България и Израел подписаха споразумение за правата на работниците

20.12.2011 | 12:11
по статията работи:
Пращаме строителите си в Израел
България и Израел подписаха споразумение за правата на работниците

България и Израел подписаха споразумение за регулиране на временната заетост за определени сектори на икономиката и в двете държави, а освен това ще урежда и социалната сигурност. Това стана днес като спогодбата подписаха министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, а от израелска страна споразумението парафира в. и. д. посланик на Израел Авраам Хаддад.

Спогодбата влиза в сила от датата на нейното подписване и се сключва за срок от три години, като при съгласуване между страните действието й се продължава автоматично за нови периоди от по една година. В случай на прекратяване действието на спогодбата, правата, придобити от чуждите работниците по време на нейното действие, се запазват.

Спогодбата е с рамков характер и урежда въпросите, свързани с регулирането на временната заетост на граждани на двете държави за определени сектори на икономиката на съответната държава, договорени според съответната правителствена политика. Броят на наеманите граждани по спогодбата зависи от броя на наличните предложения за работа в рамките на определян ежегодно контингент.

В приемащата държава работниците се ползват със същите трудови права и задължения, които са в сила за местните работници, както и от еднаква защита при прилагане на законодателството в областта на безопасността и здравето при работа.

В областта на социалната сигурност ще се прилага двустранният договор между двете държави, сключен на 25 март 2008 г. Възнаграждението на работниците, както и условията им на труд, се определят индивидуално в сключения трудов договор и са в съответствие с приложимото законодателство в приемащата държава спрямо работници, които притежават същата професия и квалификация.

Компетентните институции, които прилагат процедурите за изпълнение на согодбата за страната ни са - Агенцията по заетостта (АЗ) към Министъра на труда и социалната политика, а за Израел - Службата по въпросите на населението и имиграцията в Министерството на вътрешните работи (относно български работници в Израел) или друга институция, определена с решение на израелското правителство (във всички останали случаи).

На този етап между компетентните институции на двете държави се подписва процедура относно посредничеството за наемане на български работници за временна заетост в строителството в Израел.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 22.10   1575 г. – Основан е град Агуаскалиентес. 1633 г.– Китайската династия Мин побеждава Холандската източноиндийска компания в Битката в залива Люолуо,...