БДЖ отваря офертите за ремонт и поддръжка на мотрисите „Сименс”

07.03.2017 | 09:25
по статията работи: econ.bg
И до момента не става ясно как бившето ръководство на БДЖ, освободено от новия министър на транспорта Христо Алексиев, е обявило такава поръчка при действащ договор със Сименс за поддръжка на електрическите мотриси до 2019 г.
БДЖ отваря офертите за ремонт и поддръжка на мотрисите „Сименс”
Снимка: БГНЕС

Днес ще бъдат отворени офертите за обществената поръчка „Извършване на техническа поддръжка за 5-годишен период на дизелови мотрисни влакове серия 10 и електрически мотрисни влакове серии 30 и 31, собственост на "БДЖ-Пътнически Превози" ЕООД” на максимална стойност 164 402 044,8 лв. (с ДДС), пише БГНЕС. 

По този повод от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт припомнят, че вече са изпратили своите искания за преразглеждане, задължително преработване или прекратяване на обществената поръчка, тъй като считат, че условията на процедурата са порочни и необосновани. 

Според организацията и към настоящия момент няма яснота от къде ще бъде осигурен посоченият в процедурата финансов ресурс, който надвишава капиталовия трансфер от държавата за срок от 5 години, който в настоящата ситуация би бил до 150 млн. лв. От сдружението обръщат внимание, че начинът, по който е обявена процедурата предразполага представяне на много високи ценови оферти, до над 2 пъти по-високи от цените за поддръжката на идентичен подвижен състав Сименс например във Великобритания или Русия (държава от ЕС и държава извън ЕС). 

И до момента не става ясно как бившето ръководство на БДЖ, освободено от новия министър на транспорта Христо Алексиев, е обявило такава поръчка при действащ договор със Сименс за поддръжка на електрическите мотриси до 2019 г. 

От инициативата напомнят, че са разкрили, че текстът на процедурата е изкопиран от друга процедура, защото авторът – българския клон на международната юридическа компания „Ърнст и Янг” е забравил да премахне части от текста като там е изписано, че банковите гаранции трябва да бъдат в полза на „община БДЖ.....” 

Отделно от това не е ясно на каква сума е консултантския договор с адвокатите, тъй като сумата по договора е заличена от текста му, публикуван на страницата на БДЖ. Друг порок на процедурата е, че в заложената модернизация освен монтиране на wi-fi модули, подмяна на осветлението и подобряване на системата за информация не е посочен може би най-важният компонент – монтиране на система за влаков контрол (АЛС). 

Системата е изградена от два основни компонента, които се монтират върху железопътните линии и подвижния състав. Такава система съществува по линията София-Пловдив още от 1992 г., а отскоро и на реконструираното трасе Пловдив-Свиленград. Едва няколко локомотива на БДЖ и на частните товарни железници разполагат с нея. И до ден днешен необясним остава фактът как мотрисите Сименс, доставени след 2005 г. не са били поръчани с такава система. 

С нейна помощ например, би било невъзможно движението с превишена скорост, което е основна причина, довела до дерайлирането на вагоните-цистерни при Хитрино. Някои експерти сигнализират, че е възможно това да е ход за скрита приватизация на депата на БДЖ, тъй като изпълнителят на поръчката може да ги ползва на все още неизяснени цени и с персонал на БДЖ, който може да бъде „закрепостен” към дружеството, което ще извършва ремонтите без ясно разписани условия на труд и др. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 08.07   52 пр.н.е. г. – Основан е град Париж. 1497 г. – Вашку да Гама отплава от Лисабон в търсене на морски път от Европа за Индия. 1663 г. – Кралят на Англия...