Влоговете над 100 хил. евро в КТБ гарантирани след данъчна ревизия

16.07.2014 | 10:17
по статията работи: Мария Стоянова
Депутатите подкрепят специалния закон за финансовата институция
Влоговете над 100 хил. евро в КТБ гарантирани след данъчна ревизия

Гарантиране на всички влогове над 200 хил. лева са обсъждали депутатите във връзка със ситуацията около Корпоративна търговска банка (КТБ). Вложителите на суми над гарантираните от Фонда за гарантиране на влоговете ще могат да си получат парите след като докажат произхода им и дали са платени данъците за тях. Консенсус по този въпрос са постигнали БСП, ДПС и ГЕРБ, информира „24 часа“.

Хората с влогове до 200 хил. лв. ще имат достъп до парите си до месец след отваряне на банката, докато по-големите суми ще се теглят най-рано до 6 месеца след като КТБ отвори врати.

Бившият премиер Бойко Борисов потвърди, че неговите депутати ще подкрепят подготвения специален закон за КТБ. От своя страна обаче те настояват за актуализация на бюджета. Очаква се в следващите дни финансовият министър Петър Чобанов да внесе двата законопроекта в парламента. Вероятно те ще бъдат гласувани заедно.

Според проектозакона за преструктуриране на КТБ предвижда отделянето на 3,7 млрд. лв. за извършване на прехвърляне на влоговете от "Корпоративна търговска банка" в "Креди Агрикол". Тези средства ще бъдат отделени от държавата и от фонда за гарантиране на влоговете, а финансовата институция ще стане държавна.

Необходимото финансиране за прехвърлянето ще бъде до размер на разликата между привлечените средства, представляващи пасивите, и кредитите, представляващи активите.

2,1 млрд. лв. от средствата за прехвърляне на влоговете ще бъдат отпуснати от фонда за гарантиране на вземанията. Останалите 1,6 млрд. лв. ще бъдат акумулирани от емисия на ДЦК.

В проектозакона се предвижда още "портфейлът от качествените активи и всички влогове" на КТБ да бъде прехвърлен в "Креди Агрикол". В това число няма да влизат влоговете на членовете на Управителния съвет на банката, както и тези на директорите и вътрешния одитор, външния одитор, заверил отчетите, както и съпрузите и роднините по съребрена линия на всички изброени лица.

Заедно с това друго изключение от предложението са влоговете на лицата с акции над 5% право на глас, както и парите, които са били натрупани като лихва за последния лихвен период за сумите над 196 хил. лв. на едно лице.

Влоговете на бюджетните организации ще бъдат прехвърлени наред с активите, които ги обезпечават. За тях ще се открие безсрочен левов депозит на Министерството на финансите. Те ще им се възстановят за сметка на пари от централния бюджет.

Остават 2,2 млрд. лв. депозитите, които не се покриват от държавната гаранция. Те ще бъдат обезпечени със здрави активи от Корпоративна търговска банка на същата стойност.

В това число влизат постъпления от редовно обслужвани кредити. Също така ще бъде извършена продажба на активи, собственост на финансовата институция. Те възлизат общо на около 700 млн. лв. Сделките за продажба ще бъдат извършени от Националната агенция за приходите.

Представителите на парламентарните партии са взели решението за въвеждане на специалния закон за КТБ, след като от проверката на финансовата институция е станало ясно, че в нея има средства на много държавни и частни компании. В момента парите на общо 75 000 души са блокирани в банката.

Припомняме, че вчера (16 юли) стана ясно, че Корпоративна търговска банка няма да отвори врати на 21 юли. От Българска търговска банка обявиха, че финансовата институция ще продължи да бъде под специален надзор, чийто срок отново беше върнат на три месеца.

По думите на бившия премиер Иван Костов КТБ е нападната, и то с помощта на държавата. Той предупреди, че ако продължи да се влошава ситуацията в банковия сектор, има опасност Валутният борд да падне. 

Според КТ "Подкрепа" разиграваният сценарий с КТБ е ориентиран към унищожаване на банката, за замитане на следи от финансови престъпления на всякакви участници, както и към отнемане на собствеността на нейни акционери.

От "Правен свят" пък твърдят, че управляващите са заблудили клиентите на банката, че всички те ще получат пълния размер на депозитите си, което поражда възможността за завеждане на дела срещу БНБ и държавата от страна на вложителите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 15.04   1715 г. – В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. – Литва е...