Геномът на какаото ще спаси шоколадовата индустрия

15.11.2010 | 17:35
по статията работи:
Геномът на какаото беше обявен през септември, от дешифриралите го учен
Геномът на какаото ще спаси шоколадовата индустрия

Оповестяването на генома на какаовото дърво, от което се прави шоколадът, ще спаси шоколадовата индустрия от гибел и ще позволи да бъде създаден по-полезен и вкусен шоколад, твърди Хауърд Яна-Шапиро - един от учените, участвал в дешифрирането му.

Според Шапиро трябва да бъдат създадени какаови дървета, които дават повече добиви, в противен случай търсенето на какао ще надвиши предлагането до 50 години.

Геномът на какаото беше обявен през септември, от дешифриралите го учени, като е защитен от патентоване, така че всички да имат постоянен безплатен достъп до него.

Геномът на много основни селскостопански култури, като ориз и пшеница, също е декодиран, за да бъдат увеличени добивите и хранителните им свойства, съобщава БНР.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 23.12   619 г. – Начало на понтификатът на папа Бонифаций V. 1672 г. – Италианският астроном Джовани Доменико Касини открива Рея – вторият по големина след Титан...