Василев против диктат на цените на тока

22.05.2013 | 12:55
по статията работи: Ралица Стоянова
Икономическият министър призова депутатите да не взимат лесни решения
<p>Асен Василев</p>

Служебният министър Асен Василев се опита да разубеди депутатите да не налагат мораториум на цената на тока. 

Коментарът на Василев идва, след като по-рано социалистът и шеф на парламента Михаил Миков заяви, че левицата ще работи за налагане на запор на цената на електроенергията.

Министърът намекна, че, ако това се случи, след година, хората отново ще излязат на протести и отново ще има спешно изслушване в Народното събрание за кризисното състояние на енергетиката, пише iNews.bg.  

Василев апелира към депутатите да не вземат лесни решения. Той ги покани също така да седнат на една маса, за да се запознаят с анализа, направен по време на мандата му, както и с мерките, предприети за стабилизиране на системата.

Василев каза, че нужните документи за оздравяване на сектора са подготвени, но като служебен министър той не може да ги предложи за гласуване в парламента. 

Според него решенията на проблемите в сектора няма да се случат с налагане на диктат върху цените. От думите му стана ясно, че налагането на мораториума може да бъде само краткосрочна мярка. 

Министърът каза, че е можел да избере лесния подход и да помоли шефа на ДКЕВР да премести ценовия период от 1 юли на 1 септември. Така щял да завещае проблемите на следващите управляващи. Според него не бил вариант да се кара с новоизбраните народни представители и да си прехвърлят топката от една градинка в друга градинка. 

Василев уточни, че всяка година в системата има недостиг от стотици милиони. Той каза, че решаването на проблемите минава чрез премахването на неефективностите в държавните предприятия, през законодателни промени.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...