Българинът харчи най-много за храна и комунални услуги

30.11.2016 | 14:40
по статията работи: econ.bg
България е била сред страните, в които разходите на домакинствата за жилища, вода, електроенергия и други горива са сред най-ниските в ЕС - около 18,5 на сто от общите разходи, отчита Евростат
Българинът харчи най-много за храна и комунални услуги
Снимка: под лиценза на creative commons

Най-големите разходи на българските домакинства през миналата година са били за храна и за поддръжка на дома /вода, електричество и други горива за отопление/, сочат данни от анализ на Евростат за разходите на домакинствата в ЕС-28 с цел консумация през 2015 г., подкрепени с цифри за потреблението у нас и от националната статистика.

България е била сред страните, в които разходите на домакинствата за жилища, вода, електроенергия и други горива са сред най-ниските в ЕС - около 18,5 на сто от общите разходи, отчита Евростат.

Най-ниски по това перо са били разходите в Малта - 10 на сто, Кипър - 16,6 на сто, Естония - 18 на сто, България - 18,5 на сто, Португалия и Словения - по 18,8 на сто и др.

По данни на националната статистика през миналата година българинът е харчил най-много за храна - по 3510 лева на домакинство и по 1463 лева на човек.

Разходите за жилището са втори по размер за българите - по 1598 лева на домакинство и по 666 лева на човек.

На трета позиция са разходите на българските домакинства за транспорт - по около 800 лева на домакинство и по 330 лева на човек.

Разходите за здравеопазване са били по около 600 лева на домакинство и по 250 лева на човек, а за алкохол и цигари - по 489 лева на домакинство и по около 200 лева на човек.

През миналата година домакинствата в ЕС са отделили близо 2 трилиона долара или около 25 процента от общите разходи за поддръжка на жилищата, за вода, отопление и други горива, т.е. върхът на пирамидата е бил обърнат към жилищните нужди на европейските домакинства, отчита Евростат.

Най-високи са били жилищните разходи в Дания - около 30 на сто, Финландия - 28 на сто, Франция и Швеция - по 26 на сто, Чехия и Великобритания - по 25 на сто и др.

Следващият най-голям разход за домакинствата в ЕС е бил за транспорт - 13 на сто.

За храна /без алкохол/ европейците са отделяли по 12,3 на сто; за различни видове сервиз и услуги - по 11,5 на сто; за култура и ресторанти - по 8,5 на сто; за алкохол и цигари - по 4 на сто и за здравеопазване - по 3,9 на сто.

Най-нисък дял от разходите на европейските домакинства е бил отделян за комуникация - 2,5 на сто и за образование -1,1 на сто, отчита Евростат.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 09.04   193 г. – Септимий Север е обявен за римски император. 1387 г. – Османският владетел Мурад I превзема Солун. 1413 г. – Хенри V е коронован за крал на...