Жените у нас са по-образовани от мъжете и безработните сред тях са по-малко

25.11.2022 | 13:05
по статията работи: econ.bg
Показателят "високо образование", който включва висше и средно, е регистриран при 79.9% от българите над 7-годишна възраст. При турския етнос е 44%, а при ромите - 15.2%
Жените у нас са по-образовани от мъжете и безработните сред тях са по-малко
Снимка: под лиценза на creative commons

Образоваността на населението на България сериозно расте през последните десет години. Данните за културните характеристики на трите основни етноса - български, турски и ромски, установени при "Преброяване 2021" от Националния статистически институт (НСИ) очертават тази тенденция. При турската и ромската етническа група е отчетено нарастване два пъти на дела на висшистите спрямо предишното преброяване от 2011 г. Броят на ромите с най-високата степен на образование сега е 1768. Ръст от 6.2% е отбелязан при българите висшисти.

Показателят "високо образование", който включва висше и средно, е регистриран при 79.9% от българите над 7-годишна възраст. При турския етнос е 44%, а при ромите - 15.2%.

Жените с висше образование и в трите етнически групи са повече от мъжете. При българите разликата е най-голяма - 8%, при турците - с 3.3% преобладават жените, а при ромите - с 0.1%.

Причината за това е, че жените трябва повече да се стараят, за да се утвърдят и реализират в обществото. С по-високо образование те могат по-лесно да си намерят работа и да получават по-високо възнаграждение, коментира Магдалена Костова, директор "Демографска и социална статистика" в НСИ. Вероятно затова коефициентът "Безработица" при мъжете - 8.9%, е по-висок, отколкото на жените - 7.5%, при българската етническа група. При турската също официално се отчитат повече безработни мъже, отколкото жени. При ромската е обратното. Важно е да се знае, че данните на НСИ отразяват доброволното самоопределяне на човека по време на преброяването и то може да не се покрива с реалното му социално състояние, поясни Диана Янчева, зам.-председател на НСИ.

Тези данни предопределят и резултата от друг изследван показател при Преброяване 2021 - икономическата неактивност сред трите етноса. С този термин се определят хора, които не само са безработни, но и не проявяват интерес да търсят и да започнат работа. Повече от половината роми в трудоспособна възраст (15-64 години) са неактивни, при турската етническа група този дял е 44%, а при българите - 27.1%.

Безработицата е най-ниска сред българския етнос - 8.4%, при турския е 20.9%, а при ромския - 51.2%, отчита НСИ. В този показател са обхванати хора, които в периода на преброяването в в първата седмица на септември 2021 г. не са имали работа, но са я търсели, по думите им.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 15.11   1315 г. – В борбата си за независимост войските на новосъздадената Швейцарска конфедерация побеждават австрийската армия в битката при Моргартен. 1533 г. – В...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net