ЕБВР: Свиването на българската икономика ще е поне 5 на сто от БВП

13.05.2020 | 12:00
по статията работи: econ.bg
Рецесията в българската икономика ще е сериозна, като възстановяването до нивото от миналата година няма да се случи преди 2022 г.
ЕБВР: Свиването на българската икономика ще е поне 5 на сто от БВП

Рецесията в българската икономика ще е сериозна, като възстановяването до нивото от миналата година няма да се случи преди 2022 г.

Ако 2019 г. е приключила с растеж 3.4% от БВП, то през 2020 г. това ще бъде заличено и резултатът ще е -5% от БВП. Това не е най-лошият резултат в района, а и фискалната позиция и нивото на дълговете на България ѝ позволяват да смекчи удара. Но е факт, че свиването реално ще е с 8% от БВП спрямо очакванията допреди няколко седмици.

Такава е актуализираната прогноза на Европейската банка за възстановяване и развитие, разпространена днес.

В нея се казва, че написаното в нея трябва да се приема с известна условност, тъй като реализирането ѝ зависи от "безпрецедентна несигурност" и много неща може да се променят до края на годината.

ЕБВР посочва още, че влизането в механизма за подготовка за членство в еврозоната се очаква през юли 2020 г., но не е изключено да има поредно отлагане.

Базовият сценарий за възстановяването догодина сочи за България ръст 4% от БВП.

За района на Югоизточна Европа банката изтъква, че ударът по туризма тази година ще се усети особено силно в икономиките на България, Гърция и Кипър.

Ако ограничителните мерки постепенно се облекчат и има завръщане към нормално състояние през втората половина на годината, свиването на икономиките на страните от нашата група от ЕС (България, Румъния, Гърция и Кипър) ще е средно -4.8% от БВП, а възстановяването догодина - с плюс 4% от БВП. "Този сценарий допуска умерени последици от кризата върху дългосрочната траектория на развитие, но пандемията може да има значителен икономически, политически и обществен ефект в дългосрочен план. (..) Ако социалното дистанциране се задържи по-дълго от очакваното, рецесията може да бъде много по-дълбока, като равнището на производство от 2019 г. няма да бъде постигнато отново години наред."

Спадът в България през 2020 г. ще се дължи основно на месеците на ограничения, започнали от 13 март. "Очакваме значителен спад в потреблението на услуги и трайни стоки, от което ще бъдат засегнати особено дребният и средният бизнес. Ефектът върху търсенето вероятно ще бъде голям предвид това, че почти 25% от БВП се формира от търговията на дребно и други услуги, пряко засегнати от мерките. Ще има забавяне на износа на стоки заради намалялото глобално търсене и отлагане на инвестиции покрай растяща несигурност и песимистични настроения на пазарите. Смекчаващият ефект се очаква основно по линия на помощните програми от бюджета на България."

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 02.08   338 пр.н.е. – армията на Филип II постига решителна победа в Битката при Херонея, което осигурява хегемония на македонското царство в Гърция. 216 пр.н.е. –...