Европейската централна банка намали прогнозата за растеж на еврозоната

12.09.2019 | 16:20
по статията работи: econ.bg
Предприетите от ЕЦБ обширни мерки имат за цел да изолират колебливата икономика на еврозоната от глобалното икономическо забавяне и от негативния ефект от търговското напрежение главно по оста САЩ-Китай
Европейската централна банка намали прогнозата за растеж на еврозоната
Снимка: под лиценза на creative commons

Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи депозитната си лихва до -0,5% и обяви, че от 1-ви ноември ще рестартира програмата си за покупки на еврооблигаци, известна като "количествени улеснения", купувайки ежемесечно ценни книжа за 20 млрд. евро, като самите покупки ще продължат "толкова дълго, колкото е необходимо".

Предприетите от ЕЦБ обширни мерки имат за цел да изолират колебливата икономика на еврозоната от глобалното икономическо забавяне и от негативния ефект от търговското напрежение главно по оста САЩ-Китай.

На днешното си заседание ЕЦБ взе очаквано за финансовите пазари решение да предприеме нова серия агресивни мерки, целящи да стимулират слабо представящата се икономика на еврозоната и да допринесат за изпълняване на мандата на централната банка за инфлация от малко под 2 на сто.

ЕЦБ запази без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00% и заемната си лихва на ниво от 0,25%.

В същото време тя понижи очаквано депозитната си лихва с 10 базисни пункта до ново историческо отрицателно дъно от -0,5% спрямо досегашното ниво от -0,4%. Това означава, че на свободните резерви на търговските банки от еврозоната ще бъде налагана "наказателна" лихва от 0,5%.

Европейската централна банка ревизира надолу прогнозите си за икономически растеж и инфлация в страните от еврозоната, съобщи гуверньорът на банката Марио Драги на пресконференция.

Тази година се очаква икономиката на страните от валутния съюз ще нарасне с 1,1 на сто, което е понижение спрямо юнските прогнози. Инфлацията ще бъде 1,2 на сто през тази година, което е много под целта на Франкфурт - под, но близо до два процента.

По-рано Драги обяви, че се подновява програмата за изкупуване на активи с цел подкрепа на икономиката. Също така с десет базисни пункта се намалява депозитната лихва за банките, което цели да се стимулира кредитирането.

Всички тези мерки бяха очаквани от инвеститорите, макар и да срещат критики в експертните и банкови среди. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 27.09   1529 г. – Започва Обсадата на Виена, след като Сюлейман I напада града. 1540 г. – Папа Павел III узаконява, създадения шест години по-рано от Игнаций Лойола,...