Бундестагът прие закон за ратификацията на Лисабонския договор

09.09.2009 | 11:51
по статията работи: econ.bg
Законът беше поискан от Федералния конституционен съд и трябва да даде повече правомощия на парламента по отношение на приемането на нови европейски закони
Бундестагът прие закон за ратификацията на Лисабонския договор

Долната камара на германския парламент (Бундестаг) прие закон, позволяващ ратификацията на Лисабонския договор в Германия, предаде EUobserver. Така фокусът относно бъдещето на документа отново се измества към Ейре.

Законът беше поискан от Федералния конституционен съд и трябва да даде повече правомощия на парламента по отношение на приемането на нови европейски закони. В негова полза гласуваха 446 депутати, а 46 се обявиха „против”.

На практика новият законодателен акт се състои от четири закона. Те обхващат всички възможности при опити за евентуална законодателна промяна на Лисабонския договор. Единият закон позволява решенията да се взимат с квалифицирано мнозинство от германския парламент, а не с пълно единодушие, ако всички страни-членки на ЕС са съгласни с дадената промяна. Втората норма покрива промените, които трябва да се направят в германската конституция заради ратификацията на Лисабонския договор. Третият закон задължава правителството да информира парламента в писмена форма за всяко свое намерение по европейските въпроси. Парламентът може да приеме своя позиция, а ако правителството не е съгласно с нея, трябва да обясни защо. Дори да няма съгласие, Берлин няма да е задължен да следва позицията на законодателите. Съгласието на парламента ще е задължително само при започването на преговори за приемане на нов член на ЕС и при опит за промяна на европейски договор. Четвъртата норма определя как германските провинции и общини ще си сътрудничат по европейски въпроси.

На 18 септември новият законодателен акт трябва да бъде одобрен и от Бундесрата (горната камара на германския парламент). Едва след това президентът на Германия Хорст Кьолер може да сложи подписа си под Лисабонския договор и той да бъде официално ратифициран.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...