В сила са нови изисквания за етикетиране на вината

12.12.2023 | 15:30
по статията работи: econ.bg
От 8 декември 2023 г. в Европейския съюз влязоха в сила нови правила за етикетиране на съставките и хранителните стойности на виното и ароматизираните лозаро-винарски продукти
В сила са нови изисквания за етикетиране на вината
Снимка: под лиценза на creative commons

От 8 декември 2023 г. в Европейския съюз влязоха в сила нови правила за етикетиране на съставките и хранителните стойности на виното и ароматизираните лозаро-винарски продукти. Допълнителната информация, предоставена на етикетите, ще даде възможност на потребителите да направят по-информиран избор, съобщават от Европейската комисия (ЕК).

Новите правила ще се прилагат за всички вина и лозаро-винарски продукти, получени от реколта 2024 г., докато всички вина, произведени преди 8 декември 2023 г., ще продължат да бъдат освободени от новите правила до изчерпване на запасите.

Операторите ще имат избор да посочат списъка на съставките и обявяването на хранителната стойност върху физическия етикет на виното или чрез специално електронно средство, като например QR код. Алергенните вещества ще продължат да бъдат представяни на физическия етикет, какъвто ще бъде случаят сега за енергийната стойност. Информацията, предоставяна онлайн, следва да бъде толкова ясно видима и достъпна за потребителите, колкото информацията, предоставена на физическия етикет.

Думата “съставки” следва да бъде лесно идентифицирана от потребителите върху етикета и да не се бърка с други електронни средства, съдържащи маркетингови съобщения. Въпреки че правилата бяха определени през 2021 г. и бяха издадени по-подробни правила преди месеци, Комисията наскоро публикува набор от въпроси и отговори, които да насочват операторите и държавите членки при прилагането на новите правила. Националните органи ще отговарят за прилагането на новите правила.

Това ще покрие съществуващата разлика между виното и всички други хранителни продукти, от които от много години се изисква да предоставят такава информация. Виното беше освободено досега, както и другите алкохолни напитки, от задължението за предоставяне на информация в списъка на съставките и обявяването на хранителната стойност.

В новите етикети на виното потребителите ще могат да намерят поне следната информация за всички вина, продавани в ЕС:

обозначението на категорията лозаро-винарски продукт;

термина “защитено наименование за произход” (ЗНП) или “защитено географско указание” (ЗГУ) и неговото наименование за вина, регистрирани като географски указания;

действителното алкохолно съдържание по обем;

произхода;

името на бутилиращото предприятие или името на производителя или продавача;

нетното съдържание;

съдържанието на захар в случай на пенливи вина;

обявяването на хранителната стойност;

Списък на съставките;

веществата, причиняващи алергии или непоносимост;

минималната трайност за лозаро-винарските продукти, които са преминали през обработка за деалкохолизация.

Тази изчерпателна информация ще гарантира на потребителите максимална прозрачност при избора и закупуването на вино.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 20.12   1604 г. – отпечатан е първият екземпляр на книгата Дон Кихот от Мигел де Сервантес – първия бестселър в историята, пуснат в продажба на 16 януари 1605. 1699 г....