Гърция може да не получи договорени 750 млн. евро от Европа

19.02.2019 | 11:15
по статията работи: econ.bg
Парите са част от около 4,8 млрд. евро- печалби от гръцки облигации, държани от централните банки от еврозоната, които ще бъдат върнати на Атина до средата на 2022 г. в полугодишни траншове
Гърция може да не получи договорени 750 млн. евро от Европа
Снимка: БГНЕС

Гърция е изложена на риск да не получи около 750 милиона евро следващия месец, които през миналата година е спечелила при споразумение за облекчение на дълга с еврозоната, тъй като не е приключила договорените реформи, съобщиха в понеделник служители от еврозоната.

Парите са част от около 4,8 млрд. евро- печалби от гръцки облигации, държани от централните банки от еврозоната, които ще бъдат върнати на Атина до средата на 2022 г. в полугодишни траншове и отказ от увеличаване на лихвения марж на част от заеми в еврозоната.

Заедно двете мерки добавят до 750 милиона на всеки шест месеца. Парите бяха замислени като стимул за Атина да продължи с трудно спечелените реформи, приети по силата на трите спасявания от 2010 г. насам, на стойност повече от 280 милиарда евро общо.

Европейската комисия ще публикува доклад на 27 февруари, в който ще изложи напредъка на Гърция в изпълнението на договорените реформи. Заключението на този доклад ще бъде от ключово значение за финансовите министри от еврозоната да решат дали да разрешат плащането.

„Докладът вероятно ще каже, че Гърция не е приключила договорените реформи“, заяви един от служителите от еврозоната.

„Финансовите министри от еврозоната, които се срещат, за да обсъдят въпроса на 11 март, няма да позволят изплащането, ако Атина не приключи действията между 27 февруари и 11 март“, каза официалният представител.

Има 16 различни реформи на различни етапи на завършване, но ключовите, бяха свързани с уравняването на държавните задължения, с въвеждането на системата на първичното здравеопазване и с централизираните обществени поръчки в здравеопазването и с правната рамка за необслужваните кредити.

„Основният въпрос е законът за несъстоятелността, където е необходим баланс между защитата на не толкова заможните собственици на жилища и банките. Гръцката страна все още работи по закона и получава коментари от институциите ”, каза втори официален представител на еврозоната.

Ако министрите от еврозоната удържат парите през март, те все още могат да бъдат изплатени на по-късен етап, след като всички реформи бъдат извършени според договореността, заявиха официални представители.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 19.02   На този ден слънчевите лъчи огряват четирите статуи на Птах, Ра-Хоракти, Рамзес II и Амон-Ра, намиращи се във вътрешността на храма в Абу Симбел. Този феномен се наблюдава...