Банките с увеличение на печалбата си от 37%

01.06.2014 | 17:20
по статията работи: Мина Стойчева
През май месец финансовите институции са спечелили 58 млн. лв.
Банките с увеличение на печалбата си от 37%

Печалбата на банките след облагането с данъци от началото на 2014 г. възлиза на 364 млн. лв., което е с 37% повече от отчетената за същия период на предишната година. Това показват данните на Българската народна банка (БНБ). Само за май месец финансовите институции са спечелили 58 млн. лв.

Според изчисленията на БНБ активите на трезорите също бележат ръст. През разглеждания период тяхната обща стойност се е увеличила с 0,3 на сто и е достигнала размер от 86,7 млрд. лв.

Отченето е нарастване на корпоративните кредити от 0,1%, както и на потребителските с 0,4%. Първите са достигнали размер от 56 млн. лв. , а обемът на вторите възлиза на 38 млн. лв. Наред с това вземанията от некредитни институции са се увеличили с 8,3 на сто.

Привлечените средства са нараснали с 343 млн. лв. Това се дължи основно на ресурса от институции, различни от кредитни, който е с 330 млн. лв. повече за разлика от изминалия април месец.

От БНБ регистрират месечен темп на растеж на депозитите от граждани и домакинства с 0,6 на сто като те достигат 228 млн. лв.

Приходите от лихви са намалели с 2,6% в сравнение с май месец на 2013 г. Забележимо по-ниски са разходите за лихви - с 10,8% до 798,4 млн. лв., което води до значително подобрение на лихвения марж. Нетните приходи от такси и комисионни в банковата система от началото на годината са 332,5 млн. лв. и нивото им остава близко до това през 2013 г.

От Българска народна банка подчертават, че ликвидната позиция на банковата система остава висока. В края на отчетния период коефициентът на ликвидните активи, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, е 25,83%. Заедно с това от институцията подчертават, че общият коефициент на ликвидност на останалите банки след поставянето под специален надзор на Корпоративна търговска банка е 26,85%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 12.07   1153 г. – Анастасий IV е избран за папа. 1543 г. – Крал Хенри VIII сключва брак с Катрин Пар – своята шеста и последна съпруга. 1806 г. –...