Агенцията за малките и средни предприятия срещна българския бизнес с колегите му от Турция и Беларус 2

21.11.2018 | 12:20
по статията работи: Econ.bg
Събитията преминаха под огромен интерес, като на Българо – Турски Бизнес Форум се регистрираха над 500 участника
Агенцията за малките и средни предприятия срещна българския бизнес с колегите му от Турция и Беларус
Снимка: ИАНМСП

Тази седмица Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия организира два форума, на които събра представители на българския, както и на бизнеса в Турция и Беларус.

Събитията преминаха под огромен интерес, като на Българо – Турски Бизнес Форум се регистрираха над 500 участника.

„За мен е изключително удоволствие и привилегия като изпълнителен директор на българската агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия към Министъра на икономиката да открия този мащабен Българо-турски бизнес форум. Турция е един от традиционните водещи търговско-икономически партньори на България. Въпреки това уверен съм, възможностите за разширяване и разнообразяване на двустранните делови връзки са неизмеримо големи. Ние от ИАНМСП с готовност ще подкрепим българските предприятия при търсенето на нови форми и области на взаимодействие, като насочим усилията си към по-нататъшна диверсификация на двустранно обменяните стоки и услуги, както и към по-динамичното създаване на смесени предприятия за съвместно излизане на трети пазари. Тази препълнена зала с над 500 участника е свидетелство за изключителния заряд, който носят деловите среди от България и Турция и за големия все още неизползван потенциал в развитието на търговско-икономическите връзки между бизнеса от нашите две страни.  „ – заяви изпълнителният  директор на ИАНМСП, д-р Бойко Таков в откриващата си реч.

Това е вторият за годината бизнес форум, който ИАНМСП организира в партньорство със Съвета за външноикономически връзки – ДЕЙК, а целта е представителите на бизнеса и на двете страни да обменят контакти и опит в различните сектори на икономиката.

Над 150 компании и организации от Турция, и почти 300 представители на бизнеса от България, се регистрираха за участие в събитието. Участниците имаха възможността да срещнат своите потенциални партньори в сферата на строителството, селското стопанство, земеделието, хранително-вкусовата промишленост, здравеопазването , логистиката, машиностроенето, текстила, туризма, информационните и комуникационни технологии и др.

Ръководството на ИАНМСП изрази увереността си, че българските бизнес партньори от Турция оценяват отличните условия за инвестиране и за развитие на различни бизнес модели, предоставяни от индустриалните зони към Българската Национална компания „Индустриални зони“, както и от Тракия Икономическа зона, които бяха също представени по време на Форума, който в продължение премина в двустранни срещи B2B.

Участие в мащабното събитие взеха президентът на ДЕЙК Турция г-н Наил Олпак, председателят на Българо-турския бизнес съвет към ДЕЙК, президентът на Българо-турската търговско-индустриална камара г-н Едис Емре, изпълнителният директор на БАИ г-н Стамен Янев, представител на НКИЗ и други.


245014

Второто събитие - Българо – Беларуски бизнес форум започна с подписване на Протокол между Българо-Беларуска Междуправителствена комисия за търговско – икономическо и научно – техническо сътрудничество.

Протоколът бе подписан от заместник-министъра на икономиката на България,Александър Манолев и заместник-министъра на външните работи на Беларус Олег Кравченко. Документът проследява  българо-беларуските отношения в сферата на икономиката, потенциала и основата за тяхното развитие в бъдеще.

Двамата заместник – министри отправиха приветствени слова към гостите и представителите на бизнеса, а събитието бе официално открито от заместник – министър Манолев. Приветствие към присъстващите отправи и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия д-р Бойко Таков.

„За поредна година изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към Министъра на икономиката на Република България съвместно с Националния център за маркетинг и конюнктура на цените, организира българо-беларуски бизнес форум. В рамките на последните три заседания на Българо – Беларуската Междуправителствената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, в България и в Беларус в партньорство с Националния център по маркетинг и конюнктура на цените, бяха успешно проведени бизнес събития с цел насърчаване на двустранните отношения. Затова за нас участието в този бизнес форум е от изключително значение, защото вярваме, че тези делови събития постепенно се превръщат в ефективна платформа за осъществяване на реални и взаимноизгодни делови контакти между участниците, което от своя страна допринася за задълбочаването на двустранните връзки между български и беларуски компании.“ – заяви д-р Таков.

Още преди приключване на двустранните срещи, бяха постигнати реални резултати, чрез подписване на споразумения между представителите на бизнеса на двете държави.

Участие в събитието взеха представители на бизнеса от Република Беларус, които имаха възможността да обменят идеи за съвместно сътрудничество с представители на българския бизнес. Институционални представители на Беларус представиха дейността си и икономическият си потенциал по време на форума, след което формата премина в двустранни бизнес срещи.

В официалната част участие взеха и представителя на БАИ Теодора Ставрева, представителя на Министерство на външните работи на Република Беларус, Национален маркетинг център на Беларус и представители на Беларуската бизнес делегация.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 21.09   1378 г. – Цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с която на Рилския манастир се дават 20 села като феодални владения. 1551 г. – Основан е Кралският и папски...