До 9 април евродепутатите трябва да декларират имуществото си

26.03.2013 | 16:01
по статията работи: Петя Бързилска
Членовете на управителните и контролните органи на НЕК и БЕХ също трябва да подадат декларации
До 9 април евродепутатите трябва да декларират имуществото си

Във връзка с влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, който е обнародван в Държавен вестник от днес (26 нарт 2013 г.), Сметната палата уведомява всички задължени лица, че крайният срок за подаване на декларации е 9 април 2013 г.

Това се отнася за всички лица, които според закона и поправките на закона трябва да се отчетат. Те е нужно да декларират своето имущество, както и имуществото на своите съпруги или съпрузи и ненавършили пълнолетие лица в страната и чужбина.

Според измененията в закона членовете на Европейския парламент (ЕП) от България, както и тези на Европейската комисия (ЕК) и българските граждани, заемащи длъжности в органите на Европейския съюз, избрани или назначени с решение или по предложение на български държавен орган трябва да декларират своите доходи. Депутатите приеха поправките в началото на март тази година.

Поправките включват и членовете на управителните и контролните органи на Националната електрическа компания (НЕК), на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и на юридическите лица, които осъществяват дейност, регулирана от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране;

Тези категории задължени лица следва да подадат встъпителни декларации, в които да декларират имущественото си състояние към 26 март 2013 г.

Деклараторите следва да използват електронния вариант на декларацията, публикуван на интернет страницата на Сметната палата. От институцията напомнят да се използват предишни версии. Допълнителни указания има на сайта на Сметната палата.

Съгласно чл. 8 от Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор, лице, което не подаде декларация в законоустановения срок, се наказва с глоба в размер от 1000 до 1500 лв.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...