Бисер Петков: Хора с увреждания, но без ТЕЛК решение, ще ползват социални услуги и след 1 септември

21.06.2019 | 17:55
по статията работи: econ.bg
Хората с трайни увреждания, но без решение на ТЕЛК, в което да е записано „с чужда помощ“ ще продължават да ползват социалните услуги „Личен асистент“, „Социален асистент“ и „Личен помощник“ и след 1 септември, когато влиза в сила законът за личната помощ
Бисер Петков: Хора с увреждания, но без ТЕЛК решение, ще ползват социални услуги и след 1 септември
Снимка: под лиценза на creative commons

Хората с трайни увреждания, но без решение на ТЕЛК, в което да е записано „с чужда помощ“ ще продължават да ползват социалните услуги „Личен асистент“, „Социален асистент“ и „Личен помощник“ и след 1 септември, когато влиза в сила законът за личната помощ, подчерта по време на парламентарния контрол социалният министър Бисер Петков.

Социалният министър Бисер Петков обясни, че към настоящия момент, съгласно постановление на МС трите социални услуги се изпълняват до 31 август, като средствата за тях се предоставят на общините чрез Агенцията за социално подпомагане, но за да се избегне риска от прекъсване на услугата срокът е удължен, припомни министър Петков.

„Които не попадат в обхвата на механизма лична помощ, Министерството на труда и социалната политика предложи удължаване на срока за предоставяне на финансиране на услугите или личен асистент, социален асистент и домашен помощник до края на настоящата година“.

МТСП преговаря с финансовото министерство за осигуряване на средства, както за механизма за лична помощ, така и за трите социални услуги за хората с трайни увреждания. Те са две целеви групи - на лица с увреждания и на хора над 65-годишна възраст в невъзможност за самообслужване, на които е извършена оценка по правилата за независим живот, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Социалният министър Бисер Петков уточни, че такава услуга получават около 25 хиляди души и тя ще продължи без прекъсване до края на годината.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 02.08   338 пр.н.е. – армията на Филип II постига решителна победа в Битката при Херонея, което осигурява хегемония на македонското царство в Гърция. 216 пр.н.е. –...