БФБ спря търговията с книжата на ЧЕЗ*

19.02.2013 | 13:33
по статията работи: Лили Бончева
Акциите на компанията в Прага паднаха до 4-годишен минимум
<p style="margin-bottom: 0cm;"><span><strong>Електрическа крушка може да свети много по-дълго. </strong></span><span>Само че това не се случва заради „картела Феб“, ни разказва тази конспиративна</span><span> </span><span>теория . В пъкления заговор участват големи компании като </span><span>General Electric, Philips </span><span>и </span><span>Osram. </span><span>Въпросните са се споразумели да задържат живота на произвежданите от тях крушки до около 1000 часа и да скрият по-издръжливите модели от потребителите. <br /></span></p>

Електрическа крушка може да свети много по-дълго. Само че това не се случва заради „картела Феб“, ни разказва тази конспиративна теория . В пъкления заговор участват големи компании като General Electric, Philips и Osram. Въпросните са се споразумели да задържат живота на произвежданите от тях крушки до около 1000 часа и да скрият по-издръжливите модели от потребителите.

Снимка: Sxc.hu

Търговията с книжата на ЧЕЗ Разпределение АД и ЧЕЗ Електро България АД на Българска фондова борса се спира, информираха от борсовия ни оператор.

Припомняме ви, по-рано днес прокуратурата заяви, че ще поиска отнемане на лиценза на дружеството заради редица нарушения. Впоследствие премиерът обяви, че това ще се случи до края на деня.

Преди да бъде спряна търговията с акциите на дружествата, ценните книги на "ЧЕЗ Разпределение България" поевтиняха с 10,78% до 1 258,759 лева за лот, като бяха изтъргувани бяха 103 акции.

Впоследстие стана ясно, че проблемите на компанията в България са рефлектирали върху представянето ѝ на Пражката фондова борса. Акциите на компанията паднаха с 2,2% до 602,5 крони, което е най-ниското им ниво от октомври 2008 г. насам, съобщи агенция "Блумбърг".

Същевременно ценните книжа на дружеството, обслужващо Североизточна България - "Енерго-про мрежи", поевтиняха с 10,03% до 131,127 лева за лот. Цената на акциите на "Енерго-про Продажби" падна с 13,39% до 14,899 долара за брой. Впоследствие и акциите на това дружество бяха спрени от търговия на БФБ. Акциите на четирите енергийни дружества няма да се търгуват за срок от 3 дни, считано от 20 февруари.

От ЧЕЗ заявиха, че не са нарушавали Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Вчера дружеството разсекрети договора си за приватизация от 19 ноември 2004 г. Повече за него може да прочетете тук. Днес това сториха и от EVN.

През последните седмици общественото напрежение в страната ескалира. То беше породено от високите сметки за ток, които гражданите получиха през последните месеци. Те провокираха множество протести в страната и желание дружествата, осигуряващи електричество, да бъдат национализирани.

*Информацията е актуализирана в 18:25 часа

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....