Без банкови такси при преводи към бюджета

09.03.2012 | 12:28
по статията работи: Ралица Стоянова
Обслужването им ще се заплаща от Министерството на финансите
Без банкови такси при преводи към бюджета
Снимка: Sxc.hu

От миналата седмица вече е факт отпадането на таксите и комисионните, дължими към търговските банки от граждани, за плащания към бюджета. Това заяви във времето за парламентарен контрол вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Той каза, че са подписани договори между Министерството на финансите, БНБ и търговските банки, чрез които е уредено обслужването на тези операции да се заплаща с минимална такса от Министерството на финансите, а не от гражданите.

"В по-големите градове това би трябвало да влезе в сила още от края на март, ще се ангажирам да проверя в кои части на страната това вече се случва", обеща Дянков, цитиран от БТА.

Той обясни, че след като ограничаването на плащанията в брой е заложено в закона, то гражданите трябва да могат да извършват своите разплащания към бюджета като дължими данъци и други чрез картови разплащания през терминални устройства, без да дължат за това такси на банките.

Според закона ограниченията за плащанията в брой са до 15 хил. лева. Над тези суми плащанията трябва задължително да са по банков път или внасяне по платежна сметка.

Проектозаконът за банковите такси и лихви, предложен от финансовият министър Симеон Дянков не се приема с единодушно одобрение. От Българската стопанска камара (БСК) го подкрепят. Според тях трябва да се премахне едностранното променяне на условията от страна на банките.

Според президента Росен Плевнелиев лихвите на банките в България трудно могат да бъдат намалени с административни мерки, защото това зависи от условията на икономическата среда. Финансисти подрепят мнението му.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 15.04   1715 г. – В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. – Литва е...