Какви са правата ни при посещение в заведение или хотел

26.08.2024 | 11:20
по статията работи: econ.bg
Всеки сезон има по няколко случая в заведения и места за настаняване, които скандализират туристите. Познати от това лято са такса “климатик”, “допълнинелно лед”, “резен лимон” и др.
Какви са правата ни при посещение в заведение или хотел
Снимка: БГНЕС

Всеки сезон има по няколко случая в заведения и места за настаняване, които скандализират туристите. Познати от това лято са такса “климатик”, “допълнинелно лед”, “резен лимон” и др. Затова фокусът в дискусиите на тема туризъм все по-често пада върху обслужването.

 Но знаем ли като потребители какви са правата ни при посещение на заведения?

От онлайн платформата „Ние, потребителите“ разясняват правилата при предоставяне на услуги в местата за хранене и развлечения.

Съгласно наредбата за категоризиране на този тип обекти, собствениците им са длъжни да осигурят безплатен достъп на клиентите до WC-то, независимо от вида и категорията на заведението. За съжаление, все още се срещат заведения, които изискват заплащане за ползването на санитарния възел от клиентите.

Отварянето на безалкохолни, бира и вино

Независимо от вида и категорията на заведението за хранене и развлечения, сервитьорите са длъжни да отварят пред клиентите бутилките с безалкохолни напитки, бира и вино, които им поднасят. Това задължение отново произтича от цитирания по-горе подзаконов нормативен акт. В разгара на това лято клиент се оплака пред „Ние, потребителите“, че е видял реклама за възможност да спечели награда при попадането на определен символ под капачката на популярна газирана напика, поръчал си я, но му я донесли отворена и той така и не разбрал какъв е късметът му.

Ледът – в купа с метална щипка

Всички заведения са длъжни да осигуряват постоянно предлагане на лед. Това задължение не изглежда да предполага допълнителното му таксуване – какъв случай имаше и съвсем наскоро, при който заведение в Несебър таксува кубче лед по 1 лв. Сервирането на леда следва да е в купа с метална щипка, като изключение от това правило се допуска само за заведенията с една звезда.

Може ли да не плащаме, ако не получим касов бон

Менюто се подава от дясно, поръчката се приема – от ляво

Знаете ли, че съгласно нормативната уредба сервитьорът поднася лист-менюто с дясната ръка, от дясната страна на госта. Той изчаква и наблюдава отстрани на масата клиентът да направи своя избор и приема поръчката, като при възможност застава от лявата страна на госта. При необходимост помага на клиента при избора на храни и напитки, прави препоръки и обяснява ястията от менюто. В случай че приготвянето на част от поръчваните ястия е продължително, сервитьорът уведомява, че поднасянето им ще закъснее.

Тези изисквания отново важат за абсолютно всички заведения и определено са пряко свързани и със стандартите и нивото на обслужване.

Настаняване само на почистена маса

Понякога и ние, като клиенти, настояваме за нарушаването на правилото настаняването да става само на почистена маса. Обикновено това се случва, когато бързаме да заемем място в заведението и предлагаме масата за бъде подготвена, след като вече сме заели местата около нея. Това не е правилно и не само крие рискове за нас, но и отваря вратата пред сервитьорите за лоши практики.

Такси климатик, стол, прибори, допълнително лед...

Изискването на подобни такси със сигурност оказва негативно влияние върху потребителското преживяване по време на обслужването, но и хвърля тъмна сянка върху представата за туризма, както пред родните туристи, така и пред чуждестранните. Затова опитите за таксуване на подобни “допълнителни” услуги, особено когато предварително не е била обявена цена за тях, трябва да бъдат наказвани не само от клиентите и контролните органи, но и от коректните в бранша, за да не се петни имиджът на целия сектор.

Нямам 1 стотинка да Ви върна...

Често цените в заведенията завършват на „и 99 стотинки“, а сервитьорите понякога заявяват, че нямат да върнат 1 стотинка. Или повече. Те нямат резерви да го кажат, като използват притеснението на клиентите да си я поискат. Ако и Вие попаднете в подобна ситуация и изпитвате неудобство да настоявате за рестото си, пък било то и 1 стотинка, си помислете дали търговецът би Ви продал стоката, ако на Вас не Ви достигаше тази стотинка. Отново опираме до обслужването. Доволният клиент ще остави много по-голям бакшиш с чувство на радост и задоволство, но когато му вземат принудително дори 1 стотинка, ще остане горчивият привкус на измамата и усещането за съпричастност в нещо, което не одобрява.

“Докато тези казуси само взривяват страстите на потребителите, вместо да предизвикват проверки на контролните органи и реакции на бранша към извършителите, ще страдат клиентите, но и имиджът на целия бранш заради отделни лица, които си позволяват да нарушават законодателството и да злоупотребяват с доверието и вече изчерпалото се търпение на хората”, коментира основателят на “Ние, потребителите” Габриела Руменова.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 18.12   218 пр.н.е. – Втора пуническа война: Картагенският военачалник Ханибал разбива римляните в битка при Требия. 1398 г. – Тюркският предводител Тамерлан покорява...