Оповестяването на генома на какаовото дърво, от което се прави шоколадът, ще спаси шоколадовата индустрия от гибел и ще позволи да бъде създаден по-полезен и вкусен шоколад, твърди Хауърд
Яна-Шапиро - един от учените, участвал в дешифрирането му.
Според Шапиро трябва да бъдат създадени какаови дървета, които дават повече добиви, в противен случай търсенето на какао ще надвиши предлагането до 50 години.
Геномът на какаото беше обявен през септември, от дешифриралите го учени, като е защитен от патентоване, така че всички да имат постоянен безплатен достъп до него.
Геномът на много основни селскостопански култури, като ориз и пшеница, също е декодиран, за да бъдат увеличени добивите и хранителните им свойства, съобщава БНР.