Биткойн може да промени света?

29.01.2014 | 13:10
по статията работи: Симеон Досев
Начинът, по който системата функционира, не трябва да се регулира, смята инвеститор
Биткойн може да промени света?

Биткойн може да промени света както преди време това направи интернет. Подобно мнение изрази Фред Уилсън, партньор в инвестиционната компания Union Square Ventures и известен поддръжник на криптовалутата.

Виртуалната валута, особено биткойн, ми напомня изключително много на времето в началото на 90-те“, сподели той, цитиран от „Си Ен Би Си“. „Намираме се в началото на един изключително вълнуващ период, не само за инвеститорите, но и за цялото общество.

Уилсън изрази мнението си по време на провелото се вчера (28 януари) изслушване на банковия регулатор на Ню Йорк относно потенциалната регулация на виртуалната валута. Събитието привлече вниманието и на други биткойн ентусиасти, в това число братята Тайлър и Камерън Уинкълвос.

И докато трябва да регулираме подобен тип иновация, ние трябва да го направим по начин, който няма да я редуцира“, коментира още Уилсън, допълвайки, че не бива да се налага контрол над начинът, по който системата функционира.

Инвеститорите в биткойн се надяват криптовалутата да доведе до революция във финансовите плащания и да подтикне създаването на цели бизнеси, основаващи се на биткойн.

В същото време обаче продължават да се засилват опасенията, че виртуалната валута може да се използва за нелегална дейност, като пране на пари например. По-рано през седмицата операторите на две борси за обмен на биткойн бяха арестувани в САЩ именно с такива обвинения.

Ако изборът е между предотвратяването на прането на пари и ограничаването на иновацията, винаги бихме избрали първото“, заяви член на банковия регулатор на Ню Йорк.

Междувременно братята Уинкълвос, които са известни с инвестициите си в биткойн, споделиха, че е нужно да бъде осъществен повече контрол над виртуалната валута.

Никой не би отрекъл, че биткойн беше като дивия запад“, коментира Камерън. „Дивият запад привлича каубои, и не мисля, че някои би отрекъл, че назначаването на шериф е лоша идея.“

Близнаците са сред инвеститорите в Bitinstant.com. Изпълнителният директор на борсата Чарли Шрем беше арестуван по-рано през седмицата и е обвинен в участие в схема за продажбата на над 1 млн. долара под формата на биткойн на потребители на онлайн платформата за продажба на наркотици Silk Road.

Камерън и Тайлър започнаха да купуват от криптовалутата още във времето, когато цената ѝ беше около 10 долара. През миналия април, когато цената достигна 120 долара, техните притежания възлизаха на около 11 млн. долара.

Вчера (28 януари) един биткойн се търгуваше за 944 долара на борсата MTGox.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...