК, посочени в приложение № 3;
4. които са опасни за здравето на хората и наличието им не се допуска в суровини и храни от животински произход (приложение № 4).

Чл. 3.
(1) При продуктивни животни не се допуска прилагането на ВМП, които съдържат ФАС, посочени в приложение № 4.
(2) При продуктивни животни не се допуска прилагането на ВМП, съдържащи ФАС, които не са посочени в приложения № 1, 2 или 3.
(3) Алинея 2 не се прилага при клинични изпитвания на ВМП. Животните, които са били обект на такива изпитвания, не се предлагат за консумация от хора.

Чл. 4. Суровините и храните от животински произход, предназначени за консумация от хора, се пускат на пазара, когато отговарят на следните условия:
1. не съдържат ФАС, които не са посочени в приложения № 1, 2 или 3;
2. концентрациите на ФАС в тях не превишават МДОК, посочени в приложения № 1 и 3;
3. не съдържат ФАС, посочени в приложение № 4.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Остатъчни количества от ВМП" са всички ФАС или метаболити от тях, които остават в организма на третираните с ВМП животни, респ. в суровините или храните, получени от тях.
2. "Максимално допустими остатъчни количества" е максималното количество остатъци от ВМП след употребата му (изразено в mg/кg или ?g/кg на база маса в сурово състояние), утвърдена за страната като разрешена или считана като приемлива в суровини и храни от животински произход. Тази стойност отговаря на такава комбинация от вида и количеството на остатъци, за която се счита, че не представлява какъвто и да е токсикологичен риск за човешкото здраве при допустим дневен прием на съответния продукт или при временно допустим дневен прием, в която е включен и допълнителен фактор на безопасност. Вземат се предвид също и други рискови фактори за човешкото здраве, както и тези, свързани с технологичната обработка на храните. При установяването на МДОК се вземат под внимание и остатъците, които влизат в храни от растителен произход и/или присъстват в околната среда.
3. "Прицелни тъкани" са тъканите от продуктивни животни, в които се отлагат остатъци от ВМП и са обект на изследване за установяване на концентрацията на остатъчни количества.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 2. В срок до два месеца след влизането в сила на наредбата притежателите на разрешителни за употреба на ВМП, издадени преди влизането в сила на тази наредба, са длъжни да предприемат мерки за привеждане на документацията по чл.279, т. 2 ЗВД (регистрационно досие на ВМП) в съответствие с изискванията на наредбата.

§ 3. Наредбата се издава на основание чл.63 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и отменя Наредба № 5 от 2006 г. за установяване на максимално допустими граници на остатъчни субстанции от ветеринарномедицински продукти в суровини и продукти от животински произход, издадена от министъра на земеделието и горите (ДВ, бр. 14 от 2006 г.).

§ 4. Наредбата влиза в сила от 1 май 2006 г.

§ 5. Изпълнението на наредбата се възлага на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба.

Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 25 от 2006 г. за определяне нормите на максимално допустими стойности на остатъчни количества от ветеринарномедицински продукти в суровини и храни от животински произход
(Обн., ДВ, бр. 66 от 2006 г.)

Допълнителна разпоредба

§ 4. Тази наредба въвежда Регламент 1518/2005/ЕС, Регламент 6/2006/ЕС и Регламент 205/2006/ЕС.

Приложение № 1 (pdf)

Приложение № 2 (pdf)

Приложение № 3 (pdf)

Приложение № 4 (pdf)

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив