В София се търсят се жилища с открити пространства

29.04.2020 | 17:35
по статията работи: econ.bg
През първото тримесечие на 2020 г. ценовите ръстове се ускориха, а средната цена в София подмина границата от 1100 евро/кв.м., около която гравитираше от края на 2017 г.
В София се търсят се жилища с открити пространства
Снимка: Пресцентър на МРРБ

Изключително голяма активност през първите 3 месеца на годината и ускоряване на ценовия растеж до около 4% на годишна база. Така се е развивал имотният пазар в София до средата на март, когато беше въведено извънредното положение. Последва отдръпване на пазарните участници, спад в запитванията и огледите и временна пауза на намеренията за покупка до преминаване на епидемията. Това показва анализът на Bulgarian Properties за периода.

"Досега не се беше случвало толкова рязко превключване от бум в пауза, но доброто състояние на пазара преди кризата дава основание да смятаме, че възстановяването ще бъде бързо при благоприятно развитие на епидемията и последвалата от нея икономическа стагнация", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

И данните на Агенцията по вписванията показаха съвсем лек спад на сделикте за първите три месеца. 

В същото време през април вече се отчитат раздвижване след първоначалния шок и търсене на жилища с открити пространства.

През първото тримесечие на 2020 г. ценовите ръстове се ускориха, а средната цена в София подмина границата от 1100 евро/кв.м., около която гравитираше от края на 2017 г.

Данните на компанията сочат средна цена на жилищата в София на база реални сделки 1120 евро/кв.м. спрямо 1080 евро/кв.м. за първото тримесечие на 2019 г., което е нарастване с около 4% на годишна база. Ръст от 2.2% има и спрямо последните месеци на 2019 г., когато апартаментите в София се продаваха средно за 1095 евро/кв.м.

Средната обща продажна цена на купените апартаменти също нарасна на 101 130 евро за 2020 г. при 90 960 евро в началото на 2019 г. и 95 230 евро през последното тримесечие на 2019 г. Това е нетен ръст от около 10 хил. евро средно за апартамент в София спрямо същия период на 2019 г.

Сделки се сключваха активно през цялото тримесечие, буквално до момента на обявяване на извънредното положение, обявяват от компанията. Данните й на база новосключени сделки показват задържане на обема от реализирани сделки на сходни нива като тези през първите месеци на 2019 г. По-голямата част от тези сделки вървят към приключване отказите към момента са минимални.

Според данните на Агенцията по вписванията през 1-вото тримесечие на 2020 г. в София са вписани 5285 имотни продажби при 5641 за същия период на 2019 г., което е спад с около 6.3% на годишна база. Това са данни за нотариално изповядани покупко-продажби, а не само за сключени през периода сделки. Този спад има обективни причини и се дължи на извънредното положение и специалния режим на работа на нотариусите, на невъзможността за явяване за нотариално изповядване и отлагането на сделки, както и на все още големия дял на новото строителство в продажбите в София - сделки, които ще бъдат вписвани при прехвърляне на собствеността.

На база на тези данни може да се направи извод, че те все още не отразяват моментното състояние на пазара, а вече отминал негов етап на развитие. Реалното състояние ще се видят в данните за второто тримесечие.

Най-голяма активност се отчита в традиционно предпочитаните квартали като "Витоша", "Манастирски ливади", "Кръстова вада", "Дианабад", централните частни на София, включително широк център - Зона Б-5, Б-18, "Банишора".

Към тях се добавят и големите жилищни комплекси "Младост", "Люлин" и "Надежда", към които винаги има сериозен интерес.

След въвеждането на извънредното положение се повишава интересът към жилища в периферни райони на столицата, в селата около нея, с възможност за изолация, но и лесно придвижване до града. Хората започват да се настройват за по-дългосрочна нужда от собствено пространство на открито, коментират от компанията.

Делът на купените тристайни жилища нараства и се изравнява с този на двустайните - по около 47% от всички. Само 5 % от жилищата са били едностайни или многостайни апартаменти.

Средната площ е 90 кв.м. - нараства от 81 кв.м. в края на 2019 г. поради нарастването на обема на тристайните апартаменти.

Най-купувани са жилищата на 4-ти етаж, като продължава интереса към жилища на по-високите етажи в сгради ново строителство заради хубави гледки, повече простор и светлина, по-малък шум от околни улици и булеварди.

През последните 2 месеца нараства интересът към къщи, партерни апартаменти с дворче и жилища в затворени комплекси с частни дворове и паркова среда.

Все още е много трудно да се правят прогнози поради недостатъчната яснота за времевите хоризонти за справяне с епидемията. Все пак вече разполагаме с някои ранни индикации за развитието на пазара и възстановяването на активността, казват от компанията.

Oт средата на април се забелязва раздвижване, тъй като хората се пренастроиха към новата реалност и започват да възобновяват действия по изпълнение на своите планове и бизнес задачи.

Пазарната активност се възстановява - за това говори нарастващият брой запитвания за имоти, които се върнаха на нивата от преди кризата. Наред с виртуалните огледи започват да се провеждат и все повече присъствени огледи на имоти, без които трудно би се стигало до сделки.

Цените на имотите за момента остават без съществено изменение. Продавачите са в изчаквателна позиция, докато има повече яснота какво предстои. Купувачите също изчакват - по-ниски цени или да видят дали ще останат на работа и при какви условия ще могат да се финансират от банките. Страните са отворени към диалог и преговори.

Интересът е насочен основно към жилища в напреднал етап на строителство или завършени с Акт 16. Също така особен интерес привличат качествените и високостойностни имоти, както и имотите с уникални характеристики и местоположение.

Работата по строителните обекти не спира. Повечето от тях дадоха уверение, че разполагат с нужните материали, финансиране и предпазни мерки, за да продължат да работят. Това става видно в изминалите вече почти два месеца - много от обектите бележат значителен напредък и някои дори биват въвеждани в експлоатация.

Банките продължават да кредитират и като цяло кредитните им продукти не са много по-различни от това, което предлагаха преди кризата. Все пак повишени са изискванията спрямо кредитополучателите, процента на самоучастие и обезпеченията, отбелязват от компанията.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 23.05   1430 г. – Жана д'Арк попада в плен на бургундите, докато се опитва да освободи Компиен. 1498 г. – Джироламо Савонарола, италиански духовник и политически...