Михаил Миков: Ще се занимаем с мораториум на цената на тока

22.05.2013 | 09:23
по статията работи: Петя Бързилска
Според него парламентът трябва да си влезе във функцията и да се прехвърли върху реалните проблеми на хората
Михаил Миков: Ще се занимаем с мораториум на цената на тока

Новоизбраният председател на Народното събрание Михаил Миков очаква усилен работен ден. Днес ще се занимаем с въвеждането на мораториум за цената на тока. Предстоят изслушвания на шефа на ДКЕВР, БЕХ, НЕК, за  да се разбере какво се случва с цената тока, обясни Миков.

Според Миков парламентът трябва да си влезе във функцията и да се прехвърли върху реалните проблеми на хората. За да се стигне до консенсус по проблемите обаче, трябва сговор с опозицията.

Днес парламентът ще изслушва министър-председателя на Република България Марин Райков, министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Освен тях за състоянието на сектор енергетика и цените на електрическата енергия ще бъдат изслушани председателя на Държавната агенция за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова и изпълнителния директор на Националната електрическа компания (НЕК) Крум Анастасов.

По думите на Миков ГЕРБ трябва да помогнат, а не да създават проблеми. В ГЕРБ, по думите на Миков, има и нови, способни хора, не само правни примитиви. Според него Народното събрание има облагородяваща роля, възпитава уважение към парламента като институция. Той посочи, че "се надявам в този парламент това да бъде така, освен това трябва да се промени и в езика".

Миков е на мнение, че са необходими няколко основни неща, за да бъде продуктивен парламентът -  необходим е диалог, второ да се върне институционалността. "Канцлерският характер не решава проблемите. Нужно е също и самоуважение. Да не даваме лош пример на децата си”, посочи председателят на парламента.

По отношение на действията на ГЕРБ Миков заяви, че поведението им е парадоксално, защото хем искат да управлават, хем да касират изборите. "Борисов иска да печели време, за да не се формират институциите", смята той. Това се виждало и по отношение на "игричките”, с които се занимавали депутатите от спечелилата изборите партия. Вчера Централната избирателна комисия са освободили двама депутати на БСП, но не са пуснали други двама на тяхно място. Тези двама депутати обаче така или иначе трябва да влязат, каза Миков.

Относно консултациите на Борисов в президентстовто, Миков посочи, че очевидно ГЕРБ няма капацитет да излъчи правителство и затова е разумно партията да бъде в опозиция и да не пречи. Според депутата планът Орешарски е сложен на масата от няколко дни и е предмет на оживена дискусия.

По думите му една от първостепенните задачи в момента е да се види състоянието на икономиката, реалностите такива, каквито са. "След разрухата на ГЕРБ трябва да се види къде сме и с какво разполагаме”, допълни той.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...