Глобяват чуженците, притежаващи земя у нас, но чиято фирма е без регистрация в ЕС

31.03.2014 | 08:39
по статията работи: Елица Елефтерова
Размерът на санкцията е от 50 хил. до 100 хил. лв. в зависимост от размера на площите
Глобяват чуженците, притежаващи земя у нас, но чиято фирма е без регистрация в ЕС

Глоба от 50 хил. до 100 хил. лв. заплашва фирмите, чиито собственици са чужденци от страни извън ЕС, които вече притежават земя у нас. Санкцията ще се налага, ако до 1 януари 2015 г. тези дружества не се съобразят с новите правила за придобиване на български ниви. Тези условия бяха приети от парламентарната аграрна комисия в края на миналата седмица и предстои да се гласуват окончателно от депутатите.

С промените ниви в страната ни ще могат да купуват само фирми, които са регистрирани в ЕС или в трети страни, с които държавата ни има двустранни споразумения. Така чужденците, които чрез фирми притежават ниви у нас, но идват от страни, извън ЕС, ще трябва да пререгистрират компаниите си, съобщава в. “Труд”.

За целта обаче трябва да докажат, че дружествата или съдружниците в тях са развивали дейност у нас поне 3 години. Ако не отговорят на условието и не пререгистрират дружеството, ще бъдат глобени с между 50 000 и 100 000 лв. в зависимост от това колко земя притежават.

Според друга промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи офшорни компании няма да имат право да купуват нито държавни, нито частни ниви у нас.

Чужди физически лица ще могат да купуват земя само след 3 години уседналост в страната, като не е задължително да са последователни. Другият начин да придобият български ниви е по наследство. Депутатите въвеждат ограничения за чужденци, след като от Нова година падна забраната да придобиват земя у нас.

Друга новост в закона е предложението на депутата от ДПС Тунджай Наимов държавни ниви освен с поименни компенсационни бонове да могат са се купуват и с компенсаторни записи и жилищни компенсаторни записи. За първи път при тези сделки държавата ще получава и пари кеш, тъй като 20% от цената на земята ще се плаща с пари. Към момента такова изискване няма.

От следващата година фермерите ще получават евросубсидии за обработвана земя само ако представят документ, даващ им права върху земята. Такива са нотариален акт или договор за аренда. Това предвиждат поправки в Закона за подпомагане на земеделските производители, които парламентът ще обсъди на второ четене.

Целта е да се спре практиката да се обработват чужди пустеещи ниви без заплащане. “Пустеещите ниви, разпределени между арендатори, са 8 млн. дка”, коментира авторът на предложението Светла Бъчварова от БСП.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 21.01   1506 г. – По нареждане на папа Юлий II е образувана армията на Ватикана – Швейцарската гвардия. 1542 г. – Английският парламент осъжда на смърт за...