Договориха подпомагането за младите фермери в новата ОСП

28.06.2013 | 16:21
по статията работи: Петя Бързилска
Най-малко 30% от бюджета на програмите за селските райони ще трябва да се заделят за агроекологични мерки
Договориха подпомагането за младите фермери в новата ОСП

Тристранните преговори между Европейския парламент (ЕП), Европейската комисия (ЕК) и Съвета относно Общата селскостопанска политика (ОСП) приключиха. Беше постигнато споразумение по някои от основните точки, свързани с директните плащания, развитието на селските райони, общия пазар на селскостопански продукти и финансирането на ОСП.

Предвид преговорите по бюджета на ЕС за 2014-2020 г. някои въпроси остават отворени и ще бъдат разгледани и приети отделно на по-късен етап.

Трите институции се договориха за по-справедливо разпределение на директните плащания между страните-членки, като през 2019 г. нито една страначленка не трябва да получава по-малко от 75% от средното за ЕС.

В същото време страните, които използват Схемата за единно плащане на площ имат правото да продължат да я прилагат до 2020 г. Директни плащания ще получават само "активните фермери" като за тази цел ще бъде изготвен негативен списък с дейности, които не попадат в това определение.

Особено внимание в новата ОСП получават младите фермери до 40-годишна възраст, които започват земеделска дейност, за които е договорена задължителна схема, предлагаща допълнителни 25% за първите 5 години от дейността им.

Предвидена е и доброволна за страните членки схема за малките фермери, които да получават годишно плащане в размер между 500 и 1250 евро. Държавите от ЕС ще имат възможност да предоставят подпомагане и на районите с природни ограничения, като за тази цел могат да отделят до 5% от бюджета на директните плащания.

Друг акцент в цялата ОСП са иновациите, изследванията и обмяната на знания, за които са предвидени редица мерки в програмите за селските райони и за които ще бъдат отделени двойно повече средства.

Към средствата по Схемата за основно плащане или Схемата за единно плащане на площ ще бъдат предоставени 30% допълнителни директни плащания за земеделски практики в полза на климата и околната среда.

Диверсификацията на културите ще се извършва с най-малко две култури за стопнаства между 10 и 30 хектара и най-малко три култури за стопанства над 30 хектара. Основната култура трябва да покрива най-много 75% от обработваемата площ, а двете основни култури не трябва да заемат повече от 95% от площта. Приоритетни екологични площи ще се поддържат в стопанства над 15 хектара, като до 2017 г. ще бъдат 5% от площта, а след това въз основа на доклад на Комисията могат да бъдат увеличени до 7%.

В същото време най-малко 30% от бюджета на програмите за селските райони ще трябва да се заделят за агроекологични мерки, подкрепа за биологичното земеделие или проекти, свързани с инвестиции в околната среда или мерки за иновации. Тези агроекологични мерки ще допълват екологичните практики и ще имат за цел постигането на още по-големи резултати в опазването на околната среда като гаранция срещу двойно финансиране.

Що се отнася до обвързаното с производството подпомагане страните членки ще имат право да отделят 8% или 13%, ако понастоящем обързаното плащане в тези страни е повече от 5%. Секторите, които ще имат право на такова подпомагане са тези, определени в предложението на Европейската комисия, което не включва сектора на тютюна.

Европейската комисия и Съвета не постигнаха съгласие с Европейския парламент за изработването на схема за директни плащания на пчелно семейство в сектора на пчеларството. В същото време обаче националните програми по пчеларство ще бъдат с разширен обхват и ще бъдат  включени в регламента за общата организация на пазарите.

По отношение на лозаро-винарския сектор през 2016 г. системата на права на засаждане ще бъде заменена с механизъм за управление на разрешенията за засаждане с фиксиран годишен лимит на засаждане от 1%, който ще се прилага до 2030 г.

"Постигането на споразумение между преговарящите екипи на трите институции не беше лесно. По някои точки трите институции не успяха да намерят компромис, а някои въпроси все още остават неизяснени. Въпреки това имаме една ОСП, насочена към младите фермери, опазване на околната среда и иновациите", коментира българският евродепутат Мария Габриел.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 23.11   176 г. – Римският император Марк Аврелий отпразнува триумфа си на победител след 8-годишно отсъствие от столицата, през което време ръководи военни операции. 1492 г....