Българска бизнес делегация проучва корейския опит за подкрепа на малкия и средния бизнес

01.03.2019 | 17:30
по статията работи: econ.bg
ИАНМСП бе организатор на заключителната конференция, която бе проведена през март 2017 г. в София Тех Парк и по време на която бяха представени и дискутирани резултатите от реализацията на програмата
Българска бизнес делегация проучва корейския опит за подкрепа на малкия и средния бизнес
Снимка: Пресцентър на ИАНМСП

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/ д-р Бойко Таков е на посещение в Република Корея  за участие в официалната трета част от проект Knowledge Sharing Program (KSP) под надслов „Interim Reporting and Policy Practitioners’ Workshop“. Програмата на посещението даде възможност на представителите на институции и на бизнеса българската в делегация да посетят агенции и институции, свързани с темата и да обсъдят опиат и добрите практики с корейски специалисти на място.

Една от важните срещи бе в Министерство на малките, средните и стартиращите предприятия. Това е правителствена организация, чиято цел е да засили конкурентоспособността и да подкрепи иновациите на малките и средните предприятия (МСП) и микропредприятията (МСП). Д-р Таков и представителите на българския бизнес се запознаха също така и с дейността на корпорацията SBC Training Institute - организация с нестопанска цел, финансирана от правителството, създадена за прилагане на правителствени политики и програми за стабилен растеж и развитие на корейски МСП, както и с опита и практиките на Корейската агенция за насърчаване на технологиите и информацията за МСП (TIPA). TIPA е създадена като специализирана държавна агенция за финансиране на научноизследователска и развойна дейност, която подпомага малките и средни предприятия (МСП) да извършват иновации в управлението чрез предоставяне на професионални услуги, свързани с комуникации и технологични иновации.

Д-р Таков се срещна с представители на ръководството на Корейски институт за развитие на технологиите (KIAT), която организира подпомагането на промишлените технологии и планирането на политиката, сътрудничеството между индустрията и академичните среди, разработването на материали и компоненти, международното сътрудничество в областта на технологиите, комерсиализацията на технологиите и местната промишленост и подкрепата на средно ниво.

Интересни и полезни за българските представители на деловите среди бяха срещите в Корейска агенция за насърчаване на търговските инвестиции (KOTRA)- финансирана от държавата организация за насърчаване на търговията и инвестициите, управлявана от правителството на Южна Корея. Както и в Korea Venture Investment Corporation (KVIC)  - е специализиран фонд за рисков капитал, управляващ фонд от фондове. KVIC подкрепя растежа на МСП и рисковите фирми, като осигурява стабилен капиталов източник на пазара на рисков капитал. Също така, KVIC полага много усилия за глобализиране на рисковата екосистема и прави стартиращите компании глобални. Специална Програма за ускоряване на инвестиционните технологии за стартиране е предназначена да идентифицира и подкрепя най-обещаващите стартиращи компании с иновативни идеи и новаторски технологии. 

Проучен беше и опитът и на други структури. Фондация ИНОПОЛИС - професионална институция за комерсиализация на технологии, която ефективно осъществява дейността по насърчаване на семейството в съответствие със специалния закон за насърчаване на специални научноизследователски и развойни зони и др. 

PanGyo Techno Valley Pangyo Techno Valley е усъвършенстван и иновативен клъстер, фокусиран върху технологиите за термоядрен синтез за засилване на националната конкурентноспособност и функцията за самодостатъчност.

Комплекс за цифрова индустрия на G-Valley в Сеул е авангарден ИКТ клъстер, градски комплекс за високотехнологични индустрии, фокусиран върху рискови, ИТ и индустрии на знанието. Започва с производството на текстил и облекла като основни елементи за насърчаване на корейските експортни индустрии, но впоследствие лабораториите и начинанията на конгломератите се насочват в областта на високотехнологичните индустрии с добавена стойност и информационно-познавателните индустрии.

Интересен обект за обмяна на опит и практики е и Консорциумът LG Electronics LG Electronics Inc. е южнокорейска мултинационална компания за електроника със седалище в Yeouido-dong, Сеул, Южна Корея и е част от LG Corporation, в която работят 82 000 души, заети в 119 местни филиали по света. Консорциумът LG Electronics осигурява професионално обучение за МСП с помощта на инфраструктурата и оборудването на LG Electronics. 

Изпълнителният директор на ИАНМСП и представителите на българските институции посетиха и Корейската асоциация за международна търговия (KITA) – освен че  представлява  интересите на корейските световни търговци, тази структура изпълнява и разнообразни други роли, включително: предоставяне на практическа подкрепа на търговските дружества, привличане на търговско сътрудничество от частния сектор, формулиране на нови търговски стратегии, насърчаване на професионалисти в търговията и изграждане на търговска инфраструктура.

Проектът Knowledge Sharing Program (KSP) се финансира от правителството на Република Корея и се изпълнява в рамките на осем до десет месеца. До момента е преминал през няколко фази на подготовка за консултиране в областта на малките и средните предприятия. Проектът е насочен към възможностите за развитие, след получаване на професионална експертиза и представяне на успешни добри практики от страна на екип от корейски консултанти. Очакваните резултати са изграждане на капацитет, допринасящ за развитието на експортната ориентация, информираност, партньорства и международно присъствие на българските МСП и стартиращи компании на пазара.

След посещение на екипа от корейски експерти и консултанти през ноември 2018 г. и януари 2019 г. в София Тех Парк, KDI (Korean Development Institute) организира провеждането на третата част от проект Knowledge Sharing Program (KSP),  под надслов „Interim Reporting and Policy Practitioners’ Workshop“, в в гр. Инчон, Република Корея. 

В рамките на програмата „Обмен на знания“ (Knowledge Sharing Program) в периода 2016 – 2017 г. Корея и България реализираха проект в областта на изследователската и иновативна дейност, стоковите пазари и дейността на малките и средни предприятия, по който партньори от българска страна бяха Изпълнителната агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), Министерството на образованието и науката и Институтът за икономически изследвания при Българската Академия на науките, а от корейска - Корейският институт за развитие. 

ИАНМСП бе организатор на заключителната конференция, която бе проведена през март 2017 г. в София Тех Парк и по време на която бяха представени и дискутирани резултатите от реализацията на програмата. Целта на конференцията бе да се представи корейският опит в областта на иновациите, като се предостави възможност за създаване на преки бизнес контакти и се създадат условия за внедряване на добри производствени и търговски практики, трансфер на знания и технологии. Месец по-късно в рамките на посещението на Корейската Асоциация на вносителите (KOIMA), ИАНМСП организира бизнес форум с двустранни срещи с участието на над 50 МСП и подписа Меморандум за разбирателство с KOIMA.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 27.06   678 г. – Свети Агатон (по произход грък) е избран за римски папа на 100-годишна възраст. 1328 г. – Херцогиня на Бавария Елизабета Сицилийска се омъжва за...