Британският паунд може да спадне до нивата си от средата на 80-те години

24.02.2016 | 10:40
по статията работи: Даниел Василев
Инвеститорите са разтревожени от потенциалния Брексит
Британският паунд може да спадне до нивата си от средата на 80-те години
Снимка: Sxc.hu

Брексит може да доведе до поевтиняване на британския паунд, смята мнозинството от икономистите, интервюирани от Bloomberg. Те са на мнение, че той може да спадне дори до 1,35 долара за паунд – стойност, която за последно се наблюдаваше в средата на 80-те години на миналия век.

Двадесет и трима от запитаните икономисти изтъкват, че паундът ще започне да расте отново в рамките на 3 седмици след референдума за напускане на Европейския съюз, който ще се проведе на 23 юни тази година. Според 7 други валутата ще поевтинее до 1,2 долара за паунд незабавно след напускането на блока, ако то се случи. Едва един от интервюираните е посочил че тя ще остане над стойност от 1,4 долара за паунд.

Британската валута вече изгуби повече от 2% спрямо кошница от 10 други валути от началото на настоящата година, тъй като бавното икономическо възстановяване и шансът страната да стане първият напуснал Ервопейския съюз увеличават тревогите на инвеститорите.

Графика: Прогнозирана стойност на паунда след Брексит

217255

Източник: Bloomberg

„Гласуване за напускане на ЕС ще удари паунда тежко“, посочи ръководителят на отдела за макроикономически анализи към ABN Amro Bank Ник Кунис, цитиран от Bloomberg. Според него цената на британската валута ще спадне под 1,2 долара за паунд веднага след напускането на съюза. Натиск върху паунда ще окажат не само „негативните очаквания за растежа и шансовете лихвените проценти да се покачат, но и отливът на капитали и финансирането на бюджетния дефицит.“

Стойността на паунда вече е на най-ниското си равнище от март 2009 г., спадайки до 1,3965 долара за паунд по време на търговията в сряда. Той удари и 14-месечно дъно от 78,98 пенса за евро спрямо еврото още на 11 февруари. Ако паундът падне до стойността си от 1985 г., той ще задмине спада си от 2009 г. (когато достигна 1,3503 долара за паунд).

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...