Брюксел влошава прогнозата си за ръста икономиката в еврозоната за 2018 г.

13.07.2018 | 09:20
по статията работи: econ.bg
Брюксел влошава прогнозата си за ръста икономиката в еврозоната за 2018 г.
Снимка: под лиценза на creative commons

Европейската комисия влошава прогнозата си за ръста на БВП на еврозоната през 2018 г. до 2,1 % от очакваните през месец май 2,3 %. Данните за 2019 г.,  както и преди са за очаквано повишение с 2 %, става ясно от прессъобщение на ЕК.

Прогнозата за икономическия подем в 27-те страни на Европейския съюз (без Великобритания) за тази година е понижена до 2,3 % от 2,5 %, за следващата година е оставен без изменение на ниво от 2,1 %. Предвид Великобритания повишението на БВП за 2018 г. се оценява на 2,1 %, за 2019 г. - на 2 %.

„В резултат на повишението на цените на петрола, започнало през пролетта, инфлацията през тази година се прогнозира на средно ниво от 1,9 % в Европейския съюз и 1,7 % в еврозоната. Това представлява само по себе си увеличение в сравнение с пролетта с 0,2 процентни пункта и в двата случая. Прогнозата за 2019 г. е повишена с 0,1 процентни пункта за еврозоната, до 1,7 %, но остава неизменно за ЕС на ниво от 1,8 %“, се казва в лятната междинна прогноза на ЕК.

Експертите от комисията посочват отслабването на темповете за икономически ръст през първото полугодие на 2018 г., като очакват известно подобрение през второто полугодие в резултат на подобряване на условията на пазара на труда, намаляване на задлъжнялостта на домакинствата и запазване на благоприятната парична и кредитна политика.

Преразглеждането на икономическата прогноза се дължи на неблагоприятни външни условия, такива като растящото напрежение в търговията със САЩ.

Европейската комисия влошава оценката си за икономическия подем на Великобритания през 2018 г. до 1,3 % от майските 1,5 %, запазвайки прогнозата за следващата година – 1,2 %. Сега се очаква, че БВП на Германия, най-голямата икономика в еврозоната през тази година ще се увеличи с 1,9 % и през 2019 г. - също с 1,9 %,  докато по-рано се прогнозираше съответно с 2,3 % и 2,1 %.

За Франция се очаква влошаване през тази година до 1,7 % от 2 %, а за следващата година – до 1,7 % от 1,8 %.

В същото време ЕК подобрява прогнозата си за Финландия през 2018 г. до 2,8 % от 2,5 %. Очаква се и повишение на потребителските цени в Германия, Франция, а също и във Великобритания.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 08.08   1709 г. – В Португалия е извършен първият успешен опит за полет с балон, изпълнен с топъл въздух. 1786 г. – С покоряването на връх Монблан Джак Балма и Мишел...