Глобиха JP Morgan с още 100 млн. долара заради "Лондонския кит"

17.10.2013 | 11:45
по статията работи: Симеон Досев
Банката вече се съгласи да плати 920 млн. долара миналия месец
Глобиха JP Morgan с още 100 млн. долара заради "Лондонския кит"

JP Morgan ще плати 100 млн. долара на Комисията за регулиране на търговията с фючърси (CFTC) заради скандала „Лондонския кит“, информира „Би Би Си“. Освен това от американската банка ще признаят, че нейните търговци са действали необмислено.

Според агенцията техните действия са коствали на банката загуби в размер на над 6 млрд. долара и са изкривили пазарните цени

През миналия месец от JP Morgan се съгласиха да платят 920 млн. долара на други регулатори в САЩ и Великобритания заради същия скандал. Основен виновник за него е бившият служител на банката Бруно Иксил, които получи прозвището „Лондонския кит“ заради големите си залози на финансовите пазари.

Дейвид Майстър от CFTC заяви, че търговците са опитали да „защитят позициите си, подбивайки цените на огромен брой сделки наведнъж, пренебрегвайки очевидните опасности на легитимните ценови сили“.

JP Morgan е затрупана с правосъдни проблеми напоследък. През миналата седмица любимата доскоро банка на Уол Стрийт отчете загуби в размер на 380 млн. долара за последното тримесечие спрямо печалби от 5,7 млрд. долара за същия период през предходната година. Общата сума на юридическите разходи възлиза на 9,2 млрд. долара засега, но от финансовата институция са отделили средства в размер на 23 млрд. за справяне именно с подобни ситуации.

В това число не влиза единствено „Лондонският кит“, а също така глоби за това, че банката е подвела потребители и инвеститори по време на колапса на пазара на недвижими имоти.

Медиите в САЩ очакват скоро да бъде оповестено споразумение между JP Morgan и няколко щатски регулатора, което ще е на стойност няколко милиарда долара. То ще се превърне в най-голямата глоба срещу банка в историята на страната.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...