Европейците показват рекордна подкрепа за еврото

29.11.2019 | 14:55
по статията работи: econ.bg
Според резултатите от последното проучване на Евробарометър над 75% от гражданите са на мнение, че единната валута е от полза за ЕС. Това е най-високото равнище на подкрепа от началото на проучванията през 2002 г.
Европейците показват рекордна подкрепа за еврото
Снимка: под лиценза на creative commons

Според резултатите от последното проучване на Евробарометър над 75% от гражданите са на мнение, че единната валута е от полза за ЕС. Това е най-високото равнище на подкрепа от началото на проучванията през 2002 г.

Според резултатите от последното проучване на Евробарометър във връзка с еврозоната 76% от запитаните са на мнение, че единната валута е от полза за ЕС. Това е най-голямата подкрепа, отчетена от въвеждането на монетите и банкнотите в евро през 2002 г. насам, и представлява увеличение с 2 процентни пункта в сравнение с миналогодишните рекордни нива. В допълнение 65 % от гражданите в еврозоната смятат, че еврото носи ползи на страната им, което също е найвисокото отчитано досега равнище. Мнозинството от гражданите във всички 19 държави членки от еврозоната одобряват общата валута.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер сподели: Изминаха почти 28 години, откакто подписах Договора от Маастрихт, но продължавам да вярвам, че това е най-важният подпис, който някога съм полагал. Еврото, което наскоро навърши 20 години, се превърна в символ на единството, суверенитета и стабилността.

През последните пет години работихме усилено, за да преодолеем кризата в Европа, за да гарантираме, че ползите от работните места, растежа и инвестициите достигат до всички европейци, и за да направим европейския икономически и паричен съюз по-силен от всякога. Аз и еврото сме единствените „оцелели“ от Договора от Маастрихт и съм доволен, че в последните дни на работата ми като председател на Комисията нашата единна валута се радва на такава рекордно голяма подкрепа. Еврото е борба на цял един живот и един от най-ценните ни активи за бъдещето на Европа. Нека не спираме да работим за това еврото да продължава да осигурява просперитет и закрила на нашите граждани.

Валдис Домбровскис, заместник-председател на Комисията, отговарящ за еврото и социалния диалог, финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари, заяви: „Днес еврото е по-силно от всякога и, заменяйки 19 различни валути с една-единствена, носи многобройни ползи на хората, предприятията и страните. Не е случайност, че повечето европейци одобряват еврото. Тази рекордна подкрепа ни дава ясен знак, че трябва да продължим работата си, за да укрепим допълнително икономическия и паричен съюз и да утвърдим международната роля на еврото.“

Комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси каза: Отдавна отминаха дните, когато целостта на единната валута беше под въпрос. Еврото е един от най-големите европейски успехи и донесе осезаеми ползи както за европейските граждани, така и за предприятията и правителствата. От началото на кризата и от встъпването в длъжност на тази Комисия укрепихме нашия икономически и паричен съюз, но работата все още не е приключила. Бъдещето на еврото все още се гради. Трябва да гарантираме, че тази подкрепа ще продължи да расте и че ползите от еврото ще се разпределят по-равномерно между всички граждани.

С еврото е лесно

Еврото е млада валута, която тази година навърши 20 години. Въпреки това европейците ясно виждат практическите ползи от него в ежедневието си. 80 % от анкетираните са съгласни, че с еврото е по-лесно да се прави бизнес през граница, да се сравняват цените и да се пазарува в други страни, включително онлайн. Абсолютното мнозинство от запитаните в еврозоната също така е на мнение, че благодарение на еврото пътуванията са станали по-лесни и по-евтини.

Еврото е много повече от обикновени монети и банкноти в джобовете ни: то е символ на единството на Европа и нейната сила в световен мащаб. Днес то е валутата на 340 милиона европейци в 19 държави членки. Осезаемите ползи от него за всички са стабилните цени, помалките разходи за финансови операции, защитените спестявания, по-прозрачните и конкурентни пазари, увеличената търговия, по-лесното пътуване и по-високият жизнен стандарт.

Валутите на близо 60 държави по света са свързани с еврото по един или друг начин.

Силна подкрепа за реформите и координираните икономически политики и за премахването на монетите от един и два цента На въпроса относно координацията на икономическата политика, включително бюджетните политики, 69 % от европейците отговарят, че е необходима по-голяма координация в еврозоната, а само 7 % биха искали да има по-малко сътрудничество. Силна е и подкрепата за икономическите реформи (80 % от запитаните), имащи за цел да се подобри ефективността на националните икономики. Това личи и от националните резултати, показващи ясно мнозинство във всички държави от еврозоната.

65 % от запитаните подкрепят премахването на неудобните монети от един и два евроцента чрез задължително закръгляване на крайната цена на покупките в магазините и супермаркетите до най-близките пет цента. В 16 от 19-те държави от еврозоната тази идея се подкрепя от абсолютно мнозинство.

Гражданите отговориха на набор от въпроси върху различни теми — от възприемане и практическите аспекти на еврото до оценка на икономическата ситуация, политиката и реформите в тяхната страна и в еврозоната. На участващите в проучването граждани бяха зададени и въпроси относно възгледите и очакванията им за доходите на домакинствата и инфлацията.

Близо 17 500 души в 19-те страни от еврозоната бяха интервюирани по телефона между 14 и 19 октомври 2019 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 18.05   1284 г. – Шведският град Йоншьопинг получава статут на кралски град. 1565 г. – Начало на Великата обсада на Малта от османските турци, продължила от 18 май до...