ДКЕВР мисли как да намали цената на тока

28.02.2013 | 15:30
по статията работи: Петя Бързилска
Електроенергийният системен оператор предостави баланс, отчитащ намаленото електропотребление и високото производство от ВЕИ
ДКЕВР мисли как да намали цената на тока

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) започва работа във връзка с намалението цена на електроенергията. Държавната комисия, чиито членове са в оставка, е предприела спешни мерки да анализира технологичните разходи на електроразпределителните дружества.

Една от мерките, които регулаторът може да предприеме за намаляване на цената на електроенергията е именно редуцирането на признатите разходи на ЕРП-тата.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев заяви, че те ще бъдат намалени от 15 на 10%.

Във връзка с другия механизъм за поевтиняването на тока от ДКЕВР са поискали информация от Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за възможни промени на определената разполагаемост за регулирания пазар.

С получените данни от Комисията ще се прецени как могат да бъдат намалени квотите на централите, произвеждащи скъп ток за сметка на тези, доставящи по-евтина енергия на регулирания пазар. Също така от регулатора очакват информация за възможните промени на разходите за собствени нужди от "АЕЦ Козлодуй", "ТЕЦ Варна", "ТЕЦ Бобов дол" и "ТЕЦ Марица 3".

Впоследствие ДКЕВР ще излезе с доклад и решение за намаление на цените на тока, които ще бъдат подложени на обществено обсъждане.

Припомняме, че днес в извънреден брой на "Държавен вестник" трябва да бъдат обнародвани приетите от парламента промени в Закона за енергетиката. Вчера депутатите дадоха право на ДКЕВР да променя цената на тока повече от един път в годината.

НЕК

Според съпредседателя на "Синята коалиция" Иван Костов спешните промени в Закона за енергетиката могат да навредят сериозно на Националната електрическа компания (НЕК). По думите му тежкото състояние на НЕК е основната причина за увеличението на цената на тока с 13% от 1 юли 2012 г. Според Костов законът предвижда мерки за намаление на цените на тока, които засягат пряко компанията. Това от своя страна можело да накара банките-кредитори на НЕК, от които са теглени заеми за проекта АЕЦ "Белене", да предявят искове срещу компанията.

От своя страна емергийния експерт към КТ "Подкрепа" нарече НЕК "черната дупка на българската енергетика".

Националната електрическа компания е в технически фалит. Тя има огромни неизплатени задължения към доставчиците в размер на 700-800 млн. лв. "Тази компания е взимала безумни инвестиционни решения, харчила е милиарди от нашите пари за тези решения, и то в нарушение на закона", заяви експертът и даде за пример фактът, че НЕК участва в проекта за изграждането на АЕЦ "Белене", без да има нужния лиценз за това.

Националната електрическа компания приключва 2012 г. със загуба от 87 млн. лева. Директорът на дружеството Крум Анастасов уточни, че сумата е само за периода юли-декември и очаква до следващото лято, когато е новото финансово отчитане, да стопи значително негативния резултат. За сравнение в началото на годината загубата е била 142 млн.лева.

Електроенергийният системен оператор (ЕСО)

Стана ясно, че Електроенергийният системен оператор е предоставил в ДКЕВР актуализиран електроенергиен и мощностен баланс до края на месец юни 2013 г., съобщават от оператора.

При формирането на цената на електрическата енергия по веригата производство - краен потребител делът на ЕСО е около 3,37%. Над 90% от този приход следва до отива към производителите на електрическа енергия за заплащане на разполагаемост за студен резерв и допълнителни услуги или при 100 лв. платени от краен потребител ЕСО получава 3,37 лв. От тази сума 0,34 лв. за обезпечаване на дейността по управление на ЕЕС, а 3,03 лв. за закупуване на разполагаемост за студен резерв и услуги от производителите на електрическа енергия, предаде Агенция "Фокус".

За периода 1 юли 2012 – 30 юни 2013 г. ДКЕВР приложи изключително рестриктивен подход при определянето на цената за достъп до преносната мрежа, като намали необходимите годишни приходи на дружеството с 75 млн.лв, заявяват от  Електроенергийния системен оператор.

Ефектът от това решение е, че при 100 лв. платени от краен потребител ЕСО ЕАД получава 3,37 лв., а е платил на производителите на електрическа енергия за разполагаемост, гарантираща сигурността на електроснабдяването, 4,90 лв. поради което и операторът е на загуба за 2012 г. от 38 804 хил. лв. Следва да се отбележи и фактът, че единствено към оператора беше приложен този подход, заявяват от компанията.

Съгласно Закона за енергетиката, комисията определя квоти за регулирания пазар и в тази връзка ЕСО ЕАД с писмо от 25 февруари 2013 г. предостави в ДКЕВР баланса, отчитащ намаленото електропотребление и високото производство от ВЕИ. Квотите следва да се определят след подаване на заявления от електроразпределителните дружества и Националната енергийна компания (НЕК) ЕАД за да бъде обвързано производството с потреблението.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...