България влезе в "Южен поток"

15.11.2012 | 14:50
по статията работи: Петър Чернев
Борисов: Тръбата ще гарантира, че няма да има нова газова криза
България влезе в "Южен поток"

Газопроводът „Южен поток“ трябва да бъде завършен до края на месец декември 2015 г. Тогава стана ясно по време на подписването на окончателното инвестиционно споразумение за проекта между България и Русия. Българският подпис бе последният, от който се нуждаеше Русия, за да започне строежът на ключовия за нея тръбопровод.

Според премиера Бойко Борисов проектът ще гарантира, че България винаги ще може да си отклони газ и по този начин ще бъде избегната възможността за повторение на газовата криза от началото на 2009 г. Министър Делян Добрев припомни, че дължината на трасето на българска територия ще е 540 км. Входната точка на проекта ще се намира южно от Варна, а изходната ще се намира в Северна България, близо до границата със Сърбия.

Според предварителните разчети проектът у нас ще струва над 3 млрд. евро. Той трябва да се изплати за 15 години. Министър Добрев призна, че на този етап липсва яснота колко точно ще струва тръбата. Това е така, тъй като тепърва предстои да бъдат избрани строител, доставчик на тръби и др. Когато всички тези неща станат ясни, ще се получи реалната крайна цена.

Министър Добрев обясни, че България има подписан транзитен договор с Русия до 2030 г. Той не е променян и страната ни ще продължи да получава приходи, които ще са поне в същия обем. За миналата година от транзит на газ „Булгаргатрансгаз“ е получила 157 млн. лв.

Бъдещата такса, която ще бъде получавана за количествата „синьо гориво“ по „Южен поток“, ще бъде допълнително калкулирана. Основните параметри обаче са договорени – 8% норма на възвращаемост и 15 години за изплащане на проекта.

„На 7 декември в Анапа (пристанищен град на руското черноморие - бел.ред.) ще има тържествени прояви, свързани с началото на строителството на газопровода", каза Алексей Милер. По време на днешното събитие стана ясно, че на дневен ред не седи това дали премиерът Бойко Борисов ще присъства на церемонията по „първа копка“.

"Южен поток” трябва да премине по дъното на Черно море, през България, Сърбия, Унгария, Словения и да достигне Северна Италия. Първите газови доставки в Европа по него се очакват през първото тримесечие на 2016 г.

По-рано днес стана ясно, че България е договорила 20% отстъпка от цената на руския газ, който получава от "Газпром". Отпадат посредниците при сделките със "синьо гориво".

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 11.04   1079 г. – Със заповед на полския крал е екзекутиран епископа на Краков Станислас, който по-късно е канонизиран и става покровител на Полша. 1241 г. –...