Германски учени търсят източника на бактерията убиец в ресторант в северния германски град Любек, съобщи БНР.
Седемнайсет души се разболяха след хранене там, предаде Ройтерс като се позова на местен вестник. Сред тях са група германски данъчни служители и туристи от Дания, отбелязва вестник "Любек Нахрихтен".
Според микробиолога от университетския медицински център Шлезвиг-Холщайн - Вернер Солбах обаче причината за заразата не е в ресторанта.
Въпреки това веригата за доставки може да насочи към начина на предаване на патогена.
Германското списание "Фокус" съобщава днес, че властите разследват теория, според която епидемията е започнала в началото на месец май в Хамбург, а хората са започнали да се разболяват седмица по-късно, което е в съответствие с инкубационния период на Е.коли.
Предполага се, че замърсяването на храната е било причинено от лошата хигиена във ферма, при транспортирането, в магазин или в заведение за хранене.
Здравните власти предупреждават да бъдат избягвани някои сурови зеленчуци в северна Германия. През последните два дни са били регистрирани 199 нови случаи на редкия щам на бактерията.