Въвеждат ред при раздаването на бонуси на администрацията

20.06.2012 | 14:04
по статията работи: Петър Чернев
Законът за държавния служител влиза в сила от 1 юли. Всички плащания към чиновниците ще се въвеждат в класификатор
Въвеждат ред при раздаването на бонуси на администрацията

Новият класификатор на длъжностите и всички наредби, включени в Закона за държавния служител, бяха одобрени по време на заседанието на министрите. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков след края на Министерския съвет. По думите му това означа, че от 1 юли законът ще влезе в сила, информира iNews.bg.

До 1 август във всички министерства и ведомства трябва заплатите да са ясни, като в класификаторите ще се вкарат всички досегашни доплащания. Това на практика означава, че в различните министерства чиновници на една и съща позиция трябва да получават равни възнаграждения.

Въвежда се и ред и в бонусната система. Това коментира още вицепремиерът Дянков, цитиран от БНР. От началото на следващия месец отпада допълнителното заплащане на чиновниците и те вече ще получават само заплати.

Той добави:  "Една от основните идеи беше точно това- наистина да се знае кой какви пари получава, защото в момента и самите работодатели, като получаваме справка кой колко получава, ние получаваме основната заплата. Сега от 1 юли вече брутното заплащане ще бъде наистина това, което чиновниците получават. Това има един голям положителен ефект за кредитиращия пазар, защото голяма част от чиновниците като отидат да си търсят заем могат да покажат само заплатата си, не могат да покажат ДМС от комисията и т.н. какво получават и влизат в по-лоши категории за лихвите, които получават. Сега те ще имат брутната си заплата, която в голяма част от администрацията ще бъде по-голяма от това, което досега са получавали, но ще бъде изчистена от всички допълнителни плащания".

Всяко министерство на тримесечие ще се отчита за допълнителното материално стимулиране – до 80% за най-добрите служители, но общо не повече от 30% от фонд "Работна заплата" за ведомството. Новата система ще наложи министерствата с по-малко пари след преизчислението да вдигнат заплатите на някои служители, за да отговорят на класификатора.

Допълнителните суми за покриване на стандартите на Закона за държавния служител ще се осигурят чрез преразпределение на средства от министерства с повече приходи. Това съобщи пред журналисти в МС министър Дянков след заседанието на кабинета. Сред тях са ведомства, в които има допълнителни приходи от концесии, например - МИЕТ, МРРБ, МФ.

В новия Класификатор на на длъжностите в администрацията  са прецизирани изискванията за заемане на длъжностите в държавната администрация, които досега бяха разнородни и не винаги съобразени с изискванията в специалните закони. Като цяло необходимите изисквания за професионален опит и ранг се намаляват. Целта е да се създадат по-добри възможности за кариера на служителите, както и млади хора, с по-малък професионален опит, да имат възможността да кандидатстват за работа в държавната администрация, информира пресцентърът на МС.

В Наредбата за прилагане на Класификатора са дадени описания на длъжностите в администрацията, позволяващи тяхното разграничение по отношение на изпълняваните функции. Обособяват се степени на длъжността „социален работник”, свързани с ясното разграничаване на функциите, изпълнявани от тази длъжност и осигуряването на по-добри възможности за задържане, кариера и заплащане на тази категория служители.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Катаджия спира кола... - Защо карате с превишена скорост? - Ами заседях се с приятели, празнувахме Великден, а пък жената сигурно се е притеснила. - Какъв Великден, той мина преди няколко...
На този ден 17.07   1332 г. – В Битката при Русокастро българската армия, начело с цар Иван Александър, нанася поражение на византийската, ръководена от император Андроник III...