Европарламентът гласува окончателно многогодишния бюджет и фонда за възстановяване

17.12.2020 | 11:30
по статията работи: econ.bg
В Новата многогодишна финансова рамка ще има 15 милиарда евро допълнителни средства за ключови програми на ЕС. Това увеличение беше поискано от ЕП за стимулиране на 10 избрани водещи програми на ЕС през следващите седем години
Европарламентът гласува окончателно многогодишния бюджет и фонда за възстановяване
Снимка: под лиценза на creative commons

Европейският парламент одобри окончателно следващата многогодишна финансова рамка (МФР) и фонда за възстановяване в размер на близо 1800 милиарда евро.

В Новата многогодишна финансова рамка ще има 15 милиарда евро допълнителни средства за ключови програми на ЕС. Това увеличение беше поискано от ЕП за стимулиране на 10 избрани водещи програми на ЕС през следващите седем години, с цел по-добра защита на гражданите от пандемията от COVID-19, предоставяне на възможности за следващото поколение и защита на европейските ценности. Благодарение на този компромис, в реално изражение Европейският парламент утроява финансовия пакет за „ЕС в подкрепа на здравето“ (EU4Health), гарантира равностойността на още една година финансиране за „Еразъм+“ и гарантира, че финансирането на научните изследвания ще продължи да нараства.

11 милиарда евро ще бъдат взети главно от суми, съответстващи на глоби в областта на конкуренцията (които дружествата трябва да плащат, когато не спазват правилата на ЕС), в съответствие с отдавнашното искане на Парламента средствата, генерирани от Европейския съюз, да останат в бюджета на ЕС. Тези 11 милиарда евро постепенно ще увеличат общия таван на МФР (определен на 1,074.3 милиарда евро по цени от 2018 г.) на 1,085.3 милиарда евро.

4 милиарда евро ще бъдат финансирани от преразпределения и маржове в рамките на МФР. Oсвен това 1 милиард евро ще бъдат заделени за посрещане на бъдещи нужди и кризи и биха могли да бъдат добавени към водещите програми.

Средносрочните и дългосрочните разходи за погасяване на дълга от фонда за възстановяване не следва да бъдат за сметка на утвърдени инвестиционни програми в МФР, нито да водят до много по-високи вноски на база БНД от държавите членки. Затова ЕС въвежда нови собствени ресурси, които да бъдат включени в бюджета на ЕС през следващите седем години. Собствените средства ще дойдат от данък пластмаса, отсхемата за търговия с емисии, а също и от данък върху цифровите технологии (от 2023 г.) и собствен ресурс на база данък върху финансовите сделки, както и финансов принос, който корпоративният сектор трябва да направи, или нова обща основа за облагане с корпоративен данък (от 2026 г.).

Парламентът ще следи как се изразходват средствата на „NextGenerationEU” (инструмента за възстановяване на ЕС). Ще има редовни срещи между трите институции за оценка на усвояването на средствата. Тези извънредни средства, предоставени извън редовния бюджет за възстановяване на икономиката, силно засегната от пандемията, ще бъдат изразходвани по прозрачен начин. Парламентът, заедно със Съвета, ще проверява всяко отклонение от предварително договорените планове.

Ще се подобри проследяването, за да се гарантира, че поне 30 % от общата сума на бюджета на Европейския съюз и разходите от „NextGenerationEU“ ще подкрепят целите за опазване на климата, както и че 7,5 % от годишните разходи ще бъдат предназначени за цели в областта на биологичното разнообразие от 2024 г. и 10 % от 2026 г. нататък.

Равенството между половете и интегрирането на принципа на равенство между половете вече ще бъдат приоритет в МФР чрез задълбочена оценка на въздействието и мониторинг на програмите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...