България разполага с два месеца да подобри енергийната си ефективност

22.10.2015 | 17:04
по статията работи: Десислава Маданска
Иначе Брюксел ще наложи на страната ни финансови санкции
България разполага с два месеца да подобри енергийната си ефективност
Снимка: Thinkstock/Guliver

Европейската комисия поиска от единадесет държави-членки, сред които и България, пълно транспониране на евродирктива за енергийната ефективност. За да направи това страната ни разполага с два месеца. Ако България не изпълни своите задължения, Брюксел може да реши да предяви иск пред Съда на ЕС и да поиска налагането на финансови санкции, съобщиха от ЕК.

Съгласно тази директива държавите от ЕС трябва да реализират икономии на енергия от 1 януари 2014 г. до 31 декември 2020 г. Те трябва да направят това чрез използване на схеми за задължения за енергийна ефективност и/или други целенасочени политически мерки за насърчаване на енергийната ефективност в домакинствата, промишлеността, сградите и транспорта. Директивата трябваше да бъде транспонирана в националното право до 5 юни 2014 г.

другите страни, получили ултиматум, са Белгия, Кипър, Чешката република, Испания, Финландия, Унгария, Литва, Люксембург, Полша и Португалия.

Директивата за енергийна ефективност беше приета през 2012 г. и предвижда пакет от законообвързващи мерки, които да помогнат на ЕС да постигне целите си за 20% енергийна ефективност до 2020 г. Според директивата всички страни-членки трябва да използват енергията по-ефикасно на всички степени от веригата от производството ѝ до финалната ѝ консумация.

Мерките предвиждат подобряване на ефикасността на отоплителните системи, поставяне на двойно остъкление, изолиране на таваните на сградите. Публичният сектор се задължава да купува само енергийно ефективни сгради, продукти и услуги. Ежегодно правителствата трябва да извършват реновиране с цел увеличаване на енергийната ефективност на 3% от недвижимата си собственост и др.

211927

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 04.06   1783 г. – Братя Монголфие демонстрират своя балон с горещ въздух. 1880 г. – 2 Обикновено Народно събрание на Княжество България приема закон, с който се...