В Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ започна сборката на реактора

18.12.2017 | 10:25
по статията работи: econ.bg
След сборката на реактора ще бъдат направени хидравлични тестове на реактора, които ще потвърдят готовността на енергоблока за следващите операции
В Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ започна сборката на реактора
Снимка: под лиценза на creative commons

В реакторното отделение на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ специалистите пристъпиха към процеса по съединяване (сборка) на реактора. Основен проектант и изпълнител на дейностите е Групата компании ASE, инженерингово подразделение на руската корпорация „Росатом“.

„След зареждането на всички 163 топлоотделящи сборки в активната зона на реактор ВВЕР-1000, специалистите пристъпиха към съединяването на реактора. Вече се инсталират вътрекорпусните устройства, блокът на защитните тръби, покрива на реактора“, обясни началникът на реакторния цех на втори ред на Ростовската АЕЦ Олег Висоцкий.

Подетапът на физическото стартиране на Четвърти енергоблок започна на 6 декември със зареждането на първите ТВС. Той отбеляза началото на етапа по подготовката на енергоблока за енергийно стартиране и начало на изработването на електроенергия. 

След сборката на реактора ще бъдат направени хидравлични тестове на реактора, които ще потвърдят готовността на енергоблока за следващите операции – извеждане на реактора на минимално контролируемо ниво на мощност. След това ще се осъществи поетапно набиране на мощност, по време на което се провеждат повече от 100 тестове и измервания.

След приключване на физическото стартиране на новия енергоблок, започва решаващият стадии на пусковите операции - енергийното стартиране и началото на подаване на електроенергия към потребителите, което е планирано за 2018 г.

Пускането на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ ще позволи устойчиво осигуряване на енергоснабдяването на целия южен район на Русия. Сега централата осигурява 46% от производството на електроенергия в региона.

Ростовската АЕЦ е филиал на АО „Концерн Росенергоатом“. В централата се експлоатират реактори ВВЕР-1000 с установена мощност 1000 МВт. Първи енергоблок е въведен в експлоатация през 2001 г., Втори - през 2010 г., Трети – през 2015 г. На 6 декември 2017 г. бе осъществено физическото стартиране на Четвърти енергоблок. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 22.01   1690 г. – Индианското племе Ирокези подписва мирен договор с британските власти в Северна Америка. 1723 г. – В Русия е издадена заповед за борба с...