Бюджетът на плюс с 8.6 млн. лв. за март

18.04.2011 | 15:05
по статията работи:
За периода януари-март 2011 г. бюджетният дефицит се е свил до 741.9 млн. лв.
Бюджетът на плюс с 8.6 млн. лв. за март

Кодова дума за SMS-играта на Econ.bg (за периода 18-20 април 2011 г.): DESET

Повече за играта ще научите ТУК. Участвайте, за да  спечелите големите награди, които раздаваме по случай 10-ия рожден ден на Econ.bg!

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) за месец март 2011 г. е положително в размер на 8.6 млн. лева. Това става ясно от предварителни данни на Министерството на финансите.

За периода януари-март 2011 г. бюджетният дефицит се е свил до 741.9 млн. лв., спрямо 1 669.0 млн. лв. за тримесечието на 2010 година. Бюджетното салдо отчита подобрение с 927.1 млн. лв. спрямо същия период на предходната година или в номинално изражение дефицитът за първото тримесечие на 2011 г. е намалял с повече от 55 на сто спрямо същия период на миналата година.

Подобрението на бюджетната позиция се дължи на по-добро представяне, както в частта на приходите, така и в частта на разходите.

По отношение на приходите се отчита ръст спрямо същия период на предходната година с 358.3 млн. лв. (6.9%) основно в частта на данъчните приходи. Добро е изпълнението при косвените данъци и приходите от осигурителни вноски. Изпълнението на параметрите в частта на преките данъци и другите данъци по ЗКПО остава близко до отчетеното за същия период на предходната година, докато при имуществените данъци, постъпващи по бюджетите на общините, се отчита минимален спад. Неданъчните приходи също остават близки до отчетените постъпления за първото тримесечие на 2010 година.

От страна на разходите също се отчита подобрение, като консолидираните разходи намаляват спрямо първото тримесечие на 2010 г. с 568.8 млн. лева (8.7%). В структурно отношение спрямо същия период на предходната година капиталовите разходи, разходите за издръжка, разходите за субсидии за нефинансови предприятия и разходите за заплати и възнаграждения за персонала са по-ниски, докато при социалните и здравноосигурителните плащания се отчита ръст.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 21.02   1613 г. – Михаил Романов е избран за цар на Русия. 1719 г. – Улрика Елеонора се възкача на престола на Швеция и премахва абсолютната монархия в тази...