Наредба № 7 от 26.01.2001 г. за условията и реда за издаване на разрешителни за внос и износ на наркотични вещества и техните препарати

Държавен вестник брой: 98

Година: 2005

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 07.12.2005

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за издаване на разрешителни за внос и износ на наркотични вещества от приложения № 1, 2 и 3 към чл.3, ал. 2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП) и техните препарати.

Чл. 2. (Изм., ДВ, бр. 98 от 2005 г.)
(1) Внос и/или износ на наркотични вещества и техните препарати могат да извършват лица, получили лицензия по реда на чл.32 ЗКНВП.
(2) Лицензия не се изисква в случаите на внос и/или износ:
1. по чл.73, ал. 1 ЗКНВП;
2. за нуждите на разрешаването за употреба на лекарствен продукт;
3. при клинично изпитване;
4. при предоставяне на хуманитарна помощ.
(3) В случаите по ал. 2, т. 2, 3 и 4 се определя лице, което отговаря за вноса и/или износа, както и за отчетността, съгласно Наредба № 21 за изискванията към документацията и отчетността при извършване на дейности с наркотични вещества и техните препарати (обн., ДВ, бр. 86 от 2000 г.).
(4) Внесените наркотични вещества и техни препарати в случаите по ал. 2, т. 2 и 3 се съхраняват от вносителя в метална каса, неподвижно закрепена и свързана със сигнално-охранителна система, а в случаите на внос по ал. 2, т. 4 - в помещение, свързано със сигнално-охранителна система, до предаването им, съобразно тяхното предназначение.

Раздел II
Условия за издаване на разрешително за внос и износ на наркотични вещества и техните препарати

Чл. 3. (Изм., ДВ, бр. 98 от 2005 г.) Разрешителни за внос или износ на наркотични вещества и техните препарати се издават за всяка пратка от министъра на здравеопазването или от упълномощено от него длъжностно лице от Националната служба по наркотичните вещества (НСлНВ) при Министерството на здравеопазването.

Чл. 4.
(1) (Изм., ДВ, бр. 98 от 2005 г.) Лицата, които желаят да получат разрешително за внос или износ на наркотични вещества и техните препарати, представят в НСлНВ следните документи:
1. заявление по образец съгласно приложение № 1;
2. проформа фактура.
(2) (Нова, ДВ, бр. 98 от 2005 г.) В случаите по чл. 2, ал. 2, т. 2 се изисква и документ, удостоверяващ, че лицето, кандидатстващо за разрешително за внос, е упълномощен представител по смисъла на чл.17, ал. 5 от Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина.
(3) (Нова, ДВ, бр. 98 от 2005 г.) В случаите по чл. 2, ал. 2, т. 3 се изисква и заверено копие от разрешението за провеждане на клинично изпитване.
(4) (Нова, ДВ, бр. 98 от 2005 г.) В случаите по чл. 2, ал. 2, т. 4 се изисква и списък на лечебните заведения за болнична помощ, притежаващи лицензия по чл. 32 ЗКНВП, в които ще се разпределя хуманитарната помощ.
(5) (Нова, ДВ, бр. 98 от 2005 г.) В случаите на внос или износ по чл. 2, ал. 2, т. 2, 3 и 4 се представя и копие от заповедта за определяне на лицето по чл. 2, ал. 3.
(6) (Предишна ал. 2, ДВ, бр. 98 от 2005 г.) При подаване на заявление за износ се прилага и разрешително за внос, издадено от компетентния орган на държавата вносител.
(7) (Предишна ал. 3, изм., ДВ, бр. 98 от 2005 г.) За издаване на разрешително за внос или износ НСлНВ може да изисква от заявителя справка за внесените, изнесените, продадените или наличните към момента на подаване на заявлението количества наркотични вещества и техните препарати, както и други документи, свързани с вноса и/или износа.

Чл. 5.
(1) (Изм., ДВ, бр. 98 от 2005 г.) Ежегодно до 30 април лицата по чл.46 ЗКНВП представят в НСлНВ заявка за количествата наркотични вещества от внос или за износ, необходими за тяхната дейност през следващата календарна година, съгласно образец по приложение № 2.
(2) (Изм., ДВ, бр. 98 от 2005 г.) Разрешителното за внос или износ се издава за количества, които не надвишават заявените и разрешените количества наркотични вещества.
(3) (Изм., ДВ, бр. 98 от 2005 г.) Разрешителното се издава в срок до 10 работни дни от датата на подаване на заявлението и необходимите документи.

Чл. 6.
(1) Разрешителното за внос или износ съдържа следните данни:
1. номер и дата на издаване;
2. срок на валидност на разрешителното;
3. име, седалище и адрес на вносителя;
4. име, седалище и адрес на износителя;
5. наименование на наркотичното вещество и неговите препарати, количество, вид на лекарствената форма, количество в една опаковка и доза;
6. (изм., ДВ, бр. 98 от 2005 г.) митническите учреждения и кодовете им съгласно Наредба № 11 от 1998 г. за реда за писмено деклариране на стоки пред митническите учреждения (ДВ, бр. 2 от 1999 г.), през които ще бъдат въведени или изнесени наркотичните вещества и техните препарати и където ще се осъществи тяхното митническо оформяне;
7. условия на доставка;
8. подпис на длъжностното лице, издало разрешителното, и печат.
(2) В разрешителното за износ се вписват и номерът и датата на издаване на разрешителното за внос в получаващата страна, както и компетентният орган, който го е издал.
(3) При невъзможност за извършване на вноса в посочения в разрешителното срок, вносителят подава заявление за ново разрешително за внос по реда на чл. 4, ал. 1 и прилага получените екземпляри от издаденото разрешително, което се анулира.

Раздел III
Контрол и процедури при митническото оформяне на вноса и износа на наркотичните вещества и техните препарати

Чл. 7.
(1) (Изм., ДВ, бр. 98 от 2005 г.) Разрешителното за внос се издава в пет екземпляра, като първият екземпляр се съхранява в НСлНВ.
(2) Вторият и третият екземпляр се връчват на вносителя или на изрично упълномощено от него лице. Вносителят изпраща втория екземпляр на износителя с цел издаване на разрешително за износ от държавата износител. Третият екземпляр служи за оформяне на вноса в митническото учреждение.
(3) (Изм., ДВ, бр. 98 от 2005 г.) Националната служба по наркотичните вещества служебно изпраща четвъртия екземпляр на инспектора по наркотичните вещества към съответния регионален център по здравеопазване и петия - на входното митническо учреждение.

Чл. 8.
(1) (Изм., ДВ, бр. 98 от 2005 г.) При извършването на проверка на наркотичните вещества и техните препарати в митническите учреждения, където се оформят митнически наркотичните вещества и техните препарати след въвеждането им на митническата територия на страната, присъства инспектор по наркотичните вещества към съответния регионален център по здравеопазване. Вносителите уведомяват инспекторите по наркотичните вещества за датата и часа на извършването на проверката най-малко един работен ден предварително.
(2) (Изм., ДВ, бр. 98 от 2005 г.) След извършване на митническите формалности по вноса присъствалият инспектор по наркотичните вещества и митническият инспектор заверяват извършената проверка. Заверката включва посочване на количеството наркотично вещество и неговия препарат, които се внасят, и номера на единния административен документ, както и поставяне на подпис и печат върху третия и четвъртия екземпляр на разрешителното. Третият екземляр се съхранява в митническото учреждение.
(3) (Изм., ДВ, бр. 98 от 2005 г.) Инспекторът по наркотичните вещества в срок 10 дни след края на всеки месец изпраща служебно в НСлНВ заверения екземпляр на разрешителното.

Чл. 9. (Изм. и доп., ДВ, бр. 98 от 2005 г.) След получаване на завереното при митническото оформяне разрешително и отчет на вносителя за реализирания внос НСлНВ информира компетентния орган на държавата износител, че вносът е осъществен и посочва действително внесените количества.

Чл. 10. (Изм., ДВ, бр. 98 от 2005 г.)
(1) При внос на пратки, съдържащи наркотични вещества и техните препарати, предназначени за режим митническо складиране, вносителят е длъжен да посочи този факт в заявлението за издаване на разрешително за внос като условие на доставката.
(2) Последващо оформяне на наркотични вещества и техните препарати, поставени под режим митническо складиране, се извършва преди изтичане срока на валидност на разрешителното за внос, без да се издава ново разрешително.
(3) След изтичане срока на валидност на разрешителното за внос наркотичните вещества и техните препарати, намиращи се под режим митническо складиране, се поставят под митнически режим реекспорт при спазване на изискванията за износ по тази наредба.
(4) Наркотичните вещества и техните препарати, поставени под режим митническо складиране, могат да бъдат подлагани на обичайни операции във връзка с функционирането на режима само в присъствие на инспектор по наркотичните вещества и на митнически служител. За всяка извършена операция се съставя съответен протокол, копие от който се изпраща в НСлНВ.

Чл. 11.
(1) (Изм., ДВ, бр. 98 от 2005 г.) Разрешителното за износ се издава в шест екземпляра, като НСлНВ съхранява първия екземпляр, а втория екземпляр изпраща на компетентните органи на държавата вносител за потвърждаване на вноса. Третият и четвъртият екземпляр се връчват на износителя или на упълномощено от него лице. Третият екземпляр придружава стоката до крайния получател, а четвъртият служи за оформяне на износа в митническото учреждение. Националната служба по наркотичните вещества изпраща служебно петия и шестия екземпляр от разрешителното на инспектора по наркотичните вещества към съответния регионален център по здравеопазване и на изходното митническо учреждение.
(2) (Изм., ДВ, бр. 98 от 2005 г.) При извършването на проверка на наркотичните вещества и техните препарати в митническите учреждения на износа присъства инспектор по наркотичните вещества към съответния регионален център по здравеопазване. Износителите уведомяват инспекторите по наркотичните вещества за датата и часа на извършването на проверката най-малко един работен ден предварително. След извършване на митническите формалности по износа присъствалият инспектор по наркотичните вещества и митническият инспектор заверяват извършената проверка. Заверката включва посочване на количеството наркотично вещество и/или неговия препарат, които се изнасят, и номера на единния административен документ, както и поставяне на подпис и печат върху четвъртия и петия екземпляр. Четвъртият екземляр се съхранява в митническото учреждение.
(3) (Изм., ДВ, бр. 98 от 2005 г.) Инспекторът по наркотичните вещества изпраща в НСлНВ заверения екземпляр на разрешителното в срок 10 дни след получаване на официална информация от митническото учреждение, оформило износа, че наркотичните вещества и техните препарати са напуснали митническата територия на страната.

Чл. 12. Складовете, в които ще бъдат поставяни под режим митническо складиране пратки, съдържащи наркотични вещества и техни препарати, трябва да бъдат лицензирани по реда на чл.32 ЗКНВП.

Чл. 13. (Изм., ДВ, бр. 98 от 2005 г.) Всички екземпляри от издадените разрешителни за внос или износ, които не са използвани по предназначение, се предават обратно в НСлНВ след изтичане на срока на валидността им.

Чл. 14.
(1) Забраната по смисъла на чл.49, ал. 1 ЗКНВП се отнася до всички видове транзит с изключение на входен и изходен транзит и транзит в страната на наркотични вещества и техните препарати, за които са издадени разрешителни за внос или износ съгласно наредбата.
(2) В случаите по чл.49, ал. 1 ЗКНВП, когато се налага междинно или принудително кацане или акостиране на територията на Република България, пратките с наркотични вещества се третират като предназначени за износ само когато се налага разтоварването им на територия на Република България. Тяхното съхранение и охрана се извършва от органите на МВР със съдействието на митническите органи.
(3) (Изм., ДВ, бр. 98 от 2005 г.) В случаите по ал. 2 се изисква изрично разрешение от НСлНВ.

Чл. 15. (Изм., ДВ, бр. 98 от 2005 г.) При осъществяване на контрол върху вноса и износа на наркотични вещества и техните препарати митническото учреждение може да поиска експертна помощ от инспектора по наркотичните вещества към регионалния център по здравеопазване.

Заключителна разпоредба

Параграф единствен. Тази наредба се издава на основание чл.47, ал. 1 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и е съгласувана с Министерството на финансите съгласно чл.21 от същия закон.

Приложение № 1
към чл. 4, ал. 1
(Изм., ДВ, бр. 98 от 2005 г.)

ДО
НАЦИОНАЛНАТА СЛУЖБА
ПО НАРКОТИЧНИТЕ
ВЕЩЕСТВА ПРИ
МИНИСТЕРСТВОТО НА
ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

ЗАЯВЛЕНИЕ
от ...........................................................................................................................................................,
(име на заявителя - физическо или юридическо лице)
представляван/о от ..............................................................................................................................,
(име, презиме, фамилия)
фармацевт по чл.34 от ЗКНВП или
лице, отговарящо за вноса и/или износа ............................................................................................
..............................................................................................................................................................,
(име, презиме, фамилия)

телефон за контакти: ..................................................
За издаване на разрешително за внос/износ на:

...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
(наименование на наркотичното вещество и/или лекарствения продукт, лекарствена форма и дозировка, количество в кг или в единична опаковка)
Цел на вноса/износа:............................................................................................................................
(за търговия, научни цели, разрешение за употреба, провеждане на клинични изпитвания, предоставяне на хуманитарна помощ и др.)
Износител: ............................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
(име, пълен и точен адрес на английски език)
Вносител:...............................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
(име, пълен и точен адрес на английски език)
Условия на доставка:............................................................................................................................
(митнически режим или др. условия)
Гранично митническо учреждение:....................................................................................................
Митническо учреждение, което ще оформя вноса/износа:...............................................................

Прилагам следните документи:
Проформа фактура
Копие от заповедта за определяне на лицето по чл. 2, ал. 3
Разрешително за внос, издадено от компетентния орган на държавата вносител (само в случаите на износ)
Справка за внесените, изнесените, продадените или наличните количества наркотични вещества и техните препарати (в случаите, когато се изисква от НСлНВ)
Документ, удостоверяващ, че заявителят представлява производителя на територията на България (за случаите по чл. 2, ал. 2, т. 2)
Копие от разрешението за провеждане на клинично изпитване (за случаите по чл. 2, ал. 2, т. 3)
Списък на лечебните заведения за болнична помощ, където ще се разпределя хуманитарната помощ (за случаите по чл. 2, ал. 2, т. 4)
Други документи (описват се подробно в случаите, когато се изискват от НСлНВ)
Фармацевт по чл.34
ЗКНВП или лице,
отговарящо за
вноса/износа:
Представляващ
физическото
или юридическото
лице:
(подпис) (подпис и печат)

Приложение № 2
към чл. 5, ал. 1
(Изм. и доп., ДВ, бр. 98 от 2005 г.)

Физическо или юридическо лице ..................
Изх. № ............................/Дата .......................

Заявка за количествата наркотични вещества от внос или износ за ....................... година

Наименование Мярка Производител Количество на един. опак.
1. Наркотично вещество kg (g)
2. Лекарствен продукт, съдържащ
наркотичното вещество,
вид на лекарствената форма,
количество, което съдържа
един. опак. и доза
брой на
един. опак.
Фармацевт
по чл.34 ЗКНВП или лице,
отговарящо за вноса/износа
Представляващ физическото
или юридическото лице:
(подпис) (подпис)
(печат)
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив