Парламентът прие оставката на Нешева 2

22.02.2012 | 11:30
по статията работи: Петър Чернев
Причина за напускането на управителя на НЗОК стана скандал с бонуси
Парламентът прие оставката на Нешева
Снимка: Булфото

Парламентът прие оставката на управителя на НЗОК д-р Нели Нешева, информира Агенция "Фокус”. Гласуваха общо 127 народни представители, от които 116 "за” 116, трима "против”, осем се въздържаха. Нешева подаде оставка в петък (17 февруари) след скандал заради бонуса ѝ за миналата година.

По-рано днес Нешева повдигна въпроса за бонуси, раздавани в здравното министерство. Тя заяви, че не се знае как са разпределени 5 млн. лева във ведомството на Стефан Константинов. Надзорният съвет на касата два пъти е искал отговор и как са разпределени 340 милиона лева, които са трансферирани от касата към министерството. И до момента отговор нямало. Нешева заяви, че няма конфликт с уволнения вчера зам.-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на касата Гергана Павлова.

"Благодаря на ГЕРБ, че ме подкрепи в решението ми да подам оставка като като акт на политическа отговорност с цел намаляване на общественото напрежение, което беше създадено като се използвала темата за допълнителното материално стимулиране от контролна дейност”, заяви Нешева пред bTV.

Тя добави, че 12-те хиляди лева, които е взела допълнително за 2011 година, не са бонуси, а средства от контролна дейност. Нешева още веднъж обясни, че редът, по който се раздава допълнителното материално стимулиране от контролна дейност, и размерът на средствата са заложени в Закона за бюджета на касата.

Нешева уточни, че в касата не работят държавни служители. Събраните пари от глоби не са от здравноосигурителни вноски, а от търговска дейност на касата – глоби от лечебните заведения- търговски дружества. Тя посочи, че е притеснена от промените в касата, тъй като предстои разпределянето на средствата и сключването на договорите с болниците за тази година.

 

"От трусовете в здравната система ще пострадат пациентите", заяви един от бившите директора на НЗОК д-р Бойко Пенков пред Дарик радио. Последните промени в здравния сектор са резултат от чисто личностните битки за налагане на воля и власт в тази сфера, които обаче винаги са подпомагани и от корпоративни интереси в лекарствения бизнес. По думите на Пенков става въпрос за огромни средства - половин милиард лева са само парите за лекарства, а отделно сумите в здравеопазването са около 3 млрд. лева. "Здравната система се клати в най-неподходящия момент", добави той.

"Парламентарната група на ГЕРБ вчера взе единодушно решение да приеме оставката на д-р Нели Нешева като управител на НЗОК". В срок до един месец ще бъде назначен нов председател на НЗОК.

По-рано вчера от Касата съощиха, че Нешева е дарила за благотворителност бонуса си за 2011 г. както обеща в петък миналата седмица. Дарена е пълната стойност на получената сума - 12 156 лева. Договорът за дарението е подписан между д-р Нешева и Мариана Писарска - представител на сдружението "Деца и юноши", в присъствието на двама юристи.

Премиерът поиска оставката на управителя на НЗОК в петък, след като ден по рано тя декларира, че не се срамува от получения от нея бонус от над 12 000 лева за миналата година. "Нели Нешева работи добре, но едно действие може да опорочи всичко”, обясни премиерът Бойко Борисов по повод поисканата оставка.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Georgi Dimitrov 22.02.2012 | 10:43
След тази статия : http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/oktopod_i_v_bolnicite-136145.html се чудя Огнян Донев,дали заслужава да с председател на най-сериозната организация на бизнеса в България КРИБ и дали честния български бизнес не се срамува,да бъде свързван с методите на работа на своя председател! И какво ще си мислят хората вече за КРИБ,като разберат какви ги е вършил нейния председател? Защото българския бизнес в по-голямата си част,се опитва да работи упорито и почтенно за да печели своите клиенти и не заслужава,да го свързват с цялата тази помия около Софарма и Огнян Донев.
Ani Belcheva 22.02.2012 | 13:11
След всичко което се изписа последните дни,за Здравната каса,за Гергана Павлова и за Софарма,както и информацията,че ЕК разследва Софарма за злоупотреби и монопол на пазара на лекарства,си мисля,че Огнян Донев не бива да остава повече председател на КРИБ! Всичките съмнения за злоупотреби,корупция и задкулисни игри се прехвърлят върху цялата организация,а тя не заслужава това.Не вярвам членовете и да са много очаровани от информациите,които излизат за нейния председател и сянката на съмненията,които ще надвиснат и над цялата организация,за начините по които правят бизнес! Аз си мисля,че повечето от тях се опитват да работят честно и без задкулисни игри и трябва да се разграничат от своя председател. Бизнеса в България и без това много трудно преминава през настоящата криза и само такъв скандал му липсва,за да подсили и без това лошите резултати.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...