Бюджетният излишък продължава да набъбва

01.09.2016 | 10:00
по статията работи: econ.bg
Към края на юли приходите по КФП са 20,54 млрд. лева, което представлява 62,2% от предварителните разчети. На годишна база приходите са с 1,52 млрд. лева, или 8%, по-високи. Данъчните и неданъчните приходи са с 1,6 млрд. лева повече - до 15,74 млрд. лева
Бюджетният излишък продължава да набъбва
Снимка: под лиценза на creative commons

Бюджетният излишък продължава да расте, сочи справката на Министерството на финансите за изпълнението на консолидираната бюджетна програма (КФП) на касова основа. През юли салдото по програмата е положително в размер на 3,27 млрд. лева. Към края на юли 2015 година финансовото министерство отчиташе дефицит от 789 млн. лева.

Прогнозата за август сочи, че отново ще има ръст на излишъка - до 3,28 млрд. лева.

От данните е видно, че приходите по КФП растат, увеличават се и средствата от Европейския съюз, което е в основата на подобрението на  бюджетните позиции. Министърът на финансите Владислав Горанов предупреди преди време обаче, че към края на годината е нормално излишъкът да намалява, защото тогава и разходите ще се повишат.

Към края на юли приходите по КФП са 20,54 млрд. лева, което представлява 62,2% от предварителните разчети. На годишна база приходите са с 1,52 млрд. лева, или 8%, по-високи. Данъчните и неданъчните приходи са с 1,6 млрд. лева повече - до 15,74 млрд. лева.

Приходите от преки данъци са 2,68 млрд. лева, а от косвени - 7,96 млрд. лева. Това са приходите от ДДС, мита и акцизи. Приходите от ДДС са с почти 442 млн. лева повече до 5,08 млрд. лева. Невъзстановеният ДДС към края на юли е 135,9 млн. лева.

58,1% от планираните приходи от социални и здравни вноски вече са събрани. Към 31 юли в хазната са постъпили общо 4,1 млрд. лева по това перо.

Разходите по консолидираната фискална програма, в които се включва и вноската на България към бюджета на ЕС, са 17,26 млрд. лева, което е 49,6% от разчетите в началото на годината. Към юли миналата година разходите по програмата бяха 18,2 млрд. лева. По-ниското усвояване на разходите е в резултат на забавяне на капиталови разходи, уточняват от финансовото министерство.

В първите седем месеца на годината България е внесла общо 467 млн. лева в бюджета на ЕС.

Фискалният резерв достига 14,5 млрд. лева.

Според прогнозата на Министерството на финансите доброто изпълнение на бюджета ще продължи и през август. Предварителните разчети сочат, че очакваните приходи са в размер на малко над 23 млрд. лева (69,8% от годишните разчети), а разходите ще достигнат 19,74 млрд. лева. В бюджета на ЕС България трябва да е внесла 536,4 млн. лева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 28.03   37 г. – Сенатът на Римската империя удостоява император Калигула с титлата Принцепс. 193 г. – Римският император Пертинакс е убит от Преторианската гвардия,...